יום שישי, 30 באפריל 2010

שינויים בהרגלי הצריכה (3)


כתבתי כאן קצת על שינויים בדרך שבה אנחנו צורכים את התוכן שלנו.


שימו לב לMiso, אפליקצייה שמטרתה לעשות Check-in של התכנים בהם אתם צופים. זה דומה לFoursquare רק שכאן במקום מקומות צריך לעשות Check-in לתכנים. על פניו לא ברור למה לעשות את זה, אבל הדור הצעיר שחי את האינטרנט והסלולאר כחלק מההווייה שלו - כנראה יאמץ את זה. זה יכול ליצור Database מעניין בעתיד, מעין פיפל-מטר עכשווי של מי מסתכם על מה ומתי. האפליקצייה מציעה מידע מלא על התכנים כולל תמונות ועדכונים ובעתיד גם שנת הפקה והכנסות. זה מעין IMDB פוגש את Foursquare.


ככל שאתה יותר מבצע Check-in אתה צובר מדליות ונקודות; מה שיוצר למפרסמים פילוח מאוד מעניין של קהלי יעד. בהנחה שצפייה בתכנים בסלולאר תהיה בשימוש רחב בעתיד, ספק תוכן יכול להגיע ישירות אל קהלי היעד שלו ולהציע להם תכנים חדשים. ממש מעניין שדווקא MGM שהוא לא בהכרח האולפן הכי חדשני כבר בחר להשתמש באפליקצייה ע"מ לקדם את הסרט החדש של HOT TUB TIME MACHINE.


זו תפיסה מעניינת של שיתוף שאם היא תצליח יכולה להיות מאומצת לתחומים חדשים; זה גם יראה עד כמה הדור הצעיר (יחסית) מעוניין לשתף אחרים במה הוא עושה, גם כשהוא נמצא לבד.

2 כשלונות לMicrosoft


בהפרש של כמה ימים נודע שMicrosoft לא תשיק את הCourier שוהא מעין TABLET עם 2 מסכים מגע. המוצר היה אמור להתחרות בIPAD אבל כעת נודע שMicrosoft החליטה שהוא לא יושק לבסוף, או לפחות זה מה שנטען באתרי האינטרנט. זה כשלון טוטאלי בעיניי, לאו דווקא מבחינת פיתוח המוצר (למרות שאני לא מבין איך Microsoft לא מצליחה לפתח מוצר כזה אם היא מחלטיה שהוא חשוב לה אסטרטגית). הכשלון המהותי הוא בPR ותדמית. Apple מדברת על מוצר, לא ממהרת לחשוף אותו, בונה באזז במשך כמה חודשים, ולבסוף, כמו שעון - המוצר מושק במסיבת עיתונאים ויוצא לחנויות. אה, ועובד כמובן. Microsoft במקרה הזה נכשלה כי היא קודם כל סיפרה לכולם על המוצר (ופרסמה תמונות - מה שApple בד"כ לא ממהרת לעשות), ורק לאחר תחילת העבודה עליו - מסתבר שכנראה הוא בכלל לא יושק. Microsoft "רצה לספר לחבר'ה" אבל מסתבר שלא היה על מה. מה שמוזר הוא שסטיב באלמר, המנכ"ל של Microsoft כבר הכריז על המוצר.

פרוייקט נוסף שאמנם לא של Microsoft אבל היא מאוד דומיננטית הוא מחשב הTABLET של HP שהיה, ניחשתם נכון, אמור להתחרות גם הוא בIPAD. וגם עליו הכרזי סטיב באלמר (בCES 2010). גם הוא בוטל ע"י HP מכיוון שלא היו מרוצים מהביצועים של WINDOWS7.

2 פרוייקטים שהמנכ"ל סיפר עליהם והחברה הודיעה עליהם בוטלו בסמיכות, מאשש את מה שכולם יודעים מזמן - לMicrosoft יש בעייה מול Google ומול Apple בזירת החדשנות ופיתוח המוצרים. אבל מה שמדהים בעיניי שהחבר'ה שם לא בודקים לפני שהם ממהרים להכריז על פרוייקטים (זה משהו שאפשר לצפות מחברות קטנות) ולבסוף נאלצים להודיע על ביטול. הפגיעה בתדמית היא כה גדולה עד שעדיף להם להכריז רק בסמוך להשקה ורק על המוצרים שבאמת יושקו. עדיף להשיק 3 מוצרים חדשים בשנה מאשר להכרריז על 6, לבטל 3 ולהשיק רק 3 באמת. האפקט של ביטול השקת מוצר הוא שלילי במונחי PR, תדמית ואולי אפילו ביצועי מנייה.

עצה לMicrosoft ולסטיב באלמר - אל תמהר לרוץ לספר לחבר'ה...

יום חמישי, 29 באפריל 2010

הטעות (בעיניי) של Amazon

החברה שהחלה במכירת ספרים ועברה למכירת של מדיה דיגיטלית כמו ספרים ומוסיקה, מאויימת ע"י מתחרים עם כח הפצה כמו שלה - כמו Apple.
האסטרטגיה שAMAZON בוחרת להתמודד עם איום זה היא לחזק את כוחה במכירת מוצרים ממשיים כמו אלקטרוניקה, ביגוד וכו'. ברבעון ה1 של 2010 המכירות של AMAZON בתחום המדיה הדיגיטלית היו 3.51 מיליארד דולר, ואילו המכירות של המוצרים בתחומי האלקטרוניקה והביגוד היו כ3.7 מיליארד. כלומר, רוב ההכנסות עברו למוצרים ברי קיימא. על פניו, כעת המשקיעים יכולים לדאוג פחות - מכיוון שכרגע חלק יותר קטן נמצא בסיכון..אבל זו התנהלות קצרת טווח שלא מתחשבת בכך שההכנסות ממדיה דיגיטלית עומדות לצמוח בצורה משמעותית, וחברות שיהיו שתחום הזה - זה יהיה מנוע הצמיחה שלהן.
כל שנה, יותר ויותר אנשים רוכשים מוסיקה וספרים ותוכן דרך האינטרנט. הראיתי כאן בעבר איך רוב ההכנסות של Apple ברבעון ה1 של 2010 היו מiPhone, אבל לא מהמכירה אלא מהAppstore. התחום הזה צומח בקרב כל החברות והוא מה שנקרא 'אוקיינוס כחול'. כאשר AMAZON בוחרת להוריד את נתח ההכנסות שלה מהשוק הזה, היא משאירה עצמה באוקיינוס האדום, היכן שהמחיר משחק תפקיד רציני בשיקולי הרכישה של השרותים / מוצרים, וקרבות מחיר גורמים בסוף לשוק של מוצרי קומודיטי. ככה זה בביגוד והנעלה ואלקטרוניקה. לAMAZON גם אין שם שום יתרון יחסי. יותר מדי חברות מוכרות מוצרי אלקטרוניקה דרך האינטרנט כבר שנים, ושולי הרווח שלהן נמוכים יותר משל AMAZON - מה אומר שהן יכול לתת פייט רציני בזירת המחיר.
נכון, Apple היא שחקן מאוד קשה לתחרות מולו אבל AMAZON צריכה למצוא דרך לעשות זאת אחרת היא תיעלם, ותהיה שייכת לחברות רבות שהצליחו בעידן של שינוי טכנולוגי אבל לא ידעו להתאים עצמן לשינוי הבא (ICQ, AOL, ALTA-VISTA, LYCOS, YAHOO ועוד ועוד)

יום חמישי, 22 באפריל 2010

האם HULU עומדת להתחיל לגבות כסף?

אם כן, זה עומד להיות מאוד מעניין!
עד כה המודל של HULU היה הכנסות מפרסום בלבד, וגביית כסף יכול להשפיע (לרעה) על כמות המשתמשים באתר גם אם זה 'רק' 9.9$ כמו שטען LA TIMES.
כזכור, HULU שייך לאולפנים הגדולים (דיסני, NBC וFOX)- האם יכול להיות שדווקא ההצלחה שלו גורמת להם להאט אותו קצת? יש סיכוי גדול שכן, כי כרגע האתר מכניס כ100 מיליון דולר מפרסום; האתר צריך להחזיק כ100,000 מנויים משלמים ע"מ לאזן את אובדן ההכנסה..

GLOCAL

הזכרתי בעבר את זה שאני חושב שכל נושא הLOCATION הוא מאוד מעניין. וכמובן כתבתי על FOURSQUARE כבר בפברואר.
פעילות של GOWALLA (אין קשר לWALLA..) שבה חולקו 250 כרטיסי חינם למשחק NBA (של הנטס) רק למשתמשים באפליקצייה לפי ציון מיקומים דרך האפליקצייה בסלולאר. זה אומר שרק מי שהייתה לו אפליקצייה שכזו וחיפש את הכרטיסים - יכל למצוא אותם לפי "נ.צ." מהאפליקציה. יש 'סיכום קמפיין' שמוכיח שהפעילות הצליחה.

עד כמה זה מעניין? היום פורסם שYAHOO מתעניינת ברכישה של FOURSQUARE. זו לא הבחירה האידיאלית לבעלי המניות של FOURSQUARE גם כי YAHOO נחלשת וגם כי אין לה מכשירים סלולאריים בבעלותה, להבדיל מGOOGLE או APPLE או MICROSOFT. היכולת לשלב בין פרסום מקומי, אפליקצייה שמציגה אטרקציות מקומיות ומכשיר סלולארי - הוא קטלני..

עוד לגבי הדו"ח הרבעוני המצויין של APPLE


מדהים שמנוע הצמיחה העיקרי של APPLE, הIPHONE, לא היה קיים בכל עד לפני 3 שנים והוא עכשיו מכניס לחברה כ40% מההכנסות! שלא לדבר על צמיחה של 124% מהפעילות של הIPHONE.

ההכנסות מהפעילות של הIPHONE כבר עוברות את ההכנסות ממכירת MAC (שגם הן ממשיכות לצמוח..).


בסה"כ, יש כאן חדשות מצויינות אבל בד"כ צריך לבדוק איפה הCATCH? ובכן, במצב כזה חברה כמו APPLE צריכה להתחיל לחשוש ממצב שההכנסות מהIPHONE שהיא הפעילות העיקרית שלה כיום - יירדו. כי כאשר ההכנסות שלך עולות בזווית כה חדה - אתה צריך לחשוש מהרגע שהצמיחה המרשימה תסתיים. אבל לAPPLE כבר יש את ה'אס' הבא: הIPAD שהוא מנוע הצמיחה החדש. לIPAD יש אפליקציות רבות והמחיר שלהם כנראה יהיה גבוה במקצת מאלו של הIPHONE.

ולכן, העתיד של APPLE נראה וורוד (לדעתי). וזו הסיבה גם שהמנייה הגיבה בצורה כזו (עלייה של 5.5%!) והסיבה שAPPLE עלתה ביותר מ100% בשנה האחרונה.

זינוק מטאורי

אני בד"כ לא מצרף קטעי וידאו אבל שימו לב למה שקרה במשחק בייסבול בארה"ב

יום רביעי, 21 באפריל 2010

למי ניתנה הנבואה

הנה ידיעה מאתמול, תחזית על נתוני APPLE שעמדו להתפרסם:
Not-Expecting-Blowout כלומר הנתונים לא צפויים להיות הפתעה מרעישה לטובה.

הנה ידיעה מסוף המסחר לאחר פרסום הנתונים ע"י APPLE:
Apple Blows Out Earnings Thanks to Huge iPhone Sales

2 הכתבות מYAHOO FINANCE, הפרש של כמה שעות.
הם אפילו לא טרחו למחוק את המאמר הראשון..

מי שהיה מנסה לפעול לפי הידיעה הראשונה אולי היה מוכר את המנייה שברשותו. השווקים אגב קנו את התחזית והמנייה ירדה ב1% בסוף המסחר.
התוצאה: היום המנייה עולה ב6% נכון לרגע זה (עדיין לא נסגרה הבורסה).

בקיצור - תחזית, אפילו אם היא ניתנת כמה שעות לפני פרסום הדו"חות - לא יכולה לדייק בניבוי תוצאות. לא כל שכן תחזית שניתנת כמה ימים או רבעון.

המסקנה?
גם במניות, לכו עם הלב!

MICROSOFT בחיפוש אחר שווקים חדשים


במסגרת התחרות בינה ובין APPLE ו GOOGLE ובין המנייה ובין ביצועי השוק, MICROSOFT מחפשת אחר שווקים חדשים:


  • NATAL היא פלטפורמת משחקים שאמורה לקחת את הPS לעולמות חדשים ותאפשר משחק ללא ידיות או ג'ויסטיק אלא לפי תנועות הגוף והידיים

  • KIN הם המכשירים הסלולאריים שאמורים להתחרות מול הIPHONE, כמו כן מכשירי הWINDOWS PHONE 7 אמורים לייצר תחרות נוספת ולחזק את החברה בתחום הסלולארי בו היא מאוד חלשה כרגע

  • הCOURIER הוא המוצר המעניין שאמור להתחרות בIPAD עם 2 מסכים במקביל (זו התמונה שצרפתי)



MICROSOFT מחפשת שווקים חדשים, אך כרגע היא בעיקר עסוקה בלהגיב למתחרים שלה. על מנת שהעתיד יהיה וורוד יותר (או ירוק יותר למנייה...) היא חייבת להמציא קונספטים משל עצמה.

מה GOOGLE מחפשת בעסקי התעופה?

GOOGLE רואה עצמה כאחראית על ארגון המידע במרחב האינטרנטי, וחברת ITA שבעצם מספקת תוכנה לחיפוש כרטיסי טיסה - מארגנת את המידע בתחום התעופה והתיירות.
מעבר לזה, יש הזדמנות גדולה להציע שרותים משלימים למי שרוצה כרטיס טיסה: פרסום ממוקד להשכרת רכב, בית מלון ושפע אטרקציות יכול להשלים את השרותים שGOOGLE מספקת.
מעניין לא פחות יהיה למכור פרסום ממוקד לקהל שעומד לטוס: עלות פרסום ממוקד שכזה למי שכבר רכש כרטיס טיסה יכולה להיות יקרה פי כמה מפרסום רגיל במנוע החיפוש. וזהבסוף מה שGOOGLE מחפשת - שווקים חדשים מהם תוכל להכניס כסף מהעסק המסורתי שלה: פרסום.

בבלומברג נכתב כי GOOGLE מנהלת מו"מ על רכישת החברה לפי שווי של מיליארד דולר.

יום שני, 19 באפריל 2010

איך אומרים Nike ביפנית?

הקמפיין של Nike ביפן מגניב בעיני

מישהו שכח את הiPhone החדש שלו בפאב..


...ומכיוון שזה הדגם שעומד להיות מושק ביוני - מיד העלו תמונות שלו לאינטרנט.

יש לו מצלמה קדמית (טוב לשיחות ועידה), מצלמה משוכללת יותר הכוללת פלאש(!), ותצוגה טובה יותר. בניסוי שבדקו אותו נראה שהסוללה מחזיקה זמן רב יותר. עכשיו כל האינטרנט גועש ורועש ומספרים שהחבר'ה בApple זועמים על הפשלה.


באמת? אני ממש לא אתפלא עם סטיב ג'ובס מאחורי כל זה, מעונייןם להתחיל הרבה זמן מראש את הBuzz על הiPhone (כמעט חודשיים מראש זה המון..). יכול להיות שמכשיר הiPhone נשכח שם בכוונה?

אלטנוילנד ב140 תווים?


קצת ציונות ערב יום העצמאות ה62,

חשבתי שיש לנו קצת מזל שהרצל לא ניסה להקים רק עכשיו את המדינה היהודית.

נכון שהוא היה יכול לעשות אחלה קמפיין דיגיטלי לחולות הזהובים, אבל אנחנו בדור שבו ההקשבה לוקה בחסר, וגם אם היו להרצל עוקבים בטוויטר יכול להיות שפעם אחת הוא היה אומר משהו לא נכון (נניח תכנית אוגנדה) - ומייד היו מוחקים אותו מהרשימה; לפעמים אני חושב שאפשר בעידן של היום לעשות מהפיכות טכנולוגיות אבל לא כאלה מדיניות. כולנו מזפזפים מהר מדי, קוראים 140 תווים וזהו, עוקבים אחרי בTwitter מישהו יומיים ומפסיקים ביום השלישי, קוראים רק RSS ולא את הבלוג, שולחים SMS תוך כדי נהיגה ולוקחים את הסלולארי לשרותים.


אם הרצל היה מפרסם עכשיו את החזון שלו, כנראה היינו חושבים שהוא הזוי וסהרורי ושאין סיכוי שזה יקרה.

מדהים.





מותו של המייל?


מדברים על זה שנים.

כותבים על זה שנים.

אבל על שרואים - קשה להאמין: השימוש בSocial Networking עובר את השימוש במייל. צעירים כבר מזמן משתמשים בFacebook כפלטפורמת התקשורת, שלא לדבר על Twitter.


מה הטעם באמת במייל? כולנו משתמשים באמצעים אחרים (רובנו לפחות, אני עדיין חסיד של המייל); מצד שני יש משהו מנחם בתיבת Inbox בעולם טכנולוגי ומנוכר. לצעירים של היום יש פחות ופחות כתובות מייל ויותר עמודים בFacebook, כתובות בTwitter, בלוגים וכו'. מעניין מתי זה יגיע לשימוש בעולם העסקי ובכרטיסי הביקור שלנו נרשום את העמוד שלנו בFacebook או את שם המשתמש בLinkedin. כרגע זה עדיין לא נהוג.


בכל אופן - צריך לשים לב לזה כי זה מהפיכה - האמיייל פחות ופחות רלוונטי.


Twitter חושפת את הנתונים

בכנס מפתחים, החבר'ה מTwitter חשפו קצת נתונים:
יש להם מעל ל100 מיליון משתמשים - זה לא כמו Facebook (מעל ל500) וכמובן שחלקם לא פעילים, אבל זה נתון מאוד גבוה לחברה שקיימת זמן קצר כל כך.
בכל יום נוספים כ300,000 משתמשים חדשים.
רוב השימוש (75%) הוא לא דרך האתר Twitter.com אלא דרך אפליקציות אחרות (אינטרנט, דסקטופ וסלולאר).
והנה הנתון הכי מדהים בעיניי - יש כ55 מיליון טוויטים ביום! כל יום! שזה נתון מדהים, ונמצא רק בתחילת הדרך מכיוון שנתוני Twitter מראים שעדיין יש צמיחה בביקוש לשימוש בתוכנה.
במנוע החיפוש של Twitter יש מעל ל600 מיליון בקשות חיפוש ביום! 600,000,000! זה הופך את מנוע החיפוש שלהם לאחד הכי פופולאריים שקיימים.
יש בTwitter רק 175 עובדים מה שהופך את החברה ללא ספק להכי יעילה ביחס של משתמשים-עובדים.

Twitter היא חלוצה שיצרה צורת תקשורת חדשה. היא אחת הסיבות שכיום יותר אנשים משתמשים בSocial Networking מאשר במייל. המייל הוא נחלת העבר ועוד כמה שנים כמעט ייעלם מהעולם, או לפחות יהיה בשימוש של הפלחים הכי פחות טכנולוגיים.

אבל אם יורשה לי להמר (ויורשה לי - כי זה הבלוג שלי..) Twitter לא תהיה רלוונטית תוך חמש שנים. יהיו חלופות אחרות. כמו שAlta Vista וLycos נעלמו, אחריהן AOL וYahoo בדרך, חברות אינטרנט מחזיקות מעמד כמה שנים וזהו. במרוץ ביניהן - הטכנולוגיה כרגע משיגה את האדם, וסביר שמה שמתאים לשימוש בשנת 2010 לא בהכרח יהיה מתאים לשימוש בשנת 2015.

יום שישי, 9 באפריל 2010

Apple מודיעה על מערכת הפעלה חדשה לiPhone


במסיבת עיתונאים השבוע עדכן ג'ובס כמה שינויים שתכיל מערכת ההפעלה הזו שנקראת OS4:


  1. Multitasking, אבל זה חלקי מאוד - שיאפשר לאפליקציות מסויימות (VOIP, Tasks, פנדורה וכו') לעבוד ברקע של פעולות אחרות. הנושא של הVOIP הוא קריטי כי מי שרוצה להשתמש בiPhone כטלפון אינטרנטי מבוסס IP מאוד רוצה שSKYPE ירוץ כל הזמן ברקע

  2. אפשרות לארגן את האפליקציות בתיקיות לפי נושאים

  3. פתרון מאוחד למיילים (Unified)

  4. iBooks ירוץ גם בiPhone (לדעתי הוא רוצה שצרכנים יתנסו בזה ויבינו שכדי לקרוא צריך מכשיר גדול יותר..כמו iPad)

  5. אפליקציות ושרותים לעסקים (בעיניי ג'ובס 'מריח את הדם' של חברת RIM יצרנית הבלקברי שנמצאת בקשיים גדולים והוא מנסה לחדור לשוק העסקי ע"ח מכשיר הבלקברי)

  6. iAd היא מערכת הפרסום שApple משיקה והיא רוצה לעשות Rev. Share עם מפתחים בעבור הפרסום באפליקציות שהם פיתחו

  7. רשת חברתית למשחקים

אין כאן המון מהפכות, למען האמת זה אפילו מאכזב. אבל הסעיף האחרון של רשת חברתית למשחקים יכול להיות מדהים מכיוון שכקונסולת משחקים, לiPhone יש כמעט פי עשר משחקים מלשני המתחרים האחרים שלו שהם נינטנדו וSony PSP. כלומר, חיבור של יכולות של רשת חברתית למשחקים שיאפשר לאנשים להזמין חברים אחרים שלהם לשחק מולם בזמן אמת - כנראה יבסס את מעמדו של הiPhone כקונסולת המשחקים הטובה בעולם..


יום ראשון, 4 באפריל 2010

היסטריית / היסטוריית הiPad

לאחר שקצת נרגעו הרוחות והאמריקאים יצאו לשנת לילה, עברתי על עוד כמה נתונים מאוד מעניינים.
מסתבר שדווקא המכירות הולכות מעולה, למרות שהיה נראה לי אישית שהתורים לא כ"כ ארוכים.
דה -מרקר מספר שהתורים לרכישת מכשיר האייפד היו ארוכים מהתורים שנרשמו בהשקות מכשירים קודמים בחנות אפל בשדרה החמישית: בשעה תשע בבוקר עמדו מול החנות 730 איש, לעומת 350 איש שעמדו בתור להשקת מכשיר האייפון 3GS, ו-540 איש בהשקת האייפון 3G. אגב, זה לא אומר שהמכשיר יימכר יותר - רק שהבאז יותר גדול ושאנשים כבר יודעים שזה להיט ולא צריכים להמתין ולגלות מאוחר יותר..

ההערכה היא שנתוני המכירות של iPad ינועו בין 3 ל7 מיליון יחידות עד סוף השנה. לי זה נשמע שיימכרו הרבה יותר - רק ביום ההשקה נמכרו כמעט 700,00 מכשירים. אז נכון שזה יום ההשקה, וזה גם הרגע שכל מי שהזמין מוקדם דרך אתר האינטרנט - קיבל את המכשיר, אבל המכשיר נמכר במעט חנויות ורק בארה"ב..ויש הרבה אנשים שלא רצים ישר ביום הראשון ויש המון אנשים שיראו את המכשיר ויחליטו לרכוש.
אגב, לApple היו ב2009 כ36 מיליארד דולר הכנסות; אם היא תמכור עד סוף השנה 3 מיליון מכשירים במחיר של 499$ בלבד זו תוספת של 1.5 מיליארד דולר להכנסות. ההנחה שלי שלקוח לא רוכש רק מכשיר אלא גם אביזרים וקצת אפליקציות, נניח רכישה ממוצעת של 600$ (במקום 500$)ואם ימכרו 5 מיליון מכשירים זו כבר תוספת של 3 מיליארד דולר (10% תוספת להכנסות). מדובר בתוספת הכנסה מאוד משמעותית לחברה ואני מניח שמניית Apple עוד לא הגיעה לשיא..

יום שבת, 3 באפריל 2010

היסטריית הiPad




יש מי שסיפר כיצד הוא מרוצה מהמהירות שבה הכל התנהל

ומי שספר את התורים בכל רחבי העולם

כתבו עליו בFinancial Times, בTime, ואפילו בדה-מרקר. ובTwitter מהרגע שהתחלתי את החיפוש עד לרגע שהופיעו התוצאות נוספו עוד 350 אנשים שדיבר עליו.

בGoogle Trends הוא היה מס' 1 בHot topics.


לדעתי, יש סיכוי שמאז שהתאומים נפלו בשנת 2000 לא היה כזה קונצנזוס חדשותי בכל רחבי העולם; ואני בטוח שמעולם לא כוסתה השקה של מוצר בצורה עכשווית כל כך והפכה לאירוע (אנשים משדרים בLive מהתור בשדירה החמישית..).


הiPad עושה הסטוריה כאייטם הכי מתוקשר בעידן הדיגיטלי בצורה גלובלית, עם אחידות דיעות על כך שהשקתו היא ארוע משמעותי. כל השאר - כבר הסטוריה. דרך אגב, מבט מהתורים מגלה שהם לא היו כל כך ארוכים, וקריאה מהירה באתרים מגלה שמי שהגיע כמה שעות אחרי הפתיחה יכל לרכוש תוך 15 דק' את הiPad שלו.
אבל Apple בונה את המותג באינטרנט, בסלולאר, ברשתות החברתיות ובTwitter. כמה אנשים באמת טרחו לקום בבוקר ולעמוד בתור - זה לא באמת משנה. מה שמשנה כיום זה כמה אנשים כתבו על זה - והמון עשו זאת. ומאותו הרגע - הכל יירשם בדפי ההסטוריה או יישמר בApp שמתעד רגעים שכאלה...




הללויה, הiPad יצא לשוק


יום שישי, 2 באפריל 2010

האינטרנט: שינויים בהרגלי הצריכה 2



הGuardian הוותיק צופה ש2010 תהיה השנה שבה יהיה שינוי של ממש בדרך שבה האינטרנט מספק לנו דרך לצפות בתכנים. פרוייקט הדגל של BT – שנקרא Canvas יכול להיות Business Case מעולה, כי אם תצליח השותפות הזו בין BT שהיא חברת התקשורת הגדולה בבריטניה ובין BBC וch4 (ערוץ 4 הבריטי)– אפשר יהיה לשכפל את המודל הזה בכל רחבי העולם. המודל ההיברידי בפרוייקט משלב צפייה ליניארית, ולא-ליניארית בStreaming ובOn demand. המודל יאפשר לצפות בCatch-Up (צפייה מאוחרת של פרק שפיספסנו), בתכנים מארה"ב, סרטים מVOD תוך חיבור של ציוד קצה שונה. הפרוייקט יצר סטנדרטיזציה שתעזור ליצרני חומרה שרוצים לאפשר צפייה ממנו (למי שאין אינטרנט בטלויזיה עדיין – למרות שהשנה כבר 20% מהמכשירים יציעו חיבור לאינטרנט!).



שלא לדבר על כמאה אפליקציות שכוללות שיתוף, תיוג, מידע ובידור על גבי התוכן שאנחנו צופים כרגע.


מידע נוסף על הפרוייקט אפשר למצוא באתר הפרוייקט.



המודל הזה, של בניית סטנדרט ישנה את המודל של ספקי התכנים מכיוון שרף הכניסה יהיה נמוך יותר. כל שעליי לעשות ע"מ לשדר תכנים לציבור הרחב בסלון הוא לדעת להתאים עצמי לסטנדרט של הפרוייקט.



האינטרנט, כתשתית לתכנים, ישנה את מודל ההפצה וכל 'שרשרת הערך' של תעשיית הטלויזיה. יש כאן גם הזדמנות מאוד מעניינת כי ינצח מי שיש לו תוכן טוב. הדרך אל סלון הלקוח תתקצר, ההיצע בסלון יגדל ובסוף אנחנו נבחר במה שמעניין אותנו. אתרים כמו Channel101 יביאו אלינו סדרות ותכנים ביזאריים שמעולם לא היו 'עוברים' את מבחן הערוץ המסודר וחברת ההפקה, אבל בעידן האינטרנט קל מאוד ליצור תכנים שכאלה והציע אותם לקהל שבסלון.



כצופים, במקום לצפות במה שמשודר כעת נוכל לצפות במה ששודר קודם (Catch-Up), במה ששודר בעונה הקודמת, במה ששודר במדינה אחרת ובמה שלא שודר עדיין. האינטרנט לא מאיים על הטלויזיה, נהפוך הוא. נתוני הצפייה מעולם לא היו כה גבוהים ויש התאמה בין הפעילות ברשת לבין אחוזי הצפייה (ראו מקרה טקס האוסקר האחרון). הכתבה מהNYT העוסקת בשיחות הברזייה ביום שאחרי צפייה בתכנית מלמדת שיש בתעשיית הטלויזיה מי שיכול לראות את השינויים שמאפשר האינטרנט – כהזדמנות לחבר בין הפלטפורמות. גם ריבוי המסכים בסלון יכול להיות הזדמנות גדולה עם מודלים כמו TV Everywhere שמאפשר לנו (תוך אימות פרטים כמובן) לצפות בתכנים שלנו תוך המשכיות – ממסכים שונים. Verizon כבר הודיעה שהיא עומדת להשיק מסלול שכזה ללקוחותיה.



אני לא יודע לגבי מתי זה עומד לקרות, אבל אין ספק שיש כמה שינויים טכנולוגיים, עסקיים ושל הצרכן שמוכן לשנות את דרך הצפייה שלו. כנראה שהדרך שבה אנחנו צורכים טלויזיה עומדת להשתנות..



תוכן: שינויים בהרגלי הצריכה



לאחרונה קראתי כמה מאמרים מעניינים שמחזקים את התחושה שאנחנו בתחילתו של שינוי בצורת צריכת התוכן.



מחקר מאוד מעניין אודות צריכה של תכנים מהסלולאר, בעיקר וידאו וטלויזיה מראה שרק 25% מהנשאלים אמרו שאינם מעוניינים לצפות בתכנים שכאלה דרך מכשיר הסלולאר. חלק גדול מאלה שהיו מעוניינים טוענים שזה עדיין יקר. יש גם עלייה של בחלק מהקטיגוריות, אבל העיקר מה שחשוב כאן הוא זה שמהכשיר הסלולארי הופך להיות מסך טלויזיה אישי.



המגמה הנוספת שתאיץ את נושא המסכים האישיים הוא כמובן הiPad. כתבה מעניינת בBusiness Insider עוסקת בעתיד של המכשיר בטווח הבינוני, עם טענה (שכנראה נכונה) שעם הזמן המחיר יילך ויירד לכיוון ה199$, וכאשר זה יקרה יהיו בכל בית 3-4 מכשירים כאלה ולא רק אחד. כבר היום יש המון בתים שיש בהם יותר ממחשב אחד, וזה מאוד הגיוני שמכשיר לצריכת מדיה אישית כמו iPad במחיר זול יותר ממחשב נייד – יהיה נפוץ בבתים בכמות לא רק של יחידה אחת, אלא של כמה. אם רק תקראו את הכתבה שסוקרת את האפליקציות לiPad ביום הראשון להשקה תראו עד כמה נושא צריכת התכנים הוא דומיננטי במכשיר הזה.



אם נוסיף לזה את היכולות צפיית וידאו שיש היום במכשירי הסלולאר כמו iPhone אפשר להבין שאוטוטו אנחנו בפתח של שינוי בהנהגות – הצפייה בתכני הוידאו והטלויזיה יהיו יותר אישיים.



ברגע שהצפייה תהיה אישית יותר, גם הפרסום באמת יהיה מפולח עם מסר מותאם לפי התוכן בו אנחנו צופים, ולכן חברות הסלולאר והטכנולוגיה ובראשן Apple וGoogle נמצאות במסע רכישות של חברות פרסום בסלולאר שכמובן דומה לפרסום בTablet כמו הiPad.



מעניין לחשוב על התנהגות משפחה בסלון, כאשר ההורים והילדים יושבים ולא בהכרח צופים יחדיו, אלא דווקא כל אחד לחוד. זה נראה קצת מוזר כרגע, אבל יש בזה יתרון – כל מי שיש לו ילדים קטנים יודע איך לפעמים הוא מוצא עצמו ממשיך לצפות בסדרת טלויזיה של הזאטוט, בעוד הזאטוט כבר לא מול המסך. עם מסך אישי משלי, לא אצפה ב'בוב הבנאי' או 'בוב ספוג' אלא אוכל לראות את הפרק האחרון של '24' בעוד הילד שלי מתעדכן בתכנים שלו.



אגב, כל הצפייה האישית הזאת יכולה להביא לסוף עידן המלך הבלתי מעורער של הסלון: השלט רחוק...