יום שישי, 23 בינואר 2009

אחריות חברתית 2.0

אחרי שביום הבחירות רשת Starbucks ביצעה מסע שכנועים לקהל לקוחותיה – שעליהם להצביע בקלפי, החברה עלתה עם קמפיין לתכנית האחריות החברתית שלה המציע לאנשים להירשם ברשת בתי הקפה ל5 שעות עבודה קהילתית.
לא ברור אם זה בעקבות נאום הבחירות של אובמה שדיבר על כך שזהו הזמן להירתם לטובת החברה ולהפגין אחריות או שזה המענה שלהם לקמפיין האנטי של מקדונלדס' שטוען שלשלם על קפה 4$ זה אידיוטי, או שסתם הם רוצים למצב עצמם כמקום מפגש של הקהילה ולא רק בית קפה, אבל יש כאן מהלך מאוד שונה שנרשמו אליו כבר 120, אמריקאים שתורמים 600,000 שעות לקהילה.
וכמובן, עכשיו אתה יודע שכאשר אתה קונה קפה ב4$ בStarbucks (ולא ב99Cent במקדונלדס') אתה גם תורם לחברה שתורמת חזרה לקהילה.
יריב לבסקי

יום שלישי, 20 בינואר 2009

In your face(Book) – Engagement campaign




הנה אחד הקמפיינים הכי מוצלחים אי פעם (יחסית לזמנו הקצר ולעלות ההשקעה בו).ברגר קינג זיהתה צורך – להמון אנשים בfacebook יש 'חברים מיותרים', כאלה שהם אישרו להם 'חברות' אבל אינם באמת חברים שלהם.ברגר קינג העלתה אפליקציה לFACEBOOK, עד כאן אין ממש חדש, זה נכון. יש מאות אפליקציות חדשות בשבוע (FACEBOOK מאפשרת גישה מוגבלת לקוד פתוח שלה ובכך מאפשרת ליצור אפליקציות חדשות. אבל יותר מזה, היא יוצרת Engagement Campaign באמצעות הקוד הפתוח. רוצים לדעת למה? תקראו את 'הסוד של האנדרואיד'.)רק האפליקציה הזו הייתה חדשנית ומעיזה – היא נקראת Whopper Sacrifice ומאפשרת לך למחוק את החברים המיותרים שלך בFACEBOOK. יותר מזה, אם מחקת 10 חברים ומעלה – קיבלת Whopper חינם. בתוך שבוע FACEBOOK הפסיקה את הקמפיין, לא לפני ש80,000 משתמשים מחקו חברים. כלומר 80,000 אנשים עשו פעולה אקטיבית שמערבת אותם. אבל זה לא הכל, יותר מ230,000 חברים נמחקו מרשימות. כלומר גם הם חוו משהו מערב שחדש להם. אבל אם תחברו את הכל ובהנחה שלפחות על אחד שנמחק – יש מישהו ששמע את הסיפור ממקור ראשון (מחבר שנמחק) – תגיעו למעל 500,000 משתמשים שחוו חווייה באופן ישיר ו/או ממקור ראשון. וכל זה בתוך שבוע!ובעלות (כנראה ) ממש ממש זולה.ומעבר לזה – פשוט דיברו על זה בבלוגים, בפורומים ובכל האינטרנט. צרפתי את הגרף של המונח Whopper Sacrifice בחיפוש בGoogle Trends.
Alexia מראה נתונים שכמה ימים לאחר סגירת הפעילות ע"י FACEBOOK החלה עוד תנועה של לקוחות לאתר הסגור. You like your friends but you love the whopper - זה הסלוגן של הפעילות.
מבריק, לא? (התחילו כבר שמועות שזה בכלל קמפיין של FACEBOOK)...

יריב לבסקי


מבריק.

יום שישי, 16 בינואר 2009

לדעת לחבר את הנקודות..מה סטיב ג'ובס אמר (בעבר) על המוות?


APPLE הודיעה היום על פרישה (זמנית?) של סטיב ג'ובס.

ג'ובס בשנת 1972 סיים את לימודיו בקליפורניה. בשנת 1976 הקים עם ידידו סטיב ווזניאק את אפל, שהפכה לגורם מרכזי בתעשיית המחשבים האישיים בזכות המחשב המצליח Apple II ומאוחר יותר המקינטוש. בשנת 1985 הוא עזב את אפל אחרי עימות מול מנכ"ל החברה, ג'ון סקאלי והקים את חברת נקסט (NeXT) שייצרה מחשבים אישיים עם מערכת הפעלה מבוססת יוניקס. בשנת 1986 רכש מג'ורג' לוקאס את חטיבת גרפיקת המחשב של חברת הסרטים שלו. ג'ובס הקים את פיקסר בהתבסס על הטכנולוגיות של החטיבה. בהמשך הפכה פיקסר להצלחה גדולה.
בשנת 1996 נרכשה חברת נקסט על ידי אפל תמורת 402 מיליון דולר וג'ובס שב לחברה אותה ייסד. באמצע שנת 1997 הפך למנכ"ל זמני של החברה, אחרי עזיבתו של גיל אמיליו. הטכנולוגיה של נקסט, ובמיוחד מערכת ההפעלה שלה "נקסטסטפ"
(NeXTSTEP) הפכו לבסיס למערכת ההפעלה OS X של המקינטוש.
בכהונתו כמנכ"ל זמני ומשנת 2000 כמנכ"ל קבוע של אפל שינה ג'ובס את החברה. הוא הציג דגמים חדשניים כמו אי-מק (iMac) ומאוחר יותר את נגן המוזיקה אי-פוד (iPod). ג'ובס משתכר דולר אחד לשנה במשרתו כמנכ"ל אפל, עובדה שהכניסה אותו לספר השיאים של גינס כמנכ"ל המשתכר את השכר הזעום ביותר. ב-2006 מכר את חברת פיקסאר לדיסני בעסקת חילופי מניות בשווי של 7.4 מיליארד דולר.
בדצמבר 2008 גילה כי הוא סובל מחוסר איזון הורמונלי בגוף. שבועיים לאחר מכן הודיע על היעדרות של חצי שנה עקב מצבו הבריאותי.
בסוף שנת 2008 בחר אתר האינטרנט ReadWriteWeb בחברת APLLE כBest Big Company of 2008. הסיבות לבחירה היו (לאחר שב2007 נבחרה FACEBOOK וב2006 GOOGLE) החדשנות (כמובן) אך גם הDelivery של הIphone שבזמן ההשקה היו לו 552 אפליקציות וכיום, לאחר חצי שנה יש יותר מ10,000 אפליקציות זמינות למשתמשי Iphone.
סטיב ג'ובס ידוע כחדשן, כאיש שיווק מוביל, כפרזנטור שתמיד מציג את המוצרים החדשים של Apple. האם ניאלץ להיפרד מהחדשנות של ג'ובס? אולי.
קשה שלא להיזכר בנאום שג'ובס נאם בכנס סיום של אוניברסיטת סטנפורד בשנת 2005. את הנאום הוא פתח בכך שמעולם לא סיים קולג', ולמען האמת זה הכי קרוב שהגיע לסיום לימודים...את הנאום הוא מסיים במשפט (שאח"כ צוטט עשרות פעמים) – Stay hungry. Stay foolish.
הנאום הפך לאחד הנאומים המודרנים המצוטטים ביותר. גם אתם רוצים לדעת מה ג'ובס אמר? (הוא דיבר על למצוא מה שאתה באמת אוהב ואיך שבסוף כל הנקודות מתחברות. ובנוסף הוא דיבר על הסרטן שהתגלה אצלו וההתמודדות עם המוות)

http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc


יום שלישי, 13 בינואר 2009

מה יהיה תפקידו של מנהל השיווק בעתיד?


קראתי דו"ח של Economist על מנהל השיווק הבינלאומי
http://a330.g.akamai.net/7/330/25828/20080909164450/graphics.eiu.com/upload/Google%20Text.pdf


כצרכני עידן דיגיטלי, אתם ודאי רוצים שורה תחתונה קצרה – אז אנסה לתמצת לכם מס' שורות תחתונות שכאלה.

הדו"ח מדבר על השינוי מפרסום 'טהור' של מותג – למעבר לזירה שבה מעבירים מסרים אינטראקטיביים ללקוח. (בדומה למודל Engagement Campaign).
המושג הוא הצרכן המחובר (The connected consumer).
מדובר שם על שימוש נכון באמצעי מדיה חדשים כמו טוויטר, בלוגים, פורומים ופרסום במנועי חיפוש – כמפתח להצלחה שיווקית בעתיד הנראה לעין.

אם גם אתם סקרנים לדעת מה מנהלי שיווק חושבים ברחבי העולם – שווה גם לכם לקרוא את המחקר.
(ואם אתם סקרנים לדעת מה מנהלי שיווק יחשבו בעתיד – שווה לכם להמשיך לקרוא את הבלוג הזה...)
יריב לבסקי


יריב לבסקי

רוצים גם אתם עדכונים על מדורות השבט 2.0?



כבר כתבתי כאן על מדורות השבט החדשות, הלוא הן רשומות הפוצה של Twitter.
אז הנה קישורים לכמה רשימות תפוצה של מנהלים מרחבי העולם (נניח שאתם רוצים להתחבר כFollowers ומעניין אתכם מה הם עושים בכל רגע של היום).

תודו, יש משהו מסקרן בלקבל מסרים כל הזמן ולדעת מה עושה עכשיו המנכ"ל והבעלים של וירג'ין, ריצרד ברנסון – לא? (רק תחשבו שתפינת הקפה תוכלו לאמר – 'היום ריצ'רד המליץ על ספר...')


CEOs
Richard Branson - CEO - Virgin http://twitter.com/richardbranson
Lewis Green - CEO - LG Business Solutions http://twitter.com/LewisG
John Battelle - Chairman and CEO - Federated Media http://twitter.com/johnbattelle
Bob Chua - CEO - Pulse Group http://twitter.com/BOBCHUA
Doug Ulman - CEO - Lance Armstrong Foundation http://twitter.com/LIVESTRONGCEODave Malby - President/CEO - TPS Products and Services http://twitter.com/Dave_Malby
CMOs
Jeff Hayzlett - CMO - Kodak http://twitter.com/JeffreyHayzlett
Barry Judge - CMO - BestBuy http://twitter.com/BestBuyCMO
Mike Sheridan- CMO - Aspect http://twitter.com/thetravelingCMO
תהנו,
יריב לבסקי

יום שלישי, 6 בינואר 2009

רק החזק מנצח (או פותח קבוצה בFACEBOOK) / דרוויניזם 2.0



כבר כתבתי כאן על תופעת הBrandurance, שמשמעותה השינויים שהמותגים עושים במאמץ לשמור על עצמם רלוונטיים לאורך הזמן. זהו שילב של Brand + Endurance (מאמץ).

בשנת 1831 עלה דרווין כבן לוויתו של הקברניט על הספינה "ביגל", שהפליגה למסע מחקר של חמש שנים לדרום אמריקה. במסע זה הוא הגיע אל האי 'גלאפגוס', שם ראה מגוון מינים של חיות.
בשובו ב-2 באוקטובר 1836 החליט לשנות את תוכניותיו ולהקדיש את עצמו להבנה של המנגנון שמאחורי עולם הטבע.

נזכרתי בזה כאשר ראיתי את הקמפיין של Burger-King – מהלך קלאסי של Engagement.
החברה רצתה לעשות 'מבחן טעימה' אמיתי, חף מכל סטיגמות, תפיסות והעדפה שמקורה בפרסום. אז הם יצאו למקומות רחוקים (כפרים בתאילנד וברומניה) בהם האנשים לא טעמו מעולם המבורגר (ואפילו אין להם מילה כזו בשפה שלהם).
יש כאן מיניסייט פשוט שמראה סרטון – מה קורה לאנשים הללו כשהם טועמים בפעם הראשונה המבורגר, וכמובן מבחן טעימה – Big mac נגד WHOPPER, כלומר Mcdonalds נגד Burger-King. (נחשו מי ניצח...). כתובת האתר: http://www.whoppervirgins.com/

המהלך השיווקי הזה גאוני – כי הוא יוצר שיחה. אנשים מספרים אחד לשני על זה, ושולחים מיילים וסרטים – כלומר האנשים הופכים למדיה עצמה שמעבירה הלאה את המסר השיווקי (שימו לב – חיפוש בGoogle של המושג ""Whopper Virgins יניב כמיליון תוצאות !!

נכון שאפשר להעביר ביקורת על המהלך הזה (שימו לב לכתבה בGuardian האנגלי - http://www.guardian.co.uk/media/organgrinder/2008/dec/04/advertising-food). אולי יש כאן קצת קולוניאליזם מודרני, אבל אין ספק שיש כאן מהלך מסוג אחר. על המהלך חתומה סוכנות הפרסום Crispin Porter + Bogusky שגם עמדה מאחורי IM A PC של מייקרוסופט (הפחות מוצלח לדעתי) – גם על המהלך הזה תוכלו לקרוא כאן בבלוג.

אבל מה שחיבר לי את הכל ו'הוריד לי את האסימון' - היה זה שכמו שדרווין היה צריך למצוא אי נידח עם חיות ששרדו למרות השינויים, Burger King הייתה צריכה למצוא כפרים נידחים בכדי למצוא אנשים שלא טעמו Mcdonalds מימיהם. כלומר מודל הגלאפגוס של דרווין בעידן המודרני הוא למצוא אנשים שלא ראו קמפיין של המבורגר נוטף שומן ו/או טעמו אותו באחת מביקוריהם בעיר הגדולה.
אכן, המותגים שורדים.
Brandurance.


יריב לבסקי

יום חמישי, 1 בינואר 2009

האם Twitter הוא מדורת השבט החדשה (כמה מפתה לכתוב מדורת השבט 2.0)




סנוב, כבר נרשמת לטוויטר?
השרות הפך להיות מדורת השבט בה כולם מתעדכנים בזמן אמת במה שקורה.
כיום, בזמן מלחמת עזה, שני הצדדים משתמשים בשרות ע"מ לתקשר הודעות ולהעבירם לציבור.
בעידן הדיגיטלי, קל מאוד להישאר מעודכן ולדעת על מה כולם מדברים...או שמא זה על מה מעט מדברים?

טוויטר (כך נכתב באתר) הינו שרות שנותן לך לשמור על קשר עם אנשים ע"י החלפת תשובות קצרות לשאלה בסיסית – מה אתה עושה? (דגש על העכשיו – הערת מחבר, י.לבסקי)
כלומר, זה מעין SMS של האינטרנט (מוגבל בכמות תווים) להעברת מסרים מאוד-מאוד קצרים. כמובן שניתן לשתול RSS באתרים ולהציג תכני טוויטרים באתר שלך.

כפראפראזה על מדורת השבט, טוויטר הוא בעצם המון מדורות קטנות ואישיות, פסאדו-קהילה פרסונלית של מידע מיידי, קצר ולא שימושי. מתאים בול לעידן שלנו, לא?
זה כמו להיות מנוי על שרות הודעות של ילד בן ארבע שאומר מדי פעם – אני רעב, אני מצא, אני עושה קקה, כואבת לי הבן, אני רוצה הופ וכו'.
כמנוי טוויטר אתה גם לא יכול להגיב בצורה פומבית, אלא רק לצרוך את המסר הקצרצר. כמו וויכוח עם האישה – אתה מקשיב, ולא יכול לענות.
סקרנים? הנה כמה טוויטרים מסחריים שכמעט ולא מתוחזקים נכון כי הם משעממים ולא מנצלים את המדיה הקצרה. אף אחד מהם לא מספר סיפור בהמשכים, שניתן לספר במדיה הזאת.

Accenture - twitter.com/AccentureAdidas - twitter.com/AdidasCNN - twitter.com/cnnCoca Cola - twitter.com/cocacolaEvian - twitter.com/Evian

אז טוויטר זו מדורת שבט קטנטנה, של דברים שקוראים עכשיו והיא מתאימה בול לצרכן המודרני, בן דודו של הצרכן המגיב ולא מחוייב – הצרכן המתעדכן ולא מחוייב. הוא מקבל מידע (אבל בקטנה) ואפילו לא צריך ללחוץ על לינקים מיותרים בשביל לקרוא את המסר.
מצד שני, הוא מקבל את כל המסרים בלי יכולת סינון בכלל. כמו וויכוח עם האישה, כבר אמרתי?

יריב לבסקי

הנה משהו שלא ראיתם עדיין (כנראה)

הנה קמפיין של חברת ZUJI, חברה לתכנון טיולים ומסלולי טיול דרך האינטרנט - http://www.zuji.com/.

על הבריף של הקמפיין (כנראה) נרשם – שהמטרה היא להעביר את המסר 'שZUJI ממש, אבל ממש רוצה שיישאר לכם כסף לטייל' ויש ליצור קמפיין שמראה עד כמה החברה מתאמצת לחסוך ללקוחותיה כסף.
ברמה הפרסומית, כנראה הייתה הנחייה לעבוד במדיות משולבות (Cross-Platform Media).

קבלו את קמפיין ZUJI Helping Holidays Happen -
http://www.youtube.com/watch?v=tJtmhzFFMKU

לאחר שתראו את הסרטון בYOUTUBE, תחשבו עד כמה החברה ביצעה Engagement ללקוחותיה שרגילים לראות את המותג שלה חי רק באינטרנט, והביאה אותו לעולם האמיתי.

התוצאה - מעורבות הלקוחות הייתה כה גבוהה – עד שהם הפכו בעצמם למדיה של ZUJI בכך שסיפרו לחבריהם ומשפחותיהם על הפעילות הזו.

Engagement Creates Media.
יריב לבסקי

Imagine 2.0


אז מה לג'ון לנון, שכבר מת מזמן, ולפרוייקט 'מחשב לכל ילד' האמריקאי?

שניהם כבר לא חדשניים אבל עדיין מדברים עליהם.

OPLC, או One Laptop Per child היא עמותה שדוגלת בחינוך ובשיוויון ומנסה לעזור לעניי העולם ע"י ייצור מחשב נייד זול, שאמור להיות נגיש גם לעניים (תוך שימוש בתרומות).


אחלה קמפיין, של עמותה שמאמינה בלעשות טוב. לא קמפיין דיגיטלי, לא קמפיין מעורבות. אבל פשוט אחלה קמפיין.
הם השתמשו בטאלנט מיושן אך עדכני - ג'ון לנון. וכשג'ון לנון מדבר אליך, אתה חייב להקשיב ולהתרגש.
(וזה אותו ג'ון שדיבר על גיבור מעמד הפועלים – שעכשיו מקדם לנו את 'מחשב לכל ילד'..)
יריב לבסקי

רוצים לדמיין? http://www.youtube.com/watch?v=4b4GkGMiBDQ