יום רביעי, 24 בנובמבר 2010

מכה קשה לגוגל

אתר הNYP מספר היום שGoogle חוטפת מכה קשה – שרות Google Music שמציע אחסון (בענן) של שירים ואפשרות לשמוע אותם מכל מכשיר – נדחה וכנראה לא ישוק בזמן לדצמבר, כלומר לחג המולד.
הבעייה העיקרית של Google היא בחתימה על ההסכמים מול מפיקי המוסיקה – הLabels שחוששים מאוד מנושא הפיראטיות ולא קיבלו פתרון לסוגייה של כיצד אותו שרות יבדיל בין תוכן אמיתי שנרכש ובין תוכן פיראטי.
ומי ממשיך להנות בינתיים? Apple עם שרות iTunes שבינתיים, נתונים ראשונים על מכירת תקליטי החיפושיות מדהימים בעיניי: מעל ל2,000,000 מכירות של שירים ומעל ל450,000 מכירות של תקליטים וכל זה בשבוע אחד!
מדהים.
יכול להיות שאוהבי החיפושיות רוצים לקבל דיגיטלית את מה שהם מחזיקים בפורמטים אחרים (תקליטים וCD), אבל יכול להיות גם שיש דור חדש של מעריצי החיפושיות שאין להם עותקים של האלבומים והם שמחים לרכוש אותם.
אבל ניתוח נוסף מגלה שמדובר בדור הישן: האלבום הכי נמכר הוא Abbey Road והשיר הכי נמכר: Sun king. זה שיר שפחות מוכר לקהל הרחב ומגיע באותו אלבום מיד אחרי YOU NEVER GIVE ME YOUR MONEY.
מצחיק, אבל זו בעייה שנראה לי שAPPLE פחות סובלים ממנה בימים אלה, לא?...

יום שלישי, 23 בנובמבר 2010

שרותי הטלויזיה הדיגיטליים: קרב מחירים



עם, או בלי קשר להודעה של Hulu על כך שמתכננת לבצע הורדת מחיר של המנוי החודשי ל8$, הודיעה חברת Netflix שהמחיר של שרות הסטרימינג שלה הוא 8$.
השרות החדש זהה לשרות של ה8.99$ אך שונה בדבר אחד: אין אפשרות למשלוח פיזי של סרטים. כלומר, צפה 'ככל יכולתך' בסדרות וסרטים (בעיקר סרטים) תמורת המחיר הלא גבוה של 8$.

נאם שוק פתרונות הצפייה הדיגיטליים (אמזון, נטפליקס, הולו ובלוקבסטר וכו') – כבר רווי והגיע למצב שצריך לצאת במלחמת מחירים ע"מ להגיע לצמיחה בנתחי שוק? התשובה היא לא.
אבל הגידול הוא כ"כ מיידי ונאמנות הלקוחות יחסית גבוהה, כך שהחברות חושבות (וכנראה בצדק) שחשוב לקחת את נתחי השוק כרגע. הבעייה אליה נכנסו בHulu בעצם מאלצת את Netflix להתמודד בזירת המחיר ולהשוות את המחירים – אבל מייצרת יתרון עצום לNetflix: יש ל כבר 15,000,000 מנויי דיגיטל. כמה יש לHulu? לא ממש ברור..אבל לא בטוח שאפילו כמה עשרות אלפים.


כל שגיאה שעושה אחת המתחרות, Netflix מצליחה למנף לטובתה. ואמנם היא הודיעה לפני כמה שעות שלא תתמוך בAirplay של Apple (לא מפתיע – אחרת יהיו לה בעיות עם האולפנים); אבל יש לזכור ששרות הסטרימינג של Netflix אפשרי דרך Apple T.V..

כל הקלפים נמצאים בידו של מכנ"ל Netflix – החל מהפיזי (משלוחי סרטים), דרך IPTV (עם Apple T.V.) וכמובן הסלולאר (האפליקצייה שלו). ככל שעובר הזמן נדמה שהמודל שהם מציעים הוא האידיאלי ללקוח – לא משנה מאיזה מכשיר קצה – תוכל לצפות בתכנים שלנו בעבור 8$.. סכום זעום ששווה לסכום של השכרת 2-3 סרטים; המחיר האידיאלי מושך לקוחות רבים בינתיים...

יום שני, 22 בנובמבר 2010

מה יותר טוב מלהיות מלך השכונה?




...להיות מלכת הסלון, וזה התואר שApple מנסה לזכות בו.

עדכון התוכנה שהושק ב23.11.2010 (גירסא 4.2) לiPad ולiPhone הוא חלק מהתפיסה של אותה מערכת סגורה של Apple. עדכון התוכנה מאפשר להזרים (לשדר אלחוטית) מידע מהמכשירים הללו – אל הApple T.V. אשר נמצא בסלון.
העברת המידע מתרחשת דרך שרות הAirplay של Apple.
מעניין יהיה לראות האם רשתות כמו NBC ושרותים כמו HULU PLUS ישתפו פעולה עם Apple ויאפשרו שהאפליקציות שלהם יזרימו מידע אל מכשיר הApple T.V. ומשם – לטלויזיה. אם כן, תהיה זו מכה מתחת לחגורה, כי אותן חברות סגרו את היכולת לצפות בתכנים שלהם מהGoogle T.V. ולכן קשה לי לראות דבר כזה קורה.


כל המהלך הזה של הAirplay - בעצם מאפשר לApple T.V. חיבור מושלם עם המכשירים הקיימים של Apple. וסוגר סופית את האקו-סיסטם של סטיב ג'ובס - בסלון.

השלב הבא, נותר רק לנחש, הוא תחום הGaming. ואז באמת יהיה לתת לApple את התואר של 'מלכת הסלון'..

יום רביעי, 17 בנובמבר 2010

הולו מודה שהיא בבעייה

כתבתי כאן כמה פעמים לאחרונה על הבעייה של הולו שהחלה לאחר שהיא השיקה מודל תוכן בתשלום.

כנראה שאכן יש בעייה שנובעת מכמות מצטרפים נמוכה לשרות ה HULU PLUS; ממחיר של 10$ למחיר של 7.99$
הבעייה החלה שHULU התחילה בתוכן חינמי ורק אח"כ החלה לנסות לגבות כסף; ההבדל בין התוכן שהיא הציעה חינם לזה שבתשלום לא הצדיק את הפער בסכומים (מכלום - ל10$). אם HULU היו מתחילים מלגבות 10$ על כל התוכן שקיים היום - אף אחד לא היה מרגיש שהוא משלם יותר מדי, אבל עצם ההתחלה כשרות חינמי - מפריעה להם לגבות כסף.
אני לא חושב שהורדה של 2$ תשנה משמעותית את כמות המנויים; ואם יש משהו יותר גרוע מלהוריד את המחיר כי אתה לא מגייס מנויים - זה להוריד פעמיים את המחיר.
אם HULU יורידו את המחיר של HULU PLUS שוב - זו תהיה טעות.
עדיף היה להם להוריד עכשיו ל5$/6$ מאשר להודות שוב בפומבי שהם לא מצליחים לגייס מנויים..

יום שלישי, 16 בנובמבר 2010

מצגת מעניינת

נתקלתי במצגת של מארי מיקר מ-Morgan Stanley.
מצגת מעניינת - לפעמים אנחנו לא שמים לב למהפיכות שקורות מתחת לאף שלנו.

אפל והחיפושית - למה זה לקח כל כך הרבה זמן


בניגוד למה שנכתב בחלק מהמקומות, הסכסוך לא היה על הסדרת הזכויות אלא על זכויות יוצרים ושימשו במילה Apple.
לחיפושיות הייתה טענה שאין אפשרות לApple להשתמש בלוגו של תפוח בiTunes בשל העובדה שתקליטי החיפושיות הופקו על ידי חברת Apple records. וכידוע, בזכויות יוצרים כל עוד לא מדובר באותה הקטיגורייה - אין מניעה לשימוש בשם המסחרי. והחיפושיות טענו שמכיוון שiTunes והחיפושיות שניהם מתעשיית המוסיקה - Apple צריכה לשלם לה פיצויים.
בית המספט פסק אחרת, ובשנת 2006 אישר לApple להשתמש בלוגו של התפוח בלוגו של iTunes.

וזה עוד לקח להם עוד 4 וחצי שנים להסדיר את זה.

בשביל הרבה אנשים בעולם הרגע הזה היסטורי, המיזוג בין חדש (Apple) לנצחי (Beatles).
זה מרגש ומראה על הכבוד הרב והרלוונטיות שיש ללהקה מליברפול שהקליטה מוסיקה לפני כמעט חצי מאה. סרג'נט פפר היה הLP הראשון שהוקלט בארבעה ערוצים (למיטב ידיעתי) ויש סוג של סגירת מעגל שעכשיו 2 התפוחים יוכלו להתחבר ביחד.

יום ראשון, 14 בנובמבר 2010

פנדורה - לאמנות?


חברת art.sy (אל תנסו להיכנס – זה למוזמנים בלבד) מנסה לעשות לאמנות מה שפנדורה עשתה למוסיקה: לתת המלצות לפי טעם אישי.
הרעיון הוא לבנות זירה / מקום שבו ניתן לראות אמנות, לסמן העדפות ולפי זה לקבל העדפות לאמנות נוספת לפי הבחירות הקודמות שלנו. כמו בג'יני הישראלית, גם כאן משתמשים במילה 'גנום' וטוענים שפיתחו את הגנום האמנותי ובזכותו ניתן לבנות מנוע של העדפות.

מנכ"ל הסטרטאפ הזה הוא בן 24 בלבד, מה שלא מנע ממנו לגייס רשימת משקיעים / שותפים גדולה ומכובדת: אריק שמידט מנכ"ל Google משקיע אישית, וונדי מורדוך (חובבת אמנות בעצמה ואשתו של רופרט..), ג'ים ברייר (שותף בקרן הון סיכון גדולה), Jack Dorsey משקיע (הקים את טוויטר..)ועוד אנשים טכנולוגיה, VC ואמנות רבים.

חדשות טובות לאפל (והפעם מכיוונה של אמזון)

אמזון השיקה רשימת Bestsellers שנמכרו בקטיגוריית האלקטרוניקה.
מקום 1 (גם 2+3) – מכשירי Kindle שונים (לא ממש מפתיע, תודו)
כרגע במקום ה13: Apple T.V., קצת מפתיע בהתחשב הזמן הקצר שהמכשיר נמכר דרך אמזון.

אם כבר מזכירים את Apple והישגים במשפט אחד, שווה להזכיר את האלבום החדש של הGorrilaz. מה שמעניין בו (מלבד המוסיקה) היא העובדה שהוא הוקלט תוך כדי מסע הופעות – על גבי הiPad!
זה הופך את העניין למסקרן ביותר: עד כמה איכות הצליל תהיה גבוהה?..

אפל מתחילה לייצר מכונות כתיבה!


כששמעתי שFacebook הולכת להשיק שירות אימיילים חדש, ניסיתי להבין מה הסיבה.
כל האינטרנט רועש וגועש ומסביר כיצד המייל החדש של Facebook 'יהרוג' את הGMAIL.
ואולי זה באמת יקרה.

הדור הצעיר, פחות ופחות משתמש במיילים. ילדים בני 9-10 נמצאים כל היום ברשתות החברתיות שלהם ולא ממש מבינים למה הם צריכים לפתוח תיבה ולקבל הודעות מייל. המנוע של המגמה הזו היא Facebook ששינתה את הדרך שהדור הצעיר צורך את המידע שלו.
אז נכון, השימוש במייל של AOL נמצא בירידה כמו גם של Yahoo!, וgmail וHOTMAIL כמעט ולא צומחים יחסית. הצמיחה העצומה מגיעה מFacebook.

אז למה Facebook צריכה להמציא מייל?
יכול להיות שב Facebook ישנו את החווייה של השימוש במייל – לחלוטין. עדיין, אם הם חושבים שיש להם מגבלה בצמיחה בקרב לקוחות חדשים / קיימים שעדיין משתמשים במייל ורק שירות מייל של Facebook יכול לפתור את הבעייה – אז בסדר. אבל רגע, המייל כרגע יתנהל מחשבון ה Facebook כלומר עדיין יהיה עליי לפתוח חשבון שכזה.

אני מאוד מקווה שאני לא 'יאכל את הכובע' אבל אני לא מבין למה Facebook משיקים טכנולוגיה שמתאימה ללפני חמש ועשר שנים. כששמעתי על זה חיפשתי מקבילה והדבר שעלה בראשי הוא שזה כמו שApple תרצה לכבוש נתחי שוק חדשים אז היא תשיק מכונות כתיבה. זו השוואה קיצונית, אבל מסבירה טוב (לדעתי) את הנקודה: אתה לא זוכה בקרב של היום עם הנשק של אתמול.

יום רביעי, 10 בנובמבר 2010

ווינדוס 7 סלולאר – מכירות מאוד חלשות בפתיחה

למרות קמפיין של כ100 מיליון דולר שהשקיעה Microsoft בפרסום לפי פרסום אתר Thestreer.com, נמכרו רק 40,000 יחידות ביום ההשקה (ביום שני השבוע).
אלו נתונים מאוד-מאוד מאכזבים עבור Microsoft; רק בשביל ההשוואה למכישיר הiPhone היו כ600,000 הזמנות לפני המכירה והוא נמכר בקצב ממוצע של 110,000 יח' ליום במהלך החודשים האחרונים; טלפונים מבוססי אנדרואיד נמכרים כמעט בקצב כפול – Google מדווחת על כ200,000 הפעלות (אקטיבציות) של מכשירים חדשים ביום.

אבל למרות הפתיחה המאוד לא מרשימה, אני חייב לציין כי דווקא נראה שיש סיכוי טוב למכשיר להצליח – יש באזז מאוד חיובי אודותיו באינטרנט בקרב משתמשים ומפתחים (כבר פרטתי על כך)

יום שישי, 5 בנובמבר 2010

בפיקסאר לא מתביישים..



Pixar שבבעלות Walt Disney פתחה בקמפיין במטרתו לשכנע חברי אקדמיה (ואת הקהל הרחב) שהסרט 'צעצוע של סיפור 3' הוא הסרט שראוי לזכות באוסקר הסרט הטוב.
PIXAR החלה לפרסם מודעות בימים האחרונים (צרפצי את המודעה הראשונה).

נכון, "צעצוע של סיפור 3" נחשב לסרט האנימציה המצליח ביותר בכל הזמנים: הסרט הרוויח יותר ממיליארד דולר בקופות אבל מעולם סרט אנימציה לא זכה באוסקר הסרט הטוב.

סחתיין לPIXAR - בעיניי צריך הרבה ביצים בשביל לצאת במהלך כזה..זה מהלך לא ממש אופייני של PIXAR שאמנן מתמחה בשיווק אבל ממצבת עצמה בד"כ כבוטיק לאנימציה (סרט אחד בכל כמה שנים) והם נחשבים 'לסנובים של התעשייה'.

האם מייקרוסופט היא הפיניקס של חברות הטכנולוגיה?


האגדה היוונית אודות הפניקס המופלא מספרת שישנו עוף אחד יחיד ומיוחד, גדול וצבעוני שחי במדבר הלוהט. הפיניקס חי 1000 שנה וכשהוא מרגיש עייף זקן וחלש הוא משליך את עצמו אל האש ונשרף ומתוך האפר הוא צומח ועולה מחדש רענן וצעיר.
נוטים לראות בפניקס סמל של תקווה וליכולת להחזיק מעמד.

תראו מה קורה לאחרונה עם Microsoft:
1. פתרון הKinect לXBOX הוא פריצת דרך טכנולוגית, גם אם לא בהכרח בשל מספיק לשיווק המוני (מישהו כינה אותו 'חצי אפוי'). זהו נסיו משמעותי של Microsoft ליצור חוויית משחק שונה ולבדל את הקונסולה שלה מהאחרות. בפעם האחרונה שיצרן קונסולה עשה זאת הייתה זאת Wii שיצרה פער אדיר משאר המתחרות.

2. החיבור של Bing ושל Facebook מציג תוצאות חיפוש מהרשת החברתית במנוע של Microsoft.
3. Windows 7 מקבלת ביקורות מצויינות ויש סיכוי גדול שהמכירות בקרב משתמשים וארגונים גדולים יגיעו למספרים שלא ראינו כבר כמה שנים
4. מערכת ההפעלה הסלולארית Windows Phone 7 כנראה מצליחה להכניס את Microsoft לשוק הסלולאר (סופסוף) לאחר כמה נסיונות.

צריך לציין גם שBing מצליח 'לנגוס' קצת בנתח שוק של Google. אבל זו יותר אסטרטגיית Mee-too ופחות חידושים טכנולוגיים ופריצות דרך משמעותיות. אם הרבעון האחרון יהיה חזק במכירות Kinect כמו שMicrosoft מתכננת, יש סיכוי מצב שהרוח בקרב המשקיעים שם ישתפר לאחר סוג של דריכה במקום (פול גז בניוטרל) ושורה של כשלונות (ויסטה, חוסר מערכת הפעלה משמעותית בסלולאר, ירידה בנתח שוק האקספלורר, חוסר מענה לGoogle apps, פרוייקט הטאבלט שנגנז).

הבעייה הישראלית של אפל



הטכנולוגיה שמאחורי ה Kintec של Microsoft היא מהפכנית.
הKintec הוא אביזר שמתחבר לXBOX של Microsoft (קונסולת המשחקים) ומאפשר לשחק ללא שלט / ג'ויסטיק. הטכנולוגיה מזהה את תנועות הגוף ויודעת מה הבנאדם שמשחק – מנסה לעשות.
הפתרון מתאפשר גם בזכות טכנולוגייה ישראלית של Primesense, שמזהה תנועות והופכת אותן לפקודות משחק.
לפני כמעט שנתיים, בתחילת 2009 רכשה מיקרוסופט את הקניין הרוחני של 3DV הישראלית, שפיתחה מצלמה לזיהוי תנועה במרחב הפיזי והפיכתה לפקודה במרחב הווירטואלי.
רמת שיתוף הפעולה בין 2 הטכנולוגיות של החברות הישראליות וMicrosoft לא ברורה במלואה, אבל סביר להניח שלא ניתן היה להשיק את הKintec ללא הטכנולוגיות האלה. חייבים גם לציין שהKintec אינו רק מבוסס על הטכנולוגיות האלה אלא זוהי יחידה מורכבת הכוללת גם מיקרופונים, מנועים, תוכנה מתקדמת והרבה קניין רוחני של חברות נוספות עימן עובדת מיקרוסופט בתחום התוכנה.

חג המולד הוא רגע השיא של מכירות האלקטרוניקה הבידורית; זה אמור להיות החודש הכי חזק של מכירות iPad במהלך השנה. עם השקת הטכנולוגיה של Kintec אני לא בטוח כמה ילדים יעדיפו IPad על Kintec. יש סיכוי גבוה מאוד שהמכירות של קונסולת הXBOX עם הKintec תהיה הלהיט של חג המולד, ולא הiPad: Microsoft העלתה את תחזית המכירות מ3 מיליון ל5 מיליון יחידות ברבעון האחרון של השנה.

בעיניי יהיה מעניין לראות בהמשך הדרך כיצד Apple נערכת להתמודדות עם מצב שבו חברה אחרת מצליחה להשיק טכנולוגיה פורצת דרך (Disruptive). השימוש בXBOX של Microsoft יכול גם להיות בעל ערך רב בקרב העתידי על עתיד הטלויזיה, אבל אפרט על כך בהזדמנות אחרת.

יום חמישי, 4 בנובמבר 2010

מהפך?


משהו טוב קורה לMicrosoft – בזכות השקת מערכת ההפעלה החדשה לסלולאר, Windows phone 7 נראה שMicrosoft חוזרת למשחק והופכת שוב רלוונטית.
הביקורות על מערכת ההפעלה הן מצויינות, וMicrosoft הופכת (לראשונה) להיות שחקן רלוונטי גם בסלולאר. סקר בקרב מפתחי אפליקציות מגלה שכמות הפיתוחים המתוכננים ב2011 לWindows phone 7 זהה לזו של iPhone ואנדרואיד. להערכתי הנתון הזה רלוונטי מסיבה אחת – זה מדד שמראה מה חושבים מפתחי האפליקציות על מערכות ההפעלה – הם לא יפתחו אפליקציות למערכת שהם חושבים שתיכשל בשוק. ולכן, העובדה שהכמות שמתוכננת זהה בין 3 הפלטפורמות אומרת שהמומחים (מפתחי האפליקציות) מאוד מחזיקים ממערכת ההפעלה החדשה של Microsoft.
אלו חדשות מעולות לMicrosoft.

אגב, אם נוסיף לנתונים הללו את מה שאנחנו כבר יודעים מזמן - שיותר מכשירים מבוססי אנדרואיד נמכרים מאשר מכשירי iPhone - יש כאן תחילה של שינוי מגמה. הנתונים האלה אומרים שApple תמשיך לשלוט בשוק הסלולאר עוד שנה, אולי שנה וחצי אבל אז היא כבר לא תהיה שחקן דומיננטי כמו היום. כאשר כמות המכשירים בשוק של iPhone תהיה זהה לזו שמבוססים אנדרואיד ואולי אפילו Windows. זה נושא שיעמוד בפני עצמו - אבל Apple לא תהיה אותה חברה אם היא לא תהיה מס' 1 בנתח שוק הסמארטפון.