יום רביעי, 13 ביוני 2012

האם האנדרואיד מאבד גובה?



הקרב בין Apple  וGoogle הוא קרב על תפיסות עולם עסקיות ואסטרטגיה שיווקית: גן פתוח מול גן סגור, מערכת הפעלה סלולארית שמאפשרת פיתוחים של צד שלישי וגמישה בהתממשקות (גוגל עם האנדרואיד) אל מול מערכת הפעלה סלולארית פחות סבלנית שמאפשרת עבודה בצורה אחת (Apple עם הiOs). למשך כמה חודשים היה נדמה שהאנדרואיד מנצחת את המלחמה ועובדת עוד ועוד נתחי שוק; בחודשים האחרונים נדמה שמתחיל להסתמן מפנה.
Google  בחרה באסטרטגיית הפצה גמישה – היא מאפשרת ליצרני מכשירים סלולאריים להשתמש באנדרואיד – גם מכיוון שהיא איננה יצרנית בעצמה וגם בשל אסטרטגיית נתח השוק שלה.
Apple, שהתחילה עם נתח שוק מאוד גבוה בזכות מכירות הiPhone, איבדה את ההובלה במכירות – לטובת Google  בזכות מכירות חזקות של שותפיה של Google ובעיקר סמסונג וקצת HTC.
אבל Apple  המשיכה וייצבה את צורת העבודה מול מפתחים ואת אסטרטגיית הEco system  שלה. היא לא נבהלה מזה שיותר מכשירים עם אנדרואיד נמכרים מאשר מכשירים Apple. היא המשיכה להתמקד ונראה שמאמציה נשאו פרי: לא רק שיש הבדל משמעותי במקור התנועה בגלישה סלולארית עם העדפה ברורה לApple. ניתוח של NetMarketShare  מראה שבעוד שמכשירי Apple אחראים ל60% מהגלישה הסלולארית – מכשירים מבוססי אנדרואיד אחראים רק ל20%.
אם נוסיף לזה עוד כמה תהליכים שהתרחשו בחודשים האחרונים כמו המכירה (שבינתיים הוקפאה) של Instagram  לFacebook שהגיעה לכמות משתמשים מדהימה רק עם אפליקציית iPhone. בינתיים הצלחת מכשירי הiPad ביססה את הצלחתה של הiOS  בטאבלטים ללא עוררין. ותשמעו מה היה למנכ"ל Fab.com להגיד: 95% מהגולשים המבקרים באתר שלו משתמשים בiPhone (או iPad).
צריך גם לזכור – פעם הiPhone  היה בלעדי בAT&T אבל בשנה האחרונה גם Verizon החלה למכור אותו וגם Sprint. Apple בצמיחה גם בסין. יותר ויותר משווקים מוכרים מכשירים מבוססי Apple ופחות אנדרואיד.
בעוד Google  נלחמה באסטרגיית נתח שוק, Apple  התמקדה ובחרה קהלים נכוים וערוצי הפצה. אבל יותר מהכל – היא שינתה את הקרב לקרב של פלטפורמות – ובזה Apple  מובילה על Google ובגדול: הEco System  שלה הוא המגובש ביותר שיש כיום בשוק. אבל הנתון המפתיע הוא שגם בנתח שוק מסתמן שינוי – וApple  חוזרת למכור יותר מכשירים ויותר נתח שוק.

יש סיכוי של ממש שבעוד 2011 הייתה שנת האנדרואיד, 2012 תהיה שנת Ios של Apple. השקת שרות המפות של Apple – שבעצם מחליף את התלות בשרות המפות של Google במערכת ההפעלה של Apple מסמן עוד נדבך בקרב בין הפלטפורמות. חוסר ההצלחה של Facebook לאחר ההנפקה מוסיף לה אינטרס לשתף פעולה עם Apple במלחמה כנגד Google (היריבה העיקרית של Facebook באינטרנט בעוד Apple פעילה בעיקר רק בסלולאר). אינטגרציה בין Apple  וFacebook תאפשר ביצוע פעולות בחשבון הFB שלי - בקלות רבה יותר דרך מכשירי הiPhone. משהו בסגנון מה שקיים כיום עם Twitter במכשירי הIPhone. לאנדרואיד אין מענה כרגע ונדמה שהמגמה משתנה, אך לא לעולם חוסן: בעולם הטכנולוגיה של היום אי אפשר לנוח על זרי הדפנה יותר מחודש, כי המתחרה מחכה לך בפינה עם שת"פ חדש או שידרוג משמעותי...

יום שני, 11 ביוני 2012

אז מה זה באמת ה-Facebook App. Center ?




אז מה זה באמת ה-Facebook App. Center ?

2 החברות ששולטות היום בעולם הסלולארי הן Google (אנדרואיד) וApple (iOS). עם הראשונה אין לFacebook קשרים טובים מספיק, עם השנייה – יש, אבל איפה FB ואיפה Apple.. מה הסיכוי שApple תעזור לFB ? ולמה?

בוא נלך 2 צעדים אחורה: הצמיחה בעולם המובייל (אל מול עולם הPC לדוג') מביאה להזדמנויות רבות: Apple זיהתה את זה (או שהגיעה לשם במקרה..) עם ה-iPhone וGoogle, קצת באיחור – נכנסה לאחר רכישת האנדרואיד.
אם עד לפני כחודש היה אפשר לחשוב שFB תהיה שווה בין שווים – ההנפקה (הכושלת ביותר של חברה טכנולוגית בנאסד"ק בשנים האחרונות אם לא אי פעם) – לא משאירה הרבה מקום לטעויות מצד FB.
בהנחה שקרב הפלטפורמות (סלולאר) יישאר הזירה הקובעת לפחות בשנים הבאות, בואו נראה מה התרחישים האפשריים:
·        אפשרות א' - יש אפשרות שApple תרכוש את FB. מבחינת הררי המזומנים של Apple זה אפשרי, אבל ברמה העסקית לא ברור היתרון ברכישה שכזו. לעתים אתה מבצע רכישה ע"מ לחסום את המתחרה ודי ברור שכאן זה לא המקרה: GB וGoogle נמצאות במסלול התנגשות די קבוע. אין שום סיבה שטים קוק יוציא את הארנק ויכתוב את הצ'ק כנראה הכי גדול אי פעם – רק בשביל האגו.
·        אפשרות ב' - יש אפשרות שFB תצא עם טלפון סלולארי. אני האמנתי באפשרות הזו עד לא מזן, אבל מה שקרה לאחר ההנפקה מהווה בעייה ומקטין את הסיכוי לאפשרות כזו. עולם החומרה, ייצור הטלפונים, הוא עולם אכזר מאין כמוהו. כמה טעויות בדרך והשווי שוק של FB נמחק לחלוטין (מה שעדיין נשאר אחרי הירידה של ה40$ בשבוע שלאחר ההנפקה..). מכיוון שאפשרות שFB תשיק מכשיר משלה קצת ירדה מהפרק לבינתיים, כנראה גם יש פחות תמריץ לApple לרכוש את FB לצורך מהלך של חסימה (ראה אפשרות א')
·        אפשרות ג' - Apple וGoogle יישארו השחקניות העיקריות בזירה, FB תצטרך להמציא את עצמה מחדש או למצוא נישה חדשה ולכבוש אותה ולהיות 'מלכת הביצה'.
כנראה שמה שקורה עכשיו זו אפשרות ג'. ונכון, FB לא יכלה לצפות מראש מה יקרה לאחר ההנפקה אבל יש לה את כל הסיבות להשקיע את כל מה שהיא יכולה ב – Facebook App. Center. הרי יש מי שגורס שאחת הסיבות העיקריות לרכישת סמארטפון ולצמיחה המדהימה של Apple עם מכירת מכשירי הiPhone היא רק בזכות FB. מה הסיבה העיקרית שהייתה לרכוש מכשיר שכזה לפני כמה שנים? לבדוק את חשבון הFB שלי כל כמה דקות..
ועכשיו, באה FB ומזכירה לנו את חלקה בהצלחה ובצמיחת הסמארטפונים. 7 מתוך 10 האפליקציות הנמכרות לiOs ו6 מתוך אלה של האנדרואיד הן באינטגרציה מלאה לFB. בפיתוח אפליקציה כיום המפתחים מתלבטים האם לפתח לiOS או לאנדרואיד, אבל די בטוח שגם ילכו על FB. אז ברגע שיש את הApp. Center הזה, FB ממסמרת את המובילות שלה ומוודאת שהאפליקציות יעברו משם. בעצם, היא הגשר היחידי – יש כאן הזדמנות לפלטפורמה יחידה שלא משנה אם פיתחת לiOS או לאנדרואיד – תהיה חייב לעבוד עם FB. רוב הסיכויים שהאפליקציות המובילות יעברו תמיד דרך FB!
וזו גם דרך מצויינת לשמור על קשר עם המפתחים: פנייה אל מקבלי החלטות ומובילי דיעה זה ממש Common Sense בשיווק – ויכולת לנהל דיאלוג עם במפתחים של האפליקציות – דרך פלטפורמה שכזו – היא החלטה נבונה של FB.

חנות האפליקציות החדשה של FB היא הזדמנות אבל הכרחית במציאות העסקית אליה נקלעה החברה לאחר ההנפקה. זו הדרך להפוך איום להזדמנות, לייצר שוק חדש ומובילות בתחום החברתי-סלולארי. עם בעיות עתידיות קדימה ובלי הרבה יכולות לפתח מערכת משל עצמה לMobile – זו יכולה להיות האפשרות היחידה של FB להישאר רלוונטית בתחום המובייל גם בעתיד.







יום שלישי, 5 ביוני 2012

אזהרה: לא לפחדנים

אני לא חושב שאני גיבור גדול, ומעולם לא מכרתי חברה.
אבל מייקל לזרוב (יהודי כמובן) - כן.
הוא גם גיבור, וגם מכר חברה השבוע.

אל תחמיצו את הוידאו הזה: אני מהמר שמעולם לא תראו וידאו טוב יותר של יזם שמכר את החברה שלו.

יום ראשון, 3 ביוני 2012

בדיוק כמו מתמודדי ריאליטי, מה שייכתב בדפי ההסטוריה על טים קוק – יושפע מהטלויזיה..



..רק שלהבדיל ממתמודדי ריאליטי, טים קוק משיק מוצר מהפכני ומנסה לעשות מהפיכה, כנראה הכי גדולה בעולם הבידור הצרכני.

השמועות הם שApple תשיק את עסקי הטלויזיה שלה בסוף 2012. אומרים שתהיה זו מערכת הפעלה שלמה, מסכים דקים וסקסיים, מוצר שלא נראה מעולם. הנה עוד כמה אנקדוטות:
·         למוצר יקראו iPanel
·         מערכת זיהוי בקול Siri  ומוצר הצ'אט / קונפרנס Facetime יהיו מובנים כחלק מהטלויזיה
·         המחיר לצרכן יהיה בין 1500$ ל2000$
·         אפשר יהיה לשלוט בטלויזיה דרך הiPhone  והiPad
·         יתווסף שירות Streaming  של תכנים
·         הערוצים יהפכו לאפליקציות
ממכלול השמועות אני די מהמר שהשתיים האחרונות – נכונות; הרי Apple לא תסתפק רק בהכנסה חד פעמית אלא תרצה מקורות הכנסה חודשיים. הפתרון של ערוצים כאפליקציות הוא מבריק: אם אני רוצה לצפות בESPN כל שעליי לעשות הוא להוריד את האפליקצייה הזו.. ובכל חודש אוכל לצפות בערוץ תמורת סכום חודשי קבוע. כך, הצרכן יתחיל לשלם על ערוצי תוכן בצורה ישירה ולא דרך חברות הכבלים והלוויין. גם Netflix עלולה להיפגע מזה, אם זה אכן יקרה.

אבל אותי מעניין לא פחות הבנאדם מאחורי ההשקה: טים קוק, שזו השקת מוצר ראשונה שלו (עד כה היו רק שידרוגים). האם הוא יצליח לנהל Keynote כמו של ג'ובס? כנראה שלא. אבל האיש יהיה חייב להיפטר מרוחו של המורה / האב הרוחני, מייסד Apple שנדמה שכל עוד לא תהיה השקה דרמטית – טים קוק יישאר בצילו של ג'ובס.

אני מעריך שההשקה של הApple TV תהיה גרנדיוזית, לא במונחי כסף – אלא במונחי חדשנות. אני חושב שטים קוק ינסה להוכיח שהוא חזק במקומות שקיבל ביקורת עד כה. כשארוע ההשקה ייערך, שימו לב לרגע לאדם שעל הבמה: זוהי הופעת חייו של טים קוק שתקבע איך הוא ימוצב בעתיד. זו ההזדמנות הראשונה שלו לעשות רושם ראשוני של ממש שכן עד כה היו רק שידרוגים, כלומר המשך דרכו של ג'ובס.
נכון, המנייה עלתה מאז מותו של ג'ובס וטים מנהל את העסק ביד רמה. אבל השקה שכזו הוא יכול לבצע פעם אחת. זה יהיה ארוע חייו.
 

יום ראשון, 27 במאי 2012

מהי הסיבה האמיתית שFacebook רוצה לרכוש את הדפדפן אופרה?


תעזרו לי לספור:
1.      לאחר שיש לFacebook חנות אפליקציות משלה (אוטוטו), שתאפשר חיפוש של אפליקציות לFacebook, ללא קשר למערכת ההפעלה שלהם או מאיזה מכשיר מתבצע השימוש (סלולאר, PC  או טאבלט)
2.      לאחר שFacebook הודיעה על השקת 'אפליקציית צילום' ומכיוון שבינתיים הרכישה של Instagram מתעכבת – והיה צורך בהשקה מהירה של אפליקציית צילום: Facebook Camera
3.      כעת Facebook מתעניינת ברכישת הדפדפן Opera.
למה?
מכיוון שהיא בונה מערכת הפעלה סלולארית על מנת להשיק את הFacebook Phone.
ואין טעם להשיק מכשיר סלולאר ומערכת הפעלה ללא דפדפן, נכון? כמו שלApple יש את הספארי ולGoogle יש את הChrome ואפילו לאמזון יש את Silk – מערכת הפעלה סלולארית חייבת לכלול דפדפן.

אם אכן החברה תרכוש את Opera זה סימן בעיניי לטלפון Facebook שהולך ומתקרב. ולכן, ללא קשר להנפקה המאוד צולעת (כנראה אחת הגרועות מעולם של חברת טכנולוגיה: המנייה בימים הראשונים רק ירדה!) – FB  בדרך להיות המחליפה של Apple לפחות בדבר אחד: אקו סיסטם.

יום חמישי, 10 במאי 2012

מהלך מצויין של סמסונג!



Samsung רכשה את mSpot, שרות מוסיקה מבוסס ענן. זה מענה מצויין מצידה של Samsung לiTunes ו-Google music.
זה מהלך נכון מכמה בחינות – כיצרן מכשירים בלבד, ללא מערכת הפעלה – Samsung חלשה בצד התוכנה והאפליקציות. רכישה mSpot מאפשרת לייצר נאמנות של הצרכנים לאורך זמן, וסיבה של ממש לבחור במכשיר של Samsung. להבדיל מApple או Google, להם יש את כל האקו סיסטם של מערכות ההפצה, האפליקציות והתוכנות – לSamsung יש 'קרב' בכל השקת מכשיר, מחדש.

נקודה נוספת ומעניינת לא פחות היא המודל העסקי של mSpot. בעוד בiTunes מוכרים שירים ונפח אחסון (3.99$ ל40GB) שניתן לשמוע דרך 5 מכשירים שונים, mSpot נותנים 5GB  של אחסון חינם – אבל ניתן להאזין דרך מכשיר אחד בלבד (ומהאינטרנט). כלומר, אם יש לך Tablet של סמסונג עליך לשלם סכום כסף נוסף.
יש גם שרות השכרת סרטים של mSpot mSpot Movies. יהיה מעניין לראות כיצד Samsung  תנסה להרחיב את השרות.

בימים שקצת לא ברור מה יהיה עתיד מערכת היחסים של Google וSamsung (עם האנדרואיד) – נוכח הרכישה של Google את מוטורולה, אני מניח שנראה עוד מהלכים יזומים מצידה של Samsung על מנת לחזק את מערכת ההפצה שלה ומערכת היחסים מול הלקוחות הסופיים. שירותים, תוכנה, תשלומים ואפליקציות הם התחומים שהיא צריכה לשים דגש עליהם עכשיו.

יום שני, 23 באפריל 2012

ג'ובס, טים קוק וציפי לבני: על נעליים גדולות ומורשת





בקיץ 2008 חברו חלק מפורום החווה (או לפחות כך נטען בתקשורת) – אל ציפי לבני. ללבני היה חשוב להציג את הקשר עם 'אנשי שרון' לשעבר כדי לנסות ולייצר מציאות שבה הציבור יחשוב שעצם תמיכתם בה הופך אותה ליורשת של אריק שרון.
בלי להיכנס לפוליטיקה ולנתח מה עשתה הגברת לבני, או לא עשתה – אנחנו יודעים כיצד זה הסתיים. מורשת לא קונים במכולת, ובטח שלא בדמי ייעוץ חודשיים.

טים קוק שנכנס אל הנעליים אולי הכי גדולות של המאה ה21, נעליו של סטיב ג'ובס, שומע הערות רבות אודות ה'מורשת של סטיב ג'ובס'. 'מה סטיב היה עושה עכשיו' זו שאלה שאני בטוח שנשמעת בכל יום מס' פעמים ברחבי משרדי חברת Apple.
האם סטיב ג'ובס היה משיק את הטלויזיה כשהיא במצב מוצרי כזה (נניח 80% מוכנה?), האם סטיב ג'ובס היה רוצה להשיק iPhone בצורה כזו או אחרת (החומר שממנו יהיה עשוי הiPhone5 נראה נושא שנוי במחלוקת). אבל שאלת השאלות כיום היא – מה היה עושה סטיב ג'ובס עם סוגיית השקת ה-iPad Mini. התקשורת שניזונה ממיתוס ג'ובס (ותרמה המון לבנייתו והפצתו) תורמת את חלקה בבחינה של החלטות שטים קוק מקבל אל מול זכוכית המגדלת ה"ג'ובסית".

רגע, האם בכלל היה יכול להיות iPad Mini  אם סטיב ג'ובס היה חי כיום?

ה LATimes טוען על הiPad Mini – "iPad mini: סטיב ג'ובס היה אומר לא"(18/4/2012).
ה Times of India – "iPad mini: האם סטיב ג'ובס היה מרשה לזה לקרות?" (20/4/2012). כלומר, לא רק מאשר את זה אלא 'מרשה' (בחרו במילה Allow), עד כדי כך הם חושבים שלא נכון להשיק iPad Mini.
CNN הקדיש כתבה לבחינה של מה סטיב ג'ובס חשב ואמר על הiPad mini. מיותר לציין שהמנהיג הטכנולוגי הנערץ לא ממש חשב דברים טובים על האפשרות הזו. לזכותם ייאמר שבסוף הכתבה הם הזכירו שגם כאשר Apple עבדו על מכשיר טלפון – הם הכחישו נמרצות.

אז מה באמת חשב ג'ובס על iPad Mini? או מה הוא רצה שנחשוב שהוא חשב?

המורשת של סטיב ג'ובס איננה מדע מדוייק.הוא לא השאיר ספר מדוייק עם מתכון של כיצד להמשיך לשמר את האגדה ושמה Apple (למרות שנטען לא פעם שהוא נתן הנחיות כמה שנים קדימה). טים קוק, שכנראה אחראי יותר מכולם (חוץ מג'ובס) לזה שApple  'השאירה אבק' למתחרים יודע: עשייה היא הדבר שהנחה את ג'ובס. נכון, גם חדשנות, יצירתיות, שבירת מוסכמות. אבל בעיקר המון עשייה.

האם יש טעם להתדיין מה ג'ובס היה עושה? האם מישהו יודע מה הוא היה עושה? האם ג'ובס, חצי שנה-שנה לפני היה יודע מראש מה הוא היה עושה?
ומה בכלל הטעם בכל הדיון הזה אם אפשר להשיק עוד מוצר מנצח שיעזור לשמר את המובילות בשוק?

כל מי שקרא את הביוגרפיה של ג'ובס (ומי שלא – מוזמן לעשות זאת לאחר שיסיים לקרוא כאן) יודע שג'ובס היה מוכן לשנות את דיעותיו. נכון, זה לא היה קל, ונכון שהוא היה עקשן כמו פרד. אבל ג'ובס תמיד היה קשוב לסביבה, לתחרות וקרה שהוא שינה דעתו על משהו. נכון, זה לא קרה לאחר ששיכנעו אותו אלא בד"כ לאחר שהוא החליט כך. אבל הבנאדם ידע להתבונן במציאות וגם לייצר מציאות חדשה. גם אם לפני חצי שנה ג'ובס חשב שiPad mini זה רעיון רע – יכול להיות שהוא היה משנה את דעתו אם היה חושב שלמתחרים לא יהיה מענה כנגד המוצר הזה.

אין לי מושג מה ג'ובס היה עושה אם היה חי, ויכול להיות שגם לטים קוק אין מושג. אבל לאחר ההשקה של iPhone 4 והNew iPad – שתיהן מהמוצלחות שידעה Apple, קצת לפני ההשקה של הApple TV  וה-iPhone5 טים קוק צבר מספיק נסיון לדעת.

המורשת שהשאיר אחריו ג'ובס היא של עשייה. ללא פשרות, בלי להסתכל אחורה, בלי להתייחס אל התחרות. טים קוק לא צריך פורום חווה בשביל זה. הוא ממשיך בעשייה. במקום לחשוב מה ג'ובס היה עושה או להתייחס למה ג'ובס היה חושב – טים קוק ממשיך ומצעיד את Apple  קדימה.

טים קוק לא מנסה להיות המחליף של ג'ובס. הוא מצליח להיות טים קוק.

יום חמישי, 19 באפריל 2012

אמרתי לכם – גוגל בסוף תעזוב את סמסונג ותייצר לבד מכשירים

כשGoogle רכשה את מוטורולה מוביליטי זה מה שכתבתי

(ספטמבר 2011): "בוא נראה איך זה יעבוד עם מוטורולה: הרכישה הזו מאוד גדולה ולא תהיה קלה לGoogle להכיל; מסתמנת אפשרות לפגיעה במערכת היחסים עם Samsung שמתחרה במוטורולה. עד כמה מייחסת Google חשיבות לנושא ייצור מכשירי הטלפון, ניתן ללמוד מהציטוט הבא של שמידט:
We did it for more than just patents. We actually believe that the Motorola team has some amazing products coming.

שורה תחתונה: להערכתי מאזן הכוחות בשוק הסלולאר שוב עומד להשתנות. לקיחת סיכון שכזו ע"י Google היא כפולה: מלבד האיום בחוסר ההצלחה של מיזוג של חברה כמו מוטורולה, החשש של Samsung יכול להכריע שהיא תעבור לתמוך במערכות הפעלה אחרות, מה שיפגע עוד יותר באנדרואיד".

כל זה קרה לפני כמה חודשים, והנה עכשיו מתפרסמת ידיעה ו-Business Insider שאולי, יש סיכוי, לא ממש בטוח אבל זה יכול לקרות.
זה ברור שאם יש לGoogle יכולת לייצר אקו סיסטם משלה, גן סגור של חומרה-תוכנה – היא תעשה זאת. הצלחתה של Apple ואסטרטגיית הסלולאר שלה מראה שזה מה שצריך לעשות.

Google טענה שלא – היא רכשה את מוטורולה בשביל הפטנטים. וברור שהיא תגיד את זה ולא תיתן לסמסונג זמן להתכונן. כמה אנשים שאני מכיר אמרו לי שאני הוזה ולא מבין את מה שבאמת קורה.
אבל – ביזנס זה ביזנס, ועם כל הכבוד לסמסונג (ויש כבוד גדול) – Google חושבת קודם כל על עצמה. גם אם זה לא יקרה היום – מחר או עוד שנה, אולי תהיה מעורבות של האנטי-טראסט – אבל לי אין ספק שבסוף Google תחשוב על טובתה שלה לפני חברות אחרות.