יום ראשון, 31 ביולי 2011

אפל ועוד 7 - הרווח של אפל גדול משאר היצרנים גם יחד




נשאלתי השבוע מה ההבדל בין Apple ליצרנים אחרים. מלבד התשובה הרגילה של מערכת אקולוגית (Eco-system) מלא שApple מייצרת ו'נועלת' את המשתמשים שלה ב'גן סגור', ובכך מצליחה להרוויח משירותים אחרים בדרך, ומלבד העובדה שהמודל של Apple היא מודל המדפסת-טיונר החדש: מכירת חומרה שגורמת לך לרכוש Apps ותכנים, ומלבד העובדה שApple היא מודל לחדשנות, ומלבד ומלבד...

בימים האחרונים פורסמו תוצאות על כל שהאנדרואיד עוקף את הiOS של Apple בנתח שוק, אבל Apple הינה יצרנית מכשירים ואילו Google (האנדרואיד) – לא. Samsung, אולי הסיבה העיקרית לכך שהאנדרואיד מצליח, עובדת עם מערכת הפעלה שלא היא מייצרת. כך חוברות להן 2 חברות שונות בעלות אינטרסים עסקיים שונים לחלוטין (Google לבסוף תרצה להרוויח מהאנדרואיד וSamsung לא תרצה להיות תלויה לנצח במערכת הפעלה שאיננה שלה) – במלחמתן בApple.
נכון, Apple מרוויחה בזכות האקו-סיסטם עוד הרבה כסף מכל לקוח שרוכש מכשיר iPhone, אבל האם עסקי הסלולאר שלה אינם ריווחיים מספיק בשל כך?

התוצאות של Apple מדברות בעד עצמן: לפי נתוני Q2 שנת 2011, Apple הרוויחה יותר מפי שתיים משאר כל יצרניות המכשירים גם יחד! כלומר, Apple ועוד 7 (על משקל 'נתניה ועוד 15' של שפיגלר – משפטו האלמותי מ1983). תקראו את הניתוח הזה, ותידהמו עד כמה שללא קשר לניהול היחידות האחרות (iTunes, Appstore) שמכניסות כסף לApple, הרווח ממכשירים סלולאריים אצל Apple הוא פנומנלי: יותר מכפול משאר המתחרים.

מדהים.

יום רביעי, 27 ביולי 2011

כפי שצפיתי – פייסבוק חולמת להיות אלטרנטיבה לטלויזיה

כפי שכתבתי כאן באוגוסט 2011

(Facebook תהיה הטלויזיה של המחר), אכן החברה מתכננת מהלכים משמעותיים בתחום התוכן. הודעה שפירסמה Netflix מספרת על שיתוף פעולה עם FACEBOOK – והשקה מאוד קרובה של השירות. זה לא מפתיע, גם נוכח העובדה שFacebook צירפה לדירקטריון שלה את מנכ"ל Netflix, ריד הייסטינגס.
Netflix עצמה פותחת כאן שוק חדש ועצום: ברבעון האחרון נוספו לחברה פחות מ2 מיליון מנויים, אחד מהרבעונים הפחות טובים שהיו לחברה אי פעם.

יום רביעי, 20 ביולי 2011

ככה עושים מהפיכות - כמה מלים על הדו"חות המעולים של אפל

Apple דיווחה אתמול על זינוק של 125% ברווחיה הרבעוניים ועל הכנסות שיא ברבעון השלישי 2011. העלייה הגדולה ברווחים היא בזכות עלייה של 82% בהכנסות הנובעת מגידול חד במכירות האייפון והאייפד.
המסחר במניית אפל הופסק לאחר הסגירה בוול סטריט ויתחדש מאוחר יותר. מחיר המנייה הגיע ל400$ ומייד ירד בחזרה (אני זוכר כשהיא עוד הייתה 80 דולר, לפני שנתיים וקצת..).

אפל דיווחה על רווח של 7.31 מיליארד דולר, לעומת רווח נקי של 3.3 מיליארד דולר ברבעון המקביל בשנת 2010.
הכנסותיה של החברה עלו ל-28.6 מיליארד דו

לר במהלך הרבעון, יותר מ4 מיליארד דולר ממה שחזו האנליסטים.
מכירות הiPad היו 9.2 מיליון; מכירות הIPhone היו מעל ל20 מיליון יחידות (התחזית הייתה לכ17 מיליון בלבד!). הiPad הפך ל11% ממכירות הPC, ואם מסתכלים רק על מכירות לצרכנים (ולא לארגונים, הרי הiPad עדיין אינו בשל לעבודה עם תוכנות ארגוניות) – הרי הiPad מחזיק בכ20% ממכירות הPC לצרכנים.
WOW. זה נתון שלדעתי גם Apple לא חשבה שתגיע אליו כל כך מהר. אם מחברים את מכירות הiPad לאלו של הMAC, החברה מכרה 13.2 מיליון מכשירים. יש רק חברה אחת שמכרה יותר מכשירים – HP, יצרן המחשבים מס' 1 בעולם כיום. אבל זה זמני, כי בקצב הזה – ברבעון הבא Apple תהפוך להיות יצרן המחשבים (Vendor) הגדול בעולם! מדהים. כל זה בזכות השקת הiPad לפני כשנה בערך. כלומר, תוך שנה החברה שינתה את מאזן הכוחות בקרב יצרניות המחשבים.

מכירות הiPad והiPhone הם 66% מההכנסות של Apple – שני קווי מוצר בני פחות מחמש. Apple קיימת יותר כ30 שנה, אבל ב1984 השיקה את הMAC – ואת סופו של המהלך הזה: הVendor הגדול בעולם בתחום המחשבים.

דו"חות מעולים, כנראה החברה עם הדו"חות הכי טובים ברבעון ואולי גם בשנה הזו: Apple מובילה בכל הפרמטרים.

יום שלישי, 12 ביולי 2011

הוידאו צ'ט של פייסבוק – גאונות ?


Facebook אמרה השבוע שיש לה תשובה מעניינת לGoogle Plus, והבטיחה חדשות מסעירות.

ו? מה קרה?
Facebook השיקה שרות וידאו צ'ט, כזה שלדעתי רוב מנהלי השיווק של חברות התקשורת היו בוחרים שלא להשיק שרות דומה כיום. הוידאו צ'ט הוא שרות ישן, ולא ברור האם לאנשים באמת את צורך עדיין בוידאו צ'ט באינטרנט.
אז מה קורה פה? איפה החדשנות?

להערכתי השרות לא יסתיים בצ'ט. הוספת חברים נוספים בתשלום, שמירה של השיחה כקובץ בFacebook וקיום שיחת טלפון דרך Skype הם חלק מהמודלים שניתן להציע: הצ'ט יהיה במודל Freemium.

עדיין, 2 נקודות בעייתיות לFacebook:
האחת, היא נסמכת על חברה שנרכשה על ידי Microsoft. נכון, זו האחרונה מחזיקה למיטב ידיעתי אחוז קטן בFacebook אך עדיין בעלת יומרות לא קטנות בתחומים משיקים לFacebook: סלולאר, תוכן וSocial. אני לא כל כך מבין למה Facebook לא פיתחה לבד שרות כזה, אלא נעזרה בSkype.
הנקודה השנייה היא מדוע Facebook, שכמעט ולא משיקה שירותים חדשים אלא מתבססת על גידול בהכנסות דרך גיוס משתמשים חדשים, מגיעה למצב שהשרות החדש, ההכרזה ה'גדולה' היא שרות שקיים עשר שנים.
יש כאן פספוס ענק של Facebook שכבר חייבת להקדים את כולם ולהשיק שרות מוסיקה וצפייה בתכנים, שרות קופונים יותר מסודר (תראו מה Amazon מצליחה לעשות עם LivingSocial – עוד שנייה כבר יש IPO לפני Groupon).
אז נכון, כנראה Facebook אוטוטו משיקה שרות שנקרא Vibes ומאפשר הורדה של מוסיקה (מסתבר שהקוד של הוידאוצ'ט כול התייחסות לאפליקציה בשם הזה ושמאפשרת הורדת מוסיקה).

הוידאו צ'ט של Facebook כנראה יהיה פלטפורמה לכמה שירותים חדשים. Facebook יודעת שהיא חברת התקשורת הגדולה בעולם, יותר מAT&T, Comcast וטלפוניה גם יחד. שירותי וידאוצ'ט, VOICE, תקשורת והורדות יעזור לה לשמר את מעמדה ברשת האינטרנט האמיתית, ותחזק את המגמה שצעירים לא צריכים יותר לגלוש באינטרנט, רק בFacebook. במקביל, החברה תוכל להשיק פלטפורמת סלולאר משלה (או מכשירים או מערכת הפעלה) ומערכת הפעלה למחשב / דפדפן ובכך תוכל להיות תוך כמה שנים מערכת סגורה (Eco System) כמו Apple, אולי טובה יותר.

אבל עדיין, וידאוצ'ט זו דרך מבאסת להתחיל את המהפיכה.

סופסוף אפשר לדבר על מודל עסקי מבוסס

Zynga מתמחה בגביית הכנסות מלקוחות קיימים, כל המשחקים שם בנויים כך שהכסף שלך יכול לפתור ולאפשר לך הרבה בעיות בדרך, (משהו כמה מערכות נישואין של אנשים שאני מכיר). אבל לא רק Zynga אמנית בUpsale של שירותים, אלא כל התעשייה סופסוף הצליחה לקיים את ההבטחה הגדולה של מודל הFreemium: השירות / אפליקצייה בחינם, וגובים ממך כסף על שדרוג החוויה ועל שירותים נוספים.
על מנת ללמוד עד כמה מודל הFreemium הוטמע, אפשר לקרוא את המאמר של ג'פרסון ולדרז, אנליסט של משחקים סלולאריים. היחס בהכנסות בין משחקי הPremium למשחקי הFreemium התחלף תוך חצי ש

נה. ועוד צפוי למודל הזה עתיד גדול: רק אחוזים ספורים ממי שרוכש משחקי חינם מחליט לשדרג עצמו בתוך המשחקים ולרכוש משהו ובכך משתתף במודל הFreemium. אך אלו שכבר עושים זאת, מוציאים כסף מספיק על מנת להפוך את משחקי החינם למקור הכנסה גדול יותר ממשחקי הPremium.

גבירותיי ורבותי, מהפך. שנים שמענו על המודל הזה, דיברנו עליו והסברנו אחד לשני שההכנסות האמיתיות משרות שחלמנו להשיק (בסטרטאפ שחלמנו למכור לApple). והנה, הרגע הזה הגיע: תכלס', עדיף לתת להרבה אנשים בחינם לשחק במשחק, כי המעט שיהיו מוכנים לשלם בעבור חווייה משודרגת – מצדיק את המודל הזה. בחזרה לZynga: 1% מהלקוחות אחראים ל25%-50% מההכנסות. Businessweek קואים ללקוחות האלה: 'לווייתנים'. נכון, מודל עסקי שבנוי על כל כך מעט מהלקוחות שלך זה עסק מסוכן, אבל זה גם מראה עד כמה העסק הזה יכול עוד לצמוח: מספיק שאותו 1% יכפיל עצמו ל2% והרי ההכנסות של Zynga יוכפלו. הלווייתנים בטבע מתרבים לאט, אבל בסוף ההריון יוצא יונק ע-נ-ק.

יום ראשון, 10 ביולי 2011

זינגה מרעננת את מערכי הלימוד שלה

הנה נקודה למחשבה: Zynga רוצה ללמד אותנו (המשתמשים) על נושא הפיראטיות. אז במקום לרשום סעיף משפטי באורך הגלות ולתת לנו לסמן אוטומטית CHECKBOX על זה שקראנו, החבר'ה שם הגו פתרון מעניין ויצירתי: PiracyVille הוא המשחק שילמד אתכם על מדיניות הפיראטיות של Zynga. לאחר שתשלימו אותו, תצברו zPoints, נקודות הכסף של Zynga.

עכשיו תארו לכם שApple תעשה אפליקצייה שמסבירה (Sרך משחק / חווייה אחרת) למה אסור לעשות Jailbreak. למרות כשאני חושב

על זה, החבר'ה בApple לוקחים עצמם ברצינות רבה, אפילו רבה מדי.

Zynga מתכוננת להנפקה: החברה שעושה כסף מלמכור סחורות וירטואליות ומכניסה מעל ל600 מיליון דולר בשנה. הסיכון הרבה הוא דווקא מהתלות המוחלטת ב Facebook: רוב ההכנסות מאפליקציות שמשוחקות ברשת החברתית. אז נכון, גם Facebook מרוויחה מלא כסף מזה, אבל יום אחד מישהו בFacebook יקום ויגיד: היי, אנחנו צריכים לקנות חברת משחקים כמו Zynga. ואז יהיה מעניין לראות מה יקרה קודם: Zynga תקים רשת חברתית מבוססת המשחקים שלה או Facebook תטמיע חברת משחקים מתחרה.

אבל בינתיים, זו תהיה הנפקה מעניינת.

יום שבת, 9 ביולי 2011

מייקרוסופט משיקה אופיס מבוסס ענן: מהפך או פלופ?

מיקרוסופט עושה צעד ענק בתחום הSaas (Software and service) והCloud כאשר היא משיקה מחדש את האופיס, במודל אינטרנטי. בין היתר, הOutlook, Excel וSharepoint יעברו לזמינים דרך האינטרנט, כדי שנוכל להשתמש בהם מכל מקום, כולל דרך הMobile והTablet.
חדשני? ממש לא, לGoogle יש את Google Apps כבר כמה שנים. גם Microsoft הציעה את הOutlook ללקוחות עסקיים (מי שמכיר את הOWA). אבל למשתמשים הביתיים מדובר על שינוי חדש שעד היום לא הוצע ע"י Microsoft. כל מערך השירותים הזה נקרא Office365 יקבע את עתידה של Microsoft. מדובר על מעבר של חטיבת השירותים הריווחית ביותר שלה (והמכניסה ביותר!) – כל התוכנות – למודל שימוש חדש. שינוי כזה יכול להגדיל את נתח השוק, את השימוש של הלקוחות ואת המגמה: כרגע Microsoft לא מתחזקת כמעט בשום תחום (מלבד הXBOX), ובטח שלא בתחומים הצומחים ביותר כיום: Social, , Mobile Tablets ו-Saas. הצעה של תוכנה במודל הזה יכולה קצת 'לטרוף את הקלפים' על Google Apps.
מצד שני, לא קל להתחרות בGoogle וודאי שישרותי Google Apps נחשבים מבוססים ואמינים כבר כמה שנים. בעוד הסטנדרט במשרד הוא Office, הרבה משתמשים ביתיים (ועסקים קטנים שלא רוצים לשלם הרבה על אינטגרצייה) אימצו את הGoogle Apps. Google זיהתה את הצורך מזמן, והאמת שגם Microsoft אלא שזו האחרונה התמהמה זמן רב עד ההשקה. ואנחנו יודעים שבעידן האינטרנט, זמן רב מדי לעתים משמעותו שאתה מפספס את הרכבת. דעתי האישית כאן היא שלMICROSOFT עדיין יש יתרון תחרותי מובהק בתחום תוכנות המשרד והיא יכולה למנף אותו מול GOOGLE. זו זירה שהיא יכולה לזכות במובילות תוך שנתיים - שלוש, אם רק תעבוד בזה נכון וממוקד.