קודם כל, הרכישה של Google את Motorola Mobile היא לא עניין של מה בכך. קטונתי מלהביע דיעה מספיק מנומקת על הנושא, מי אני מול לארי פיג' שהוביל את העיסקה (ב5 שבועות בלבד! – אני נהלתי מו"מ יותר זמן על הדירה שלי..)
חלק מהסיפור הוא תיק הפטנטים של Motorola, זה כבר ברור. לאחר שהפסידה את הפטנטים של נורטל לApple וMicrosoft שהחליטו לשתתף פעולה ביניהן על מנת לחסום את האנדרואיד, הבינה Google שהיא צריכה להוציא את כרטיס האשראי, ומהר. היא לא יכלה להרשות לעצמה עוד פגיעה באנדרואיד (ע"ע איסור על מכירת גלאקסי טאבלט של סמסונג – באירופה). עד כמה Google הייתה נחושב לבצע את העסקה מעיד המחיר ששולם – 12.5 מיליארד דולר, פרמייה של מעל ל60% מעל מחיר השוק.
בהודעה על הרכישה הודיעה Google שהיא תנהל את מוטורולה מוביליטי כעסק נפרד, אשר יישאר בעל הרישיון הבלעדי של אנדרואיד. בנוסף הודיעה גוגל כי אנדרואיד תישאר פלטפורמה פתוחה. וזה אוקסימורון: אם מוטורולה היא בעלת הרישיון הבלעדי של אנדרואיד, אז כנראה שהמערכת לא תישאר פלטפורמה פתוחה. וקשה לי לראות את מוטורולה מוכרת מערכת הפעלה לסמסונג, שעלולה להיפגע מאוד מהמהלך הזה: החברה זינקה הודות לאנדרואיד. אבל אם יש לGoogle אינטרס כלשהו במכירת חומרה, כלומר מכשירים סלולאריים – זה סיפור אחר. Apple, כידוע, מספקת תוכנה וחומרה – אבל רוב הרווחים שלה מחומרה. התוכנה מספקת את הסביבה והסיבה לרכוש iPhone, אבל בסוף 'הברזל' (מכשיר הסלולאר) מספק את הרווח.
אז האם Google רכשה חברה שמייצרת מכשירים – רק בשביל לוותר על ייצור המכשירים?
ואם Google תחליט להמשיך ולייצר מכשירים – האם עדיין תספק מערכת הפעלה למתחרה שלה (Samsung) ?
אין מצב.
Samsung בסכנת פגיעה, גם HTC. שניהם בלי מערכת הפעלה ונשענים על האנדרואיד.
אבל גם Google: רוב המיזוגים נכשלים, עם כמות עובדים של 19,000 Google (גידול של 50% במצבת כח אדם של Google!) סיכויי ההצלחה לא גבוהים.
ובכלל, חוץ מרכישת אנדרואיד (שהצילה את Google בתחום הMobile) קשה להגיד שרוב הרכישות הגדולות של Google היו הצלחה
. הרכישה הזו תקשה עליה לבצע מיזוג נוסף שאולי היא זקוקה לו יותר (Hulu? להפסיד את זה תהיה טעות ענקית מצד Google..).
אבל זה יהיה חטא היוהרה מצידי לחשוב שלארי פייג' לא יודע את כל זה, כי הוא כנראה יודע. זה יהיה היבריס לחשוב שGoogle שילמה 12.5 מיליארד דולר בעבור 17,000 פטנטים ועוד 7,500 בקשות לפטנטים. אני גם לא מאמין שGoogle שילמה כל כך הרבה רק בשביל לא להפסיד עוד פטנטים לApple, אחרי שהכריזה בחוצות העיר שזו בושה שApple נלחמת בה בזירה המשפטית ולא מנסה להילחם בה טכנולוגית.
זירת העסקים היום מורכבת מאי פעם: רכישות פטנטים משמשות כמהלכים אסטרטגיים יותר מאי פעם: יכול להיות שיסתבר שהרכישה של הפטנטים של Nortel ע"י Apple וחברות נוספות (גם Microsoft וRIM) עולה לGoogle ביוקר. רק בשביל להזכיר לכולנו, בסוף הליך הגשת ההצעות, שארך ארבעה - נותרו ראש בראש הקבוצה של Apple והקבוצה של Google . גוגל העדיפה להיעצר ב-4 מיליארד דולר ולא להתעלות על ההצעה שהגיש הקונצרסיום של אפל ומיקרוסופט, שזכו בכל הפטנטים בתוספת מזערית של חצי מיליארד דולר. מי שהחליט לוותר על הפטנטים של Nortel לא חשב כמה הוא יצטרך לשלם בשביל למזער את הנזק... השבוע Google מחליטה לשלם פי 24 מההפרש שאותו לא רצתה לשלם רק כמה ימים ספורים קודם לכן. בדיעבד, המשפט שאמא שלי תמיד אמרה לי מסתבר (שוב) כנכון: מי שחוסך – סופו שישלם ביוקר!
תגובה 1:
יפה, ניתוח מעניין
הוסף רשומת תגובה