יום ראשון, 25 בספטמבר 2011

ניתוח מרתק על הטלויזיה העתידית של אפל

כתבתי על כך בעבר, ויש שמועות רבות ברשת על כך שApple תשיק מכשיר טלויזיה משלה. להערכתי, ביום שזה יקרה תושלם המהפיכה הצרכנית של Apple והיא תאפשר מערכת אקו שלמה סגורה, של מכשירי טלפון, טאבלטים, הפצת תוכן, מערכת אפלקיציות.
הטלויזיה של Apple תאפשר לנו להזרים תוכן שנרכש מiTunes, דרך אפליקצייה שרכשנו בAppstore, התוכן יישב על הiPad ומוכל גם לראותו מהiPhone בנסיעה ברכבת אבל כמובן שנעדיף לראותו על המסך הראשי בסלון.
תארו לכם, חיבור לחשמל, לאינטרנט, הכנסת הסיסמא של Apple – ועולם חדש נפתח לפנינו..
בכיר לשעבר בApple חוזה (האם בתור בכיר לשעבר הוא באמת חוזה, או שמא יודע לאן זה הולך?) כיצד תיראה הטלויזיה

של Apple. ולמי שסקפטי האם Apple תמכור טלויזיות, אסיים בציטוט:
I used to think product size, carriers and the rapid obsolescence of the integrated computer made an Apple TV set an impossible dream. I’m not so sure anymore
אל תפסידו, זה חומר מרתק!

יום שלישי, 20 בספטמבר 2011

פייסבוק עדיין במשחק מקדים


ביום חמישי במסגרת כנס F8 שייערך בסן-פרנסיסקו, Facebook עומדת לבצע כמה השקות משמעותיות, כמו שלא ביצעה כמן זמן רב.
Facebook עומדת להשיק שרות מוסיקה, שיציע דרך שותפים מוסיקה רבים את האפשרות לשמוע מוסיקה ולחלוק עם חברים. שותפים כמו Vevo, Spotify, Raphsody ועוד יציעו תכני מוסיקה; זה יכול להפוך את Facebook להיות מפלטפורמת ההפצה החשובות בעולם, שנייה רק לiTunes.
שמועות רבות מספרות כי אותו מודל יתקיים בתכנים של סרטים: Hulu, Netflix (שהמנכ"ל שלה בBoard של Facebook) וחברות נוספות יציעו אפשרויות צפייה בתכנים דרך Facebook.
יש סיכוי שגם שחקני תוכן מתחום העיתונות יציעו מודל זהה, וכך Facebook תתכנס ל3 רגליים של Listen, Watch, Read.
יש שמועות שגם שרות הפצת תמונות (שיתחרה בInstagram מן הסתם) ואפיקציית IPad יושקו ביום חמישי.

אין ספק שכל השירותים הללו חשובים ויכולים להפוך את Facebbok למערכת הפצה משומנת של תכנים; אבל לFacebook יש חסרון גדול בעולם הסלולאר: היא לא שחקנית שם, לא חומרה, לא תוכנה, לא מערכת הפעלה, לא אפליקציות. כלום.

אני חושב שכל ההשקות האלה מפצות על מה שFacebook עדיין לא הצליחה להשיק: טלפון שיתנהג כמו הFacebook שלנו. זו יכולה להיות מערכת הפעלה, או גירסא שתתיישב על מערכת ההפעלה ותדמה את UI של Facebook. החבר'ה כבר היו בדרך לשם, ואפילו גייסו מנהל בכיר שעבד באנדרואיד, Google. אז מה השתבש בדרך?
עולם הסלולאר הוא עולם של M&A וענקים. Google השכילה לפצח, באיחור, את מערכת ההפעלה רק לאחר רכישה של אנדרואיד. אסטרטגיית 'החינם' של האנדרואיד עזרה להפוך אותה למערכת הכי מאוקטבת בעולם, אבל לא תירגמה את זה לכסף. ועכשיו Google רכשה את Motorola. גם Microsoft בהתחלה ניסתה לבד, והחליטה לרכוש את Nokia, או לפחות לעשות איתה שת"פ כזה שתצליח לקבל את כל היתרונות של יכולת ייוצר מכשירים.
Apple, כידוע, היא המובילה בעולם בשילוב בין חומרה לתונכה ומריצה מערכת הפעלה בלעדית על מכשירים שרק היא מייצרת. Facebook תהיה חייבת מתישהו להיכנס לעולם הסלולאר, ועוד מעט לא יהיה לה את מי לרכוש.
Facebook גם יכולה 'להתגנב' ולאפשר לנו לשנות את חוויית המשתמש לדומה לFacebook – שהכפתורים הכחולים ישתלטו לנו על המסך. זו איננה אסטרטגייה שתניב הכנסות, אבל תרגיל אותנו שFacebook זה לא רק אינטרנט.

מכירות הPC בירידה, המחשבים הניידים נזנחים לטובת הטאבלטים והסלולאר. Facebook כיום היא מותג חזק מאוד, אבל כדי להישאר רלוונטית גם עוד 5 שנים עליה להפסיק להתעסק במשחק מקדים ולהגע לדבר האמיתי – הסלולאר.

יום שני, 19 בספטמבר 2011

מהלך מבריק (לדעתי) של נטפליקס

Netflix מודיעה על פיצול – ל2 יחידות נפרדות: Netflix מעתה הוא רק עסקי הStreaming ואילו עסקי הDVD ייקראו מעתה Qwikster. החברה הודיע על כך לראשונה בבלוג שלה

.
למה זה מהלך מבריק? כי מעכשיו, זה ברור מה המיקוד העסקי של החברה: עסקי הStreaming הם הפוקוס, ולא עסקי הDVD. מעכשיו, לא יהיה בלבול בספירת 'נטו' הלקוחות שמתווספים בכל רבעון: לא יהיה מצב שגידול של לקוחות DVD ייחשב חלילה כהצלחה, למרות שיש קיטון בכמות לקוחות הStraeming.
זה מיקוד חשוב מאוד גם לעובדים, שאומר – ברור לנו מה יותר חשוב לחברה: עסקי הStreaming. בד"כ כאשר חברה נכנסת לפעילות חדשה חשוב להזכיר לכל העובדים והצוות הניהולי – אל תשכחו, הפעילות המסורתית שלנו היא הBread & Butter, כלומר – אנחנו נכנסים לעסקים חדשים בזכות העסקים המסורתיים שלנו, ואסור שאלה ייפגעו.
הפרדת העסק ל2 יחידות, למרות שזה בעיקר מהלך מיתוגי – הרי עדיין החברה קיימת כחברה אחת, ואין כאן Spinoff ל2 חברות. יש כאן הצהרה, ואולי הכנה לעתיד הבא – למכירה עתידית של עסקי הDVD.
מניית Netflix סבלה מירידות קשות לאחרונה – גם בשל אובדן של מנויים (אולי עכב העלאת המחירים) וגם בשל הנמכת הציפיות; הודעה על אי חידוש עסקה עם אחד הספקים הגדולים שלה (Starz). לדעתי המהלך הזה אינו רק תרגיל ביח"צ אלא מראה את הכיוון של החברה – מנכ"ל שלא ינסה להסתיר כשלון בגיוס מנוי דיגיטלי ע"י חיפוי של גיוס מנוי DVD בדואר – הוא מנכ"ל שמפשיל שרוולים ובא לעבוד. תקראו את הציטוט הבא שלו:
Most companies that are great at something – like AOL dialup or Borders bookstores – do not become great at new things people want (streaming for us) because they are afraid to hurt their initial business. Eventually these companies realize their error of not focusing enough on the new thing, and then the company fights desperately and hopelessly to recover. Companies rarely die from moving too fast, and they frequently die from moving too slowly.
When Netflix is evolving rapidly, however, I need to be extra-communicative. This is the key thing I got wrong.
כלומר, הוא מתכנן לNetflix המשך גידול של מנויים דיגיטליים – והוא מוכן להיבחן רק על זה; עסקי הDVD לא יוכלו לפצות אותו אם הוא לא יצליח.

יום ראשון, 18 בספטמבר 2011

אחת החברות המדהימות כיום לדעתי היא Instagram

כתבתי על זה כבר בחודש יוני השנה, על כך שחברה שמונה מעט מאוד עובדים מצליחה לייצר כל כך הרבה תנועה, לקוחות רשומים כמובן בבאאזז. Instagram, למי שעדיין לא מכיר, היא אפליקצייה שמאפשרת שיתוף תמונות ומיועדת בעיקר לסלולאר.
השבוע נערך כנס Techcrunch Distrupt (2 חברות ישראליות עלו לגמר!). במסגרת הכנס נחשפו נתונים מאוד מעניינים על החברה: יש כבר מעל ל9,000,000 מנויים שמתשמשים בשרות! לשם השוואה, לFoursquare זה לקח פי שתיים זמן להגיע לכזו כמות מנויים. הגידול הזה מהיר בזכות ריבי הפלטפורמות הדיגיטליות שקיימות כיום: השרות צומח פי שתיים מהר מFoursquare, שצמחו פי שתיים מהר מTwitter שצמחו פי 2 מהר וכו'..כל פלטפורמה שצומחת מהר בזכות הקודמת, מאפשרת לפלטפורמה הבאה לצמוח מהר.
המוצר שלהם פשוט לא דורש שרות, תמיכה או כל דבר כזה – אחרת לא היו יכולים לטפל במיליונים הללו עם כל כך מעט עובדים.
לחברה אין כיום שום מודל עסקי, מה שלא אומר שהיא יכולה לגבש אחד כזה במהירות: מספיק שבין כל התמונות היא תכניס פרסומות, והנה מודל עסקי ברור ויציב. אבל כיום אין לInstagram שום צורך בזה, כמות המשתמשים גדלה בצורה משמעותית מדי חודש. בראיון שנערך במסגרת כנס Techcrunch מספר המנכ"ל על ניהול רזה של חברת סטרטאפ. המונח שבד"כ מתייחסים לזה הוא Lean managment או Lean Startup.

יום שני, 12 בספטמבר 2011

זאגאט - רכישה מצויינת לדעתי של גוגל

Google רכשה את ZAGAT, מדריך המסעדות לפי שווי של 125 מיליון דולר, כך טוען WSJ

.
זה ממש לא סכום גבוה בשביל M&A, אבל האם הסכום הזה ישתלם לGoogle?
לדעתי כן – התוכן קובע ללקוח באיזו שירות להשתמש. מדריך Zagat מציע המון אפשרויות תוכן שכמובן ישתלבו יפה מאוד בכל בסיס לשירותי Location. זה יכול להיות Maps, שירות דומה Foursquare, שירות דומה Places ואפילו שירות דומה Groupon. כל האחרונים חייבים להשקיע משאבים גדולים באיסוף מידע מקומי ואילו Zagat כבר מחזיק מידע שכזה.
זכרון אישי שלי, מלונדון שנת 1998 (בערך), היה לי פאלם פיילוט 3 (הדגם המתקדם!) ורכשתי תוכנה של ZAGAT וכאשר צעדתי ברחובות לונדון, חפשתי מידע לפי המיקום שלי. אז לא היה מודם סלולארי, או שרותי Location אז פשוט היית צריך לסמן במפה היכן אתה נמצא. היום אף אחד לא צריך לסמן היכן הוא נמצא..

האם אפשר להעריך את ההחזר של Google מהרכישה? מוקדם עדיין, וקשה יהיה לתמחר רק את המידע הזה – אבל בGoogle יודעים להציע מודלים עסקיים טובים מספיק; מריסה מאייר ממונה שם על עסקי הLocal ואין לי ספק שהמידע שבZagat יתורגם די במהרה – להכנסות מפרסום לוקאלי..

יום חמישי, 8 בספטמבר 2011

סטיב ג'ובס

אני לא אתחרה כאן בשלל ההספדים שכותבים לו ומפרסמים בעודו חי. אין לזה תקדים באמריקה התאגידית, או בכלל.

נקודה ספציפית שאותי העציבה מאוד היא שהביוגרפיה שוולטר אייזקסון כותב על ג'ובס תוכננה להתפרסם במרץ 2012, אך היא הוקדמה לנובמבר 2011.
כנראה שיודעים שם משהו שאנחנו לא יודעים.
עצוב.

יום רביעי, 7 בספטמבר 2011

עוד על הרכישה של מוטורולה ע"י גוגל



אריק שמידט מדבר בDreamForce

, שזה הכנס של Salesforce, על הרכישה של מוטורולה ואומר:
At Google I think we understand that very well because we largely start with the price of free, which makes it difficult to undercut our pricing too much.
כלומר, אכן אנדרואיד תוכננה לא לעלות כסף כדי שאף אחד לא יוכל לנצלח אותה וכמענה לiOs של Apple. אבל, גם אם יש לך מערכת הפעלה מצויינת – אם אתה לא מוכר מכשירי טלפון אתה תלוי בחברות אחרות.

בוא נראה איך זה יעבוד עם מוטורולה: הרכישה הזו מאוד גדולה ולא תהיה קלה לGoogle להכיל; מסתמנת אפשרות לפגיעה במערכת היחסים עם Samsung שמתחרה במוטורולה. עד כמה מייחסת Google חשיבות לנושא ייצור מכשירי הטלפון, ניתן ללמוד מהציטוט הבא של שמידט:
We did it for more than just patents. We actually believe that the Motorola team has some amazing products coming.

שורה תחתונה: להערכתי מאזן הכוחות בשוק הסלולאר שוב עומד להשתנות. לקיחת סיכון שכזו ע"י Google היא כפולה: מלבד האיום בחוסר ההצלחה של מיזוג של חברה כמו מוטורולה, החשש של Samsung יכול להכריע שהיא תעבור לתמוך במערכות הפעלה אחרות, מה שיפגע עוד יותר באנדרואיד.
ימשיך להיות מעניין...

יום שני, 5 בספטמבר 2011

ההימור שלי – הטאבלט של אמזון יהיה הטאבלט השני בחשיבותו אחרי האייפד

Amazon עומדת להשיק טאבלט חדש. זה לא שמועה אלא מידע מבוסס שנכתב עליו גם בTechcrunch – שאפילו בחנו את המוצר.
המכשיר יהיה מבוסס מערכת הפעלה אנדרואיד, עם אפליקציות של Amazon, 2 דגמים אפשריים (הגדול ייקרא כנראה Hollywood; המחיר של הקטן יהיה 250$).
מי שקורא באופן קבוע את דיעותיי יודע שאני טוען שההצלחה של Apple היא בזכות המערכת השלמה שלה, האקו-סיסטם. בדיוק מהסיבה הזו יש לAmazon יתרון עצום על הטאבלט שכיום מס' 2 בשוק: סמסונג. לAmazon יש שרות רכישת ספרים דיגיטליים עם נגישות לכמות אינסופית של תוכן, משהו שיושם בהצלחה בKindle ו לAmazon יש הסכמים לאספקת תוכן עם חלק מאולפני הוליווד. Amazon היא לא יצרן טכנולוגי, Amazon היא חברת שירותים שמתמחה בקמעונאות דיגיטלית (מכירת ספרים) אבל מציעה פתרון כולל של מדיה דיגיטלית: ספרים וסרטים.
2 היתרונות הללו של Amazon הם משמעותיים ויהפכו, בעיניי תוך זמן קצר, את המכשיר ללהיט. מספיק שהמכשיר הקטן והזול ימוצב כKindle למתקדמים, והנה קהל פוטנציאלי של מיליוני משתמשי Kindle שירצו לקנות אותו בחג המולד.

יום ראשון, 4 בספטמבר 2011

המספרים של נטפליקס לא משקרים


המנייה ירדה לאחרונה, ושמועות על אי חידוש ההסכם עם Starz לרכישת תוכן (Starz מספקים גם את התוכן של Disney). אבל סיכום נתוני המנויים של Netflix מגלה שבינתיים, ולמרות כל העלאות המחירים – החברה צומחת.
למען האמת, אין עוד שום חברה בתחום שידורי התוכן שצומחת בצורה שכזו: גידול של 10 מיליון מנויים במהלך השנה האחרונה.
מעניין יהיה לראות את הנתונים בעוד שנה מהיום:
חברת Dish Networks שמופיעה כאן רכשה לאחרונה את Blockbuster: מה עומדת להיות האסטרטגיה שלה, המחירים והסכמי התוכן. גם Hulu עומד למכירה, ורוכש אסטרטגי כמו Yahoo!, Microsoft, Apple או Google ימנף משמעותית את כמות הצופים (ההימור שלי: Google או Microsoft ירכשו).

בעוד שנה נראה עד כמה הגידול במנויים שצופים בפלטפורמות דיגיטליות בלבד הוא גימיק של חברה אחת (Netflix) או דרך חדשה לצפות בטלויזיה. דבר אחד ברור: שוק שהמובילה, וכמעט הבלעדית – צומחת בכמעט 40% משנה שעברה מראה שיש מקום לעוד שחקנים. ואלה אכן יבואו..