יום שבת, 28 בנובמבר 2009

מה אנחנו באמת יודעים על תמריצים?

דן פינק, שהיה כותב נאומים לאל גור וכתב ספר מצליח בשם 'ג'וני בונקו' (ספר מאוייר לצעירים - העוסק בניהול קריירה), מסביר לנו קצת על תמריצים.
תמריצים זה אחד הנושאים הכי מעניינים שאני מכיר. נתקלתי בו לראשונה בספר Freakonomics ואח"כ אצל דן אריאלי (יש כאן הרצאה שלו על מי מקבל את ההחלטות בשבילנו? קלאסי לאנשי שיווק). תמריצים (Incentives) הם המנוע שלנו. דן פינק טוען שלא בהכרח תמריץ כלכלי הוא הפתרון ונותן כאן דוגמאות למקרים בהם תמריץ כלכלי ביצע את ההפך - גרם לחוסר הנעה.

המצגת מאוד מעניינת בעיניי וקוראת תיגר על התפיסות שלנו בניהול.
הרצאה מרתקת - אל תחמיצו.

Pay-Pal מאחוריך: Facebook בוחנת אמצעי תשלום עצמאי

במאי כבר הזכרתי את הנושא הזה, אבל מסתבר שFacebook רציניים יותר מתמיד.
אולי זה בגלל הצלחת הFarmville, אולי בזכות הצלחת משחקי הפוקר - הרשת החברתית שהפכה כבר למדינה החמישית בגודלה (אם היא הייתה מדינה - היו בה כ"כ הרבה תושבים שהייתה מגיעה למקום ה5 מבחינת כמות אוכלוסייה) - Facebook ממשיכה לעבוד על אמצעי תשלום משלה.
בעוד ההכנסות של Facebook מפרסום הן סביב ה500 מיליון דולר, ההכנסות של חברות שמפתחות אפליקציות לרשת החברתית הגדולה בעולם - גדולות פי כמה וכמה. אז Facebook איננה מעוניינת להשאיר את הזירה לאחרים והיא רוצה להשתתף בחגיגה בעצמה.
למה אני חושב שזה קשור לFarmville? יש כיום מעל ל60 מיליון משתמשים רשומים בFarmville. חברת Zynga שפיתחה את המשחק היא בעלת מותג פוקר טקסס הולדם מוביל בFacebook. לאפליקציה זו יש קצת פחות מ50 מיליון מנויים אבך נמכרים בה צ'יפים להימורים בשווי מעל ל100 מיליון דולר! אז הפוטנציאל הכלכלי בFarmville ברור לכולנו..

אם אכן Facebook תצא עם אמצעי תשלום משלה - יהיה לו Currency עצמאי בשביל המרה, והוא יוכל אפילו להיסחר בבנקי העולם כמטבע עצמאי. עם מאות מיליוני משתמשים בעלי חשבון בנק, כרטיסי אשראי ומשכורת - יש פוטנציאל כלכלי רק משערי החליפין של המטבע החדש של הרשת החברתית.
האם נשקיע בעתיד במטבע של Facebook במקום בנפט? לדעתי - יש סיכוי לא קטן לכך..

יום שבת, 21 בנובמבר 2009

מה מנכ"ל Google חושב שיקרה בעוד 5 שנים באינטרנט?

אריק שמידט מדבר על העתיד (שימו לב איך הוא שובר כמה פרדיגמות על מספרים וכימות נתונים).
חומר מאוד מעניין, הנושא של Real Time הוא משהו מהותי אבל עדיין לא ניתן למדידה ולכן קשה מאוד להכניסו לאינדקס של פופולאריות (כי הוא קורה עכשיו).
האם Google באמת רוצה להציע שרותים חינם?
איך נערכים לזה שעוד 5 שנים רוב התוכן שיווצר באינטרנט יהיה בסינית?

ראיון מאוד מעניין עם אריק שמידט, מנכ"ל Google - שקיים עימו אחד האנליסטים הכי בכירים בגרטנר במסגרת כנס שלהם - אל תחמיצו.

"אחד האתגרים שלי הוא להאזין לבן נוער, לכיצד הוא צורך את המדיה שלו...ולזכור שעוד כמה השנים הוא יהיה עובד שלי" (אריק שמידט)

עוד על Twitter

החברה השיקה שת"פ עם LinkedIn - פרסום הטוויטים ישירות אל חשבוך הLinkedIn שלך. (אם אתם בעניין של לראות קטעונים קצרים בYOUTUBE - תוכלו לצפות בשני היזמים מסבירים על השת"פ הזה).

אבל למה זה חשוב?
כי LinkedIn בתחילה עוד ניסו להציע שרות דומה, אך זנחו את זה די במהרה. וזה אומר שTwitter מחזקים את מעמדם כסטנדרט של ההודעות המיידיות הקצרות.
יש סיכוי שעוד חברות יקיימו שת"פים דומים עם Twitter, חוץ מGoogle. השת"פ היחידי שהיא תעשה זה אם תקנה את בחרה, אחרת אין לה שום אינטרס לקדם אותה..

בTwitter מתחילים לראות הכנסות


הCOO של Twitter דיבר השבוע על כך שבTwitter מאוד קרובים להתחיל לפרסם מודעות פרסום; ושהמודעות האלה יזכירו את המודעות של Google, אבל יהיו יותר "מרתקות, לא שגרתיות ואנשים יאהבו אותן".

טוב, לא ברור עד כמה אפשר לאהוב מודעות פרסום, אבל חברת Twitter עוברת שלב בדרך מחברת סטרטאפ עם מוצר מצליח, אל חברה בוגרת עם הכנסות.

וזה הזכיר לי שהשבוע AOL הודיעה שהיא מעוניינת למכור את ICQ. יותר מ10 שנים לאחר האקזיט המרשים שהכיר לנו את יוסי ורדו ופועלו, AOL מודה בכשלון שלה בהטמעות ICQ - היא עדיין לא מצאה מודל עסקי לשרות. בינתיים יש המון IM ברחבי העולם, ומודל ההכנסות מפרסום כנראה אינו מספיק להחזיק חברה מעל לפני המים.


יש סיכוי שהחבר'ה של Twitter חושבים אחרת, אבל הכנסות מפרסום כנראה לא מספיקות להחזיק חברה. תראו גם את YOUTUBE שנמכרה לGoogle, ממשיכה להצליח (מאוד) אבל עדיין לא מצאה מודל עסקי מספק.


Twitter היא ICQ של לפני 10 שנים - הבטחה שעומדת להתממש, או לא. בעידן הכלכלה של האינטרנט אין קשר בין האימוץ שלך ע"י ההמונים - לבין זה שתצליח לגבות מהם כסף. יש סיכוי שמה שבTwitter צריכים לעשות זה לשים API של Google ולפרסם את המודעות שלהם. זה פחות סקסי, פחות מרתק ופחות אנשים יאהבו את זה.

אבל זה עובד, וזה מכניס כסף.

יום חמישי, 19 בנובמבר 2009

Loyalty 2.0 / נאמנות לקוחות – האם עדיין יש דבר כזה?

הנה מאמר שלי שפורסם בניזולטר של בוגרי המכללה למנהל; המאמר עוסק בנאמנות לקוחות בעידן הדיגיטלי

Loyalty 2.0 / נאמנות לקוחות – האם עדיין יש דבר כזה?

הנה מאמר שלי שפורסם בניזולטר של בוגרי המכללה למנהל; המאמר עוסק בנאמנות לקוחות בעידן הדיגיטלי

יום שישי, 13 בנובמבר 2009

רוצים להתחרות נגד מייקל פלפס?

שימו לב לפרסומת המאוד מיוחדת של הועדה בינלאומית למשחקים האולימפיים.
התחרות היא מול מייקל פלפס לא בדיוק על מה שתצפו..

Google ממשיכה הלאה - בדרך להיות חברת תקשורת...

לפני יומיים, ביום חמישי, Google פירסמה בבלוג שלה על רכישת Gizmo5, חברת VOIP שמשתמשת בפרוקוטקול SIP. זה אומר שאם Google תרצה (וסביר להניח שכן), היא תטמיע חלק משרותי Gizmo5 בשרותי הGoogle Voice.
כבר הזכרתי כאן לא פעם את זה שGoogle בעצם רוצה להיות חברת תקשורת, והיא עושה עוד צעד בכיוון זה. הרכישה האחרונה שלה בתחום הVOIP הייתה כאשר רכשה לפני שנתיים את חברת GrandCentral שלה היה מוצר VOIP עם ממשק בסיסי. Google שיפרה את המוצר מאוד וכיום הוא מוצר הדגל שלה בפעילות VOICE -ויש לשרות מעל ל1,000,000 מנויים. עם רכישת פעילות Gizmo5 אני מניח ש2 המוצרים ישתלבו למוצר אחד וכל משתמשי Gizmo5 (מיליונים) יחלו להשתמש בGoogle Voice.
אני לא רוצה לחזור ולפרט מה שכבר הזכרתי אודות הפעילות של Google Voice (תקראו את הפוסט מחודש יולי), אבל כאשר Google מבצעת רכישה - זה בד"כ לבצע קיצור דרך - כלומר היא רוצה ביכולת שלה לספק שרותי Voice תוך שימוש בVOIP כמשהו אסטרטגי.
השבוע דובר על זה שJajah הישראלית-אוסטרית, חברת הVOIP, תימכר כאשר אחת המועמדות היא Microsoft. יכול להיות שבGoogle נלחצו - והבינו שגם אם העסקה לא תצא לפועל יש כאן מהלך מאוד חשוב מבחינתם.
אם ייצא לפועל, או לא, יש כאן בגרות גדולה של השוק מכמה הבטים:
האחד - התמחיר - לפני כמה שנים רכשה eBay את Skype (חברת הVOIP החלוצית) בסכום של 2.6 מיליארד דולר. לאחר כשנתיים היא נאלצה למחוק סכום גדול מאוד מהשווי של עצמה בשל תקוות השווא שנתלו בeBay. כאשר דובר על עסקת Jajah הסכום של 400 מיליון דולר הוזכר. אף חברת VOIP לא תתומחר יותר בסכומים לא הגיוניים של מיליארדים. גם Google כנראה שילמה כמה עשרות או מאות בודדות של מיליוני דולרים בעבור Gizmo5.
העתיד כבר כאן - הVOIP, שהומצא לפני יותר מ10 שנים ע"י אודיוקודס הישראלית, אינו בגדר הבטחה עתידית - אלא מקיים. זה משפיע על הסעיף הקודם של התמחיר כי מכפילי ההכנסות במכירה לא יהיו גבוהים כמו חברות שהעתיד שלהן עדיין לפניהן (מכפיל 30 ואפילו 50), אלא מכפילים נורמליים של חברות שרותים (מכפיל 10). אבל מעבר לזה השוק מבין שהVOIP אינו גימיק אלא טכנולוגייה שעוזרת לשנות את המציאות.
ההזדמנות - העברת תקשורת תוך שימוש בפרוטוקלים של אינטרנט מאפשרת להיכנס אל המחשבים ואל הטלפונים הסלולאריים עם אפליקציות - ולהציע ללקוח מחירים זולים הרבה יותר מאשר מה שהוא משלם בעבור שיחה מבוססת סלולאר. יש כאן הורדת מחיר ללקוח, וכמו תמיד - הזדמנות כזו תאפשר לAttackers חדשים להיכנס לשוק ולהציע מחירים זולים מאוד ולנשל את החברות הגדולות מנתחי שוק גדולים.
הסינרגיה - מה הקשר בין Apple, Google וMicrosoft ובין כבלים של נחושת? כלום. ומה הקשר ביניהן ובין אפליקציה מבוססת אינטרנט? הרבה! ולכן זו ההזדמנות לסינרגיה בין מכשירי הקצה (סלולאר ומחשבים), ערוצי ההפצה (תוכנות ומערכות הפעלה) ומודלים עסקיים.

אני מהמר שיש כאן תחום שתוך שנה-שנתיים כל 3 החברות אותן הזכרתי יפעלו בו בצורה כלשהי - זו ההזדמנות שלהן לגבות הכנסה קבועה מהלקוחות שלהם, והם לא יפספסו את ההזדמנות.

יום שבת, 7 בנובמבר 2009

Microsoft (שוב) גונזת קמפיין בזמן שהוא משודר..

..זה כבר קרה עם ג'רי סיינפלד( תקציר למי שלא זוכר ) והפעם עם Family Guy.
Microsoft עוצרת קמפיין שמשתמש בדמויות של Family Guy בטענה שהקומדיה איננה מתאימה לערכי המותג של Microsoft...
נו, כנראה שלא ממש נעשו שיעורי בית רציניים שם במחלקת המחקר - כי Family Guy בהחלט איננה משדרת את ערכי Microsoft, אבל זו התועלת שיכלה הרי לצמוח מהמהלך הזה. אבל הסדרה לא השתנה - אז איך יכול להיות שהנושא לא נבדק לפני שעלה הקמפיין?
הטענה שנשמעת מMicrosoft היא שהחסויות (הסרטונים הקצרים שמשודרים בזמן הפרסומות ומראים את דמויות הסדרה מקדמות את Windows7) לא אושרו מראש ואופיים אינו מתאים לMicrosoft. זה יכול היה להיות מהלך שיווקי שמקרב (מבחינת מסרים) את Microsoft אל עבר Apple. אבל המהלך הזה נעצר.

ההסטוריה של Microsoft מראה שיש לחברה נסיון רב בשימוש סלבריטאים, החל מג'ניפר אינסטון ומתי פרי בקמפיין לWindows 95, או הביקור של ביל גייטס בתכנית פרייזר אז קשה להאמין שמישהו שם הופתע..אז אולי זה מהלך מחוכם של PR?..

Verizon קצת טעו - אבל תיקנו את הטעות..

זה החל בקמפיין קצר שנקרא iDon't עם פירוט התכונות שחסרות בiPhone ואילו בDroid יש. ואנחנו לא ידענו מה לעזאזל זה Droid?..

אז Verizon, אם אתם רוצים לפנות אל קהל היעד ולשווק טלפון מבוסס אנדרואיד - על חשבון הiPhone, קחו בחשבון שמי שאין לו iPhone לא בטוח מכיר את כל התכונות שאתם טוענים שאין למכשיר, ואילו מי שיש לו - כנראה מאוהב..הiPhone נחשב למכשיר שמי שמשתמש בו ממש אוהב אותו. יהיה קשה מאוד לשכנע בעל iPhone שהמכשיר שלו אינו טוב מספיק.
וחוץ מזה, אם אתם משיקים מוצר חדש - דברו עליו, אל תגידו מה חסר אצל המתחרה שלו. זה כלל בסיסי בשיווק.

כנראה שבVerizon עשו קצת חושבים, כי קמפיין ההמשך חושף שמדובר על Motorola Droid, מכשיר חדש של מוטורולה המבוסס כל אנדרואיד. אפשר לראות בקמפיין שהגישה השתנתנה - כבר לא אומרים מה המתחרה לא עושה; אבל עדיין, הקמפיין לא מספיק ממוקד בעיניי ולא ברור לנו על מה מדובר. המסר של חדשנות טכנולוגית ברור כאן, אבל לא מעבר לזה.

יש כאן מקרה של טיזר ראשוני שכנראה לא הצליח ושינוי אסטרטגיה תקשורתית בקמפיין הבא - 'מקמפיין נגטיב' (שלילה של המתחרה) לקמפיין פוזיטיב (מה המוצר שלי עושה). רק שהקמפיין לא מספיק ממוקד בעיניי ולא משאיר מסר ברור.

ולמי שוקל לעבור מiPhone לטלפון מבוסס אנדרואיד, הנה כמה טיפים בדרך שכנראה יגרמו לו לשקול שוב.

יום שלישי, 3 בנובמבר 2009