יריב לבסקי משרבט רעיונות ומחשבות בנושאי שיווק דיגיטלי, טכנולוגיה ושיווק
יום חמישי, 29 ביולי 2010
מיקי מאוס ממציא עצמו מחדש..
חברת Disney ביצעה לאחרונה 2 רכישות של חברות שסימנו את מנועי הצמיחה הבאים שלה: הכנסות מתוכן חדשני ופחות מסורתי. לאחר הרכישות של PLAYDOM ושל TAPULOUS אפשר להניח כי כוחה הדיגיטלי של Disney יגדל, וכי המשמעות שהיא מייחסת לערוצי הפצה אלה היא גדולה ומשמעותית.
Tapulous,היא החברה שפיתחה את סידרת משחקי ""Tap Tap revenge. המשחק הינו כנראה אחד מהמשחקים הכי פופולאריים לiPhone וכ20 מיליון לקוחות הורידו את האפליקצייה שלו – אל מכשיר הiPhone שלהם. אבל מה לDisney ולאפליקציות של iPhone? הרבה, כך מסתבר.
האולפנים הגדולים יודעים כבר מזמן שמסכי הסלולאר מהווים את השוק החדש, ה'אוקיינוס הכחול' שלהם – עם מכשירי סלולאר מתקדמים שמסוגלים להקרין סרט שלם איכותי. ממש מסך קולנוע אישי. חברת Disney, שנחשבת לאולפן שגדל גם דרך רכישות ומיזוגים של חברות (לדוגמא הם רכשו את PIXAR, MARVEL ועוד). Disney איננה רק אולפן הפקות, אלא תאגיד שפועל בשוק הבידור.
וכיום, מה יותר טוב מרכישה של חברה שלכ30 מיליון לקוחות יש אפליקצייה שלה במכשיר הiPhone שלהם?
נקודה נוספת למחשבה היא שבעל המניות הגדול בDisney הוא מאמין גדול בiPhone: סטיב ג'ובס הוא בעל המניות הפרטי הגדול ביותר של Disney מתוקף המיזוג של PIXAR (שנערכה כעסקת חילופי מניות וג'ובס החזיק 51% מPIXAR בזמן העסקה). חברה כמו Tapulous היא פלטפורמה להפצה, מכיוון ששדרוגים שלה יכולים להגיע ישירות אל כל מי שהוריד את התוכנה (דרך הapp store).
הרכישה של PLAYDOM, חברה שממתמחה בפיתוח משחקים ואפליקציות לרשתות חברתיות ובעיקר לFACEBOOK, משלימה את האסטרטגיה של כניסה לערוצי הפצה חדשניים דיגטליים. Facebook, עם 500 מיליון המשתמשים כבר מזמן בגדר אחת ההצלחות הגדולות העסקיות של המאה הנוכחית, והאתר בדרך להיות האתר מס' 1 בעולם מבחינת הקפי שימוש וזמן השהייה הכולל. משחקים בFacebook מציעים חווייה חדשנית, שמערבת את קהל המשתמשים והופכת את חוויית המותג – לרגשית יותר. ההצלחות של משחקים כמו Farmville מראות את הכח שיש ליצרני משחקים של רשתות חברתיות.
Disney היא אחת מהחברות ששווי הIP שלהם (Intellectual Property) הוא הכי בעל ערך: כל מי שאי פעם ביקר באחת מהחנויות שלהם הבחין במותגים כמו פו הדב, מיקי מאוס, דונלד דאק, פלוטו, באז שנות אור, ספידי מקווין (CARS), WALL-E, נמו הדג, האנה מונטנה ועוד. מותגים וותיקים לצד מותגים חדשים מהשנה האחרונה. חיבור של המותגים הללו לערוצי הפצה חדשניים המציעים חווייה למשתמש (משחקים בFACEBOOK ובמכשירי הסלולאר) מיצרים ערך רב למותגים האלה.
הרכישות האחרונות של Disney מראות שהיא איננה 'קופאת על שמריה' ומהוות הזדמנות מעולה לבצע 'קיצור דרך' בכניסה אל השוק החדש שצומח: הiPad. חברת Disney מבינה שהiPad וכל הTablets למיניהם הם העתיד של פלטפורמת צפייה חדשה, ובמקום לחשוב איך עושים אפליקציות ומה המודל הנכון – היא פשוט רוכשת את החברות המתמחות בזה, שיודעות לבצע את זה הכי טוב והכי מהר. Disney מסמנת את הטכנולוגיה החדשה כהזדמנות חדשה למכור תוכן, ועם אחיזה בPLAYDOM וב-TAPULOUS קל יותר יהיה להגיע למשתמשים במהירות וביעילות. יש סיכוי גדול מאוד שבקרוב ילדינו יראו משחקים חדשים של דמויות קלאסיות כמו מיקי מאוס ודונלד דאק לצד ספידי מקווין מ'מכוניות' ו'באז שנות-אור' מצעצוע של סיפור.
יום רביעי, 28 ביולי 2010
דיסני רוכשת עוד חברת משחקים
לפני פחות מחודש פרטתי כאן מה הסיבות שהניעו את DISNEY (בעיניי) לרכוש את TAPULOUS, חברת משחקים בעיקר של סלולאר; ובימים אלה החברה ממשיכה את האסטרטגיה של כניסה אל פלטפורמות הפצה נוספות עם רכישה של PLAYDOM, חברה שממתמחה בפיתוח משחקים ואפליקציות לרשתות חברתיות ובעיקר לFACEBOOK.
הסיבה לרכישה היא בדיוק אותה סיבה עם TAPULOUS, וDISNEY מחפשת צמיחה במקומות חדשים ופחות מסורתיים.
הסיבה לרכישה היא בדיוק אותה סיבה עם TAPULOUS, וDISNEY מחפשת צמיחה במקומות חדשים ופחות מסורתיים.
האייפד הפך להיות עסק משמעותי (מאוד) עבור אפל
בחלוקה של הכנסות לפי תחומי הפעילות, אפשר לראות שאחרי רבעון (חלף רק רבעון שלם אחד בלבד) של מכירות iPad, ההכנסות מהiPad תרמו כ2.2 מיליארד דולר להכנסות Apple, יותר מהכנסות הiPod שתרמו כ1.5 מיליארד דולר. אמנם המון יחידות iPod נמכרות אבל המכירה של iPad כוללת מרכיבים חומרתיים נוספים וכמובן אפליקציות רבות.
מעניינת לא פחות היא העובדה שבזמן קצר מאוד הiPad הגיע לחצי מההכנסות מהMAC (4.4 מיליארד דולר) ולכן אפשר לצפות שבחודשים הבאים המגמה תמשיך ולא רחוק היום שההכנסות מהMAC יהיו נמוכות משל הiPad וירדו מהמקום השני אחרי הiPhone, למקום השלישי.
אם מחברים את כל המספרים אפשר להניח שקצב הצמיחה של Apple בחודשים הקרובים יהיה משמעותי – לא רק שכמות הiPad שנמכרים ימשיכו לגדול, הלקוחות שרכשו iPad ימשיכו לרכוש אפליקציות. כל עוד המכירות של הMAC לא ייפגעו – כנראה שApple עומדת בפני השנה הטובה בתולדותיה.
יום שלישי, 27 ביולי 2010
מסיבה פתוחה מול מסיבה סגורה – מה עדיף?
נניח שהוזמנתם לשתי מסיבות שנערכות באותו ערב.
המסיבה הראשונה פתוחה לכולם, כל אחד יכול להצטרף ולכן גם יש המון אנשים. הכל שם פתוח ונגיש, ובשער הכניסה - אתה רואה את כל מי שנמצא שם.
המסיבה השנייה היא סגורה, רק לבעלי הזמנות. רק אם קיבלת הזמנה תוכל להצטרף, או להזמין מישהו מחבריך. אין לך מושג מי נמצא במסיבה.
לאיזו מסיבה תלך?
אם אתה צעיר, הרפתקן – יכול להיות שלמסיבה הראשונה יש יותר סיכויים להצלחה. אם אתה קצת יותר מבוגר ורוצה להרגיש יותר מיוחד, ודאי תלך למסיבה השנייה.
דו"ח של SecondMarket, חברה שמוכרת מניות של חברות לפני שהן מנפיקות מגלה את חמשת החברות שהמניות שלהן הכי מבוקשות לרכישה פרטית (לא דרך הנפקה): Groupon, Gilt Groupe, Pandora, Zynga ו-TechCrunch.
השתיים הראשונות מייצגות אותה תועלת: סוג של רכישה קבוצתית.
רק בעוד שGroupon מאפשרת לך לקבל קופונים יומיים להנחה ברכישה (שמתממשת רק אם מספיק אנשים מנצלים את ההנחה הזו..), הרי שGilt Groupe מאפשרת קנייה בזול של מותגי אופנה מובילים, כאשר משך הרכישה מוגבל מרגע ההצעה – ועד למשך של 36 שעות בלבד.
Groupon היא המסיבה הפתוחה, וGilt Groupe היא הסגורה למוזמנים בלבד. כרגע, כפי שאפשר לראות יש ביקוש רב יותר למניות של Gilt Groupe. אבל נתון חשוב הוא לעתים איכות כח הקנייה שאתה מרכז והמוכנות שלו לבצע את הקנייה. בעוד Groupon שולחת קופוני הנחה לכלל העשירונים, כנראה שהקהל של Gilt Groupe הוא איכותי יותר ולכן בעיניי גם מעניין יותר.
כך או כך, מעניין לראות ששתי החברות שמניותיהן מבוקשות לרכישה (זה רק מי שלא עשה עדיין גיוס של כסף ולכן חברות כמו Twitter או Foursquare לא נמצאות שם) – מציעות קונספט דומה.
יום שלישי, 20 ביולי 2010
כמה מלים על הדו"חות של אפל
כמה מלים לפני שאפשר לעיין בצורה מעמיקה יותר בדו"חות המעולים של Apple:
אפל פירסמה לפני כמה שעות את הדו"חות הרבעוניים שלה לרבעון 2. זה הזכיר לי קלישאת ספורט ידועה מהימים שמכבי ת"א הייתה אמפריה בכדורסל- 'כדורסל משחקים 40 דקות ובסוף מכבי מנצחת'.
לפרסום כל דו"ח מחכים רבעון שלם - ובסוף באה Apple ו'מתפוצצת' על התוצאות ומצליחה להתעלות על התחזיות האופטימיות.
אפל הציגה רווח נקי של 3.25 מיליארד דולר, או 3.51 דולר למניה, ברבעון השני של 2010, לעומת רווח של 1.83 מיליארד דולר או 2.01 דולר למניה ברבעון המקביל בשנת 2009. רוב האנליסטים, אגב, העריכו שהרווח למנייה יהיה 3.11 דולר.
ההכנסות של Apple זינקו ב-61% ל-15.7 מיליארד דולר, מעל תחזית האנליסטים.
נתוני מכירות:
Apple מכרה 3.27 מיליון יחידות iPad, כאשר זהו הרבעון המלא הראשון בו נמכר המכשיר.
ברבעון 2 של שנת 2010, מכרה Apple 8.4 מיליון יחידות iPhone, מול תחזיות האנליסטים למכירות של 8.2 מיליון יחידות בלבד.
הנתון שאולי הכי מעניין בעיניי הוא זה שמכירות מחשבי הMAC היו 3.47 מיליון יחידות, לעומת ציפיות האנליסטים למכירות של 3.2 מיליון יחידות. אלו חדשות מעולות לApple מכיוון שהiPad כרגע לא פוגע במכירות הMAC.
Apple עושה את זה שוב, ואולי משנה את המומנטום התקשורתי הרע שנוצר בעקבות בעיית הקליטה בiPhone4.
יום שני, 19 ביולי 2010
משבר הסיליקון הוא המתנה של אפל - סיכום הדברים עד כה
השבוע לאנס ארמסטרונג נפל מאופניו באחד מהקטעים בטור דה-פראנס, בפעם המי יודע כמה. אבל להבדיל מפעמים רבות – הוא התקשה לחזור לאופניים ולהמשיך כאילו שום דבר לא קרה. ספורטאים אמיתיים, כאלה שהם ווינרים, הופכים להיות כאלה לא בזכות זה שהם כמעט לא נופלים או נכשלים, אלא בזכות זה שכאשר הם נכשלים – הם מייד מתעשתים בחזרה וממשיכים מחדש אל עבר הניצחון. לאנס ארמסטרונג היה כזה, אלא שהגיל התחיל לשחק תפקיד והנפילה השבוע מאופניו כנראה תהיה הנפילה האחרונה שלו במירוץ הטור דה-פראנס.
ולמה אני נזכר בלאנס ארמסטרונג? כי מה שקרה לApple השבוע הזכיר לי ספורטאי ענק, שבפעם הראשונה נתקל במכשלה. ואם הוא רק יצליח לעקוף אותה וללמוד ולהשתפר – המכשלה תעזור לו להתקדם. השבוע, לאחר שהכחישה מכל וכל את הטענות כאילו יש איזושהי בעייה במכשירי הiPhone4 שהשיא לפני כמה שבועות, Apple התרצתה וניסתה לבצע סוג של תיקון. תיקון קטן, שאולי לא יספק את הקהל שלה.
התקלה שהתגלתה וההתעלמות של Apple במשך כמה ימים מכל הקריאות הקוראות לה לתקן את המכשיר כמעט וגרמו לה לחוות משבר תקשורתי קשה. Apple עלולה לשלם מחיר כבד מאוד שמחירו יהיה תדמית לא טובה ש'תלכלך' את המותג הכ"כ אהוד על הצרכנים ושמשדר ממשק מותאם למשתמש ואמינות של מכשירים. המשבר הזה יכול לבוא לידי ביטוי במכירות ובבעייה שאח"כ יעלה סכום גדול יותר לתקן אותה. משבר 'הסיליקון' (לא בחלב אבל הטראומה דומה) של אפל יכול לפגוע בה בצורה משמעותית, אולי יותר ממה שסטיב ג'ובס חושב. יכול להיות, אגב, שסטיב ג'ובס חושב כך כי עד כהApple לא חוותה משבר משמעותי.
ומה קרה בפועל?
סטיב ג'ובס הבין שיש כאן בעייה גדולה מכדי להתעלם ממנה: למרות שלטענתו בעיית האנטנה איננה ייחודית רק לIPHONE, הוא החליט לחלק לכל הלקוחות שלו כיסוי למכשיר שאמור למנוע את הבעייה. אבל רגע, יש כאן כמה סימני שאלה בדרך:
סימן שאלה ראשון - אם אין בעייה, למה לחלק בחינם כיסוי? (בכל זאת עולה כסף..)
סימן שאלה שני - פעם ראשונה ששמעתי שסטיב ג'ובס טוען שאין לו משהו ייחודי..ושהבעייה הזו מתרחשת בעוד מכשירים.הזהו אותו סטיב ג'ובס שאנחנו מכירים?
סימן שאלה שלישי - בשביל למנוע את משבר הסיליקון של APPLE (ע"ע משבר הסיליקון בחלב של תנובה), ג'ובס פותר אותו ע"י כיסוי פלסטיק או סיליקון. הפתרון הזה מעיד שיש בעייה אבל יכול להיתפס כפתרון לא מספק.
יש לי תחושה שהסאגה הזו עדיין לא הסתיימה, שהמכירות קצת ייפגעו ושAPPLE תיאלץ לבצע משהו יותר דרמטי מחלוקת כיסויי סיליקון.
כך או כך, APPLE בחרה להתייחס ולא להתעלם - וזה כבר חדשות טובות מבחינתה.
לגבי ההמשך - הכל תלוי בAPPLE שתוכל לקבוע האם המשבר הזה יסתיים בפגיעה במותג (התעלמות מהבעיות) או בחיזוקו (תיקון גורף של כל המכשירים ישמר את התפיסה של החברה כדואגת לצרכנים). Apple תבחר האם כמו ספורטאי – היא תצליח לקום מהר על האופניים ולרכב בחזרה. אם היא תצליח לעשות זאת, המשבר הראשון והמשמעותי שהיא חווה כחברה יעבור בקלות והיא תתחזק עוד יותר ותרוויח נקודות נוספות באמון הצרכנים. ואם היא תצליח לעשות זאת – הרי שהמשבר הזה יהיה 'מתנה' עבורה.
תוויות:
יריב לבסקי,
משבר הסיליקון,
סטיב ג'ובס,
Apple,
iPhone
יום ראשון, 18 ביולי 2010
טעיתי בהימור שלי- אבל..
זה מה שכתבתי לפני מסיבת העיתונאים של APPLE:
"אם מחר במסיבת העיתונאים (יום שישי אחה"צ) אכן Apple לא תודיע Recall כפי שנטען באתרים, היא עומדת לחוות משבר תקשורתי קשה שכנראה לא חוותה מעולם, ועלולה לשם כאן מחיר כבד מאוד בתדמית לא טובה ש'תלכלך' את המותג הכ"כ אהוד על הצרכנים ושמשדר ממשק מותאים למשתמש ואמינות של מכשירים.
זה יבוא לידי ביטוי במכירות, במחיר מנייה ובבעייה שאח"כ יעלה סכום גדול יותר לתקן אותה. משבר 'הסיליקון בחלב' של אפל יכול לפגוע בה בצורה משמעותית, אולי יותר ממה שסטיב ג'ובס חושב."
____________________________________________________________________________________
ומה קרה בפועל?
סטיב ג'ובס הבין שיש כאן בעייה גדולה מכדי להתעלם ממנה: למרות שלטענתו בעיית האנטנה איננה ייחודית רק לIPHONE, הוא החליט לחלק לכל הלקוחות שלו כיסוי למכשיר שאמור למנוע את הבעייה.
נקודה ראשונה - אם אין בעייה, למה לחלק בחינם כיסוי? (בכל זאת עולה כסף..)
נקודה שנייה - פעם ראשונה ששמעתי שסטיב ג'ובס טוען שאין לו משהו ייחודי..
נקודה שלישית - בשביל למנוע את משבר הסיליקון של APPLE (ע"ע משבר הסיליקון בחלב של תנובה), ג'ובס פותר אותו ע"י כיסוי סיליקון. הפתרון הזה מעיד שיש בעייה אבל יכול להיתפס כפתרון לא מספק.
יש לי תחושה שהסאגה הזו עדיין לא הסתיימה, שהמנייה של APPLE קצת תאבד גובה, שהמכירות קצת ייפגעו ושAPPLE תיאלץ לבצע משהו יותר דרמטי מחלוקת כיסויי סיליקון.
כך או כך, APPLE בחרה להתייחס ולא להתעלם - וזה כבר חדשות טובות.
לגבי ההמשך - הכל תלוי בAPPLE שתוכל לקבוע האם המשבר הזה יסתיים בפגיעה במותג (התעלמות מהבעיות) או בחיזוקו (תיקון גורף של כל המכשירים ישמר את התפיסה של החברה כדואגת לצרכנים).
יריב לבסקי
משנה למנכ"ל
דורי מדיה ספייק
יום חמישי, 15 ביולי 2010
הימור שלי
אם מחר במסיבת העיתונאים (יום שישי אחה"צ) אכן Apple לא תודיע Recall כפי שנטען באתרים, היא עומדת לחוות משבר תקשורתי קשה שכנראה לא חוותה מעולם, ועלולה לשם כאן מחיר כבד מאוד בתדמית לא טובה ש'תלכלך' את המותג הכ"כ אהוד על הצרכנים ושמשדר ממשק מותאים למשתמש ואמינות של מכשירים.
זה יבוא לידי ביטוי במכירות, במחיר מנייה ובבעייה שאח"כ יעלה סכום גדול יותר לתקן אותה. משבר 'הסיליקון בחלב' של אפל יכול לפגוע בה בצורה משמעותית, אולי יותר ממה שסטיב ג'ובס חושב.
יריב לבסקי
משנה למנכ"ל
דורי מדיה ספייק
טריילר חדש לסרט על פייסבוק
והמגמה ממשיכה: פסקול של Creep ברקע (Radiohead) חושף כיצד הסרט עומד להציג את מארק צוקרברג..
http://www.youtube.com/watch?v=CaaGLogbrfY
http://www.youtube.com/watch?v=CaaGLogbrfY
מה קורה לגוגל?
יום רביעי, 14 ביולי 2010
אפל משאירה אבק לכו-לם
כתבה מהBusinessInsider סוקרת את שוק הסלולאר לפני השקת הiPhone, ואחריו.
רק אחרי שרואים את הנתונים אפשר להבין איזו מהפיכה חולל הiPhone (למי שעדיין היה שמץ של ספק..):
נתוני הEBIT (רווח לפני מס) של כלל החברות שמייצרות מכשירי סלולאר (נוקיה, RIM, סוני-אריקסון ועוד) קטנו בצורה משמעותית (החלק הכחול בגרפים) מרגע השקת הiPhone כתוצאה מהעלויות הכרוכות בתחרות עם Apple (פיתוח, שיווק ואפילו מחירים נמוכים יותר למכשירים).
מצד שני, מהר מאוד Apple הגיעה למצב שבו הEBIT שלה בלבד היה גדול משמעותית משל שאר המתחרים (בקטיגוריית הסלולאר כמובן).
זה נתון פשוט מדהים שמראה עד כמה בלתי אפשרי להתחרות בiPhone. לראות ולא להאמין.
יריב לבסקי
משנה למנכ"ל
דורי מדיה ספייק
יום רביעי, 7 ביולי 2010
מה הולו צריכה לעשות בדרך לבורסה?
מנכ"ל HULU, Jason Killar התבטא לאחרונה לא פעם אודות הרצון של HULU לבצע הנפקה בבורסה ונראה שהחלום שלו מתקרב ובא. האתר HULU הושק לפני כשנתיים ומציע תכני טלויזיה - לצפייה דרך האינטרנט. האתר HULU הוקם כסוג של 'נסיון' של האולפנים להבין וללמוד אודות האפשרויות הטמונות באינטרנט, מתוך הנחה ש'הבא להורגך – השכם לשדרו..'. HULU נמצא בבעלות של NBC Universal, News Corp. וDisney. עד כה התוכן ששודר בHulu היה איכותי, מעודכן, כולל סדרות שמשודרות בכבלים – ולא נדרש שום תשלום בעבור הצפייה בתוכן. ממש חינם. כמות הצופים באתר גדלה במהלך השנתיים האחרונות עד שהגיעה למסה קריטית של קצת מעל ל42 מיליון צופים קבועים, ומאז לא גדלה כמעט. למרות שהצמיחה נעצרה, HULU נחשב לשחקן משמעותי בשוק אתרי הוידאו, הרבה אחרי Youtube אבל במקום השני והמכובד.
לפני כמה ימים הכריזה HULU על שרות "Hulu Plus" שמציע תכנים לצפייה – ובתשלום. על פניו זוהי הזדמנות מצויינת בעבור Hulu להגדיל את כמות הצופים שלו. ראשית, יש קהל גדול שאינו מתאפיין בהכרח באופי טכנולוגי ומוכן לשלם בעבור תכנים איכותיים. מעבר לזה, אם HULU יודע לתת תכנים איכותיים בחינם, וודאי שבתשלום יצליח להציע תכנים איכותיים יותר.
חשיפת שרות Hulu Plus גילתה שעדיין יש פער גדול משרות אידיאלי ומספק כפתרון צפייה עיקרי. נכון לעכשיו השרות אינו מציע תכניות שהופקו לכבלים, צפייה בארועי ספורט עכשווים בזמן אמת, אין תכנים של CBS VIACOM או HBO. נדמה שנכון לרגע זה, התמורה בעבור המחיר – איננה משתלמת כל כך לצרכן. אמנם 10$ לחודש (מחיר השרות) זה סכום זניח למדי אך רוב התוכן שמוצע חינם בHULU - הוא איכותי למדי.
אולי זה מפתיע, אבל המודל העכשווי של HULU עובד לא רע עד כה – ההכנסות מפרסום הניבו לHULU בשנת 2009 הכנסות של כ100 מיליון דולר בשנת 2009 והצפי לשנת 2010 הוא בין 200-250 מיליון דולר. ההערכה הרווחת היא שהרווח ינוע סביב 70 מיליון דולר. אלו נתונים יפים, אבל אינני בטוח שהם יספקו את ציבור המשקיעים – אם החברה תיסחר. מה עוד שלא ברור מהיכן תגיע הצמיחה של HULU מכיוון שכמות המנויים (כפי שציינתי) הגיעה לישורת מסויימת.
אין ספק שHulu Plus יכול להיות שרות מנצח ולתרום לשורת ההכנסות של HULU שכיום ניזונה בעיקר מפרסום; HULU צריכה לנהל את השינוי הזה ולהגדיל את הפער בין התוכן החינמי לזה שבתשלום, על מנת להצדיק את תשלום אותם 10$. אבל HULU חייבת לעשות את זה בזהירות ("ברגישות ובנחישות..") כדי לא לאבד את 40 מיליון המשתמשים.
יריב לבסקי
משנה למנכ"ל
דורי מדיה ספייק
יום שבת, 3 ביולי 2010
השינוי של אפל בתשתית של אייטונס מרמז על השוק אליו אפל היא מכוונת
Apple עומדת לבצע כמה שינויים דרמטיים שיאפשרו לiTunes להזרים תוכן בסטרימינג אל המחשב והמכשיר הסלולארי (iPhone) ו/או הטבלט (iPad). השינויים יבססו את הiTunes כמבוסס 'טכנולוגיית ענן' (Cloud Computing). למה זה חשוב?
בכמה מלים על Cloud Computing – זהו פתרון שמשתמש בכח העיבוד דרך האינטרנט ולא במחשב עצמו, כלומר מחשב מרוחק מחזיק את רוב המידע ומעבד אותו – והמחשב של המשתמש מקבל רק את 'התוצאה הסופית'. כך יוצא שהמשתמש לא צריך לרכוש מערכת מחשוב חזקה אלא שוכר את אותם משאבים מספקים שמעמידים כוח מחשוב שהגישה אליו תהיה מרחוק דרך האינטרנט. זה מודל שדומה לאיך שאנחנו צורכים חשמל: אין לנו תחנה לייצור חשמל בבית אלא אנחנו משלמים רק על החשמל שאנחנו צורכים, שמגיע דרך רשת החשמל ומיוצר במקום מרוחק.
השינוי הגדול בטכנולוגיית הענן - מתאפשר הודות לרוחב פס גדול מאוד שקיים כיום ומאפשר גם למחשבים חלשים יותר לבצע פעולות מורכבות, בייחוד למכשירים סלולאריים. כיום המובילה בCloud Computing היא Google עם כל הGoogle Apps שמציעות שרות זהה לOffice (בשינויים כאלה ואחרים). Google מובילה באפליקציות 'מבוססות ענן' אך לא בשרותי הבידור למיניהם ולכן גם מתכננת להשיק שרות מוסיקה מבוסס ענן Google Music. השרות יאפשר לבעלי מחשבים ומכשירים מבוססים אנדרואיד להוריד מוסיקה בקלות אל המכשירים שלהם.
שינוי הפתרון של iTunes נובע מזה שApple מעוניינת לא לתת לGoogle להמציא מחדש את חוויית השרות במוסיקה, וזה מאוד נכון מצידה של Apple לקום בבוקר ולהחליט שהיא צריכה להמציא עצמה מחדש ושהפתרון של iTunes מתאים לפעם, ופחות להיום.
אבל זה נובע (כנראה) משיקול נוסף: השוק אליו מכוונת Apple עם הiPad הוא שוק התוכן – סרטים וסדרות. משקל קובץ של מוסיקה אפשרי להורדה מהירה והשמעה דרך האינטרנט, אבל פרק בסדרה כבר שוקל הרבה יותר. ולכן, המעבר של iTunes לפתרון מבוסס Cloud הוא ממש בלתי נמנע אם Apple מכוונת לתוכן ולא רק מוסיקה.
יריב לבסקי
משנה למנכ"ל דורי מדיה ספייק
תוויות:
יריב לבסקי,
תוכן,
Apple,
Cloud computing,
Google-Apple Marketing Wars,
iPad,
iPhone
יום שישי, 2 ביולי 2010
פייסבוק: בקרוב הסרט
הסרט - The social network שמבוסס על הספר אודות מארק צוקרברג והקמת Facebook כבר מעורר עניין - עוד הרבה לפני הקרנתו. הסרט שנכתב ע"י אהרון סורקין ('הבית הלבן') ומבויים ע"י דייויד פינצ'ר (ALIEN3, מועדון קרב וזודיאק) ומבוסס על הספר:
The Accidental Billionaires:
The Founding Of Facebook, A Tale of Sex, Money, Genius, and Betrayal.
טריילר שפורסם ועטיפת הפוסטר מרמזים לנו שעומד להיות מלוכלך.
הפוסטר לסרט מציין: 'אתה לא מצליח להגיע ל500 מליון חברים בלי שיהיה לך כמה אויבים' וכמובן מרמז שלמארק צוקרברג (המייסד של Facebook שהגיעה ל500 מיליון חברים רשומים) יש כמה אויבים..וכמובן שהסרט יעסוק (גם) בזה.
הטריילר קצת עושה פרובוקציות אבל עדיין לא חושף הרבה (בינתיים):
http://www.youtube.com/watch?v=mWoUgftTj3Y
עומד להיות מעניין כי מארק צוקרברג כנראה לא יאהב את כל מה שיהיה בסרט..
יריב לבסקי
משנה למנכ"ל דורי מדיה ספייק
המרוויחה הגדולה מהכניסה של גוגל לשוק הרשתות החברתיות
חברת Google, כך אומרות השמועות, עובדת על פרוייקט שנקרא Google Me ואמור להתחרות בFacebook. אתם זוכרים את Google Wave שהושק לפני כמה חודשים בבאז גדול? לא בטוח שאתם זוכרים, וכנראה שאתם לא משתמשים.
מה הסיכויים שGoogle תצליח להתחרות בFacebook עם מיזם עצמאי? מאוד נמוכים. לFacebook יש מעל ל500 מיליון חברים רשומים ואני לא מאמין שמישוה יצליח ליצור שרות מתחרה לFacebook. רוב האנשים יישארו היכן שהחברים שלהם נמצאים ולFacebook יש כזה פער אדיר ובלתי ניתן לצמצום.
אז מה Google צריכה לעשות על מנת לנסות ולמנוע מFacebook להשתלט על כל חלקה טובה ? הרי נתונים שפורסמו מראים כי אנשים מחפשים בFacebook ופחות בGoogle, והאתר שהכי שוהים בו הוא Facebook וכבר לא Google. השרות העיקרי שמציעה Google הוא חיפוש קצר ולא מחייב, ולכן השהות באתר קצרה מאוד ולא מחייבת. Facebook, מאידך, מציעה שהות ארוכה לכל אורך הגלישה, מעין 'אכסנייה' שמספקת את רוב השרותים והגולש כמעט ואינו צריך לצאת החוצה אל אתר אחר.
Google צריכה לחפש כיוון אחר – לספק שרות שאינו קיים כיום, כי רשת חברתית לעולם תהיה Facebook. כל פיתוח שGoogle תציע בפרוייקט החדש שלה – Facebook תוכל להציע גם. וגם אם נניח שGoogle תצליח להשכיל ולייצר שרות שמספק משהו חדשני וגדול מספיק שיכול להגיע לכמה עשרות עד מאות משתמשים, מה הסיכויים שהוא יצליח?
למען האמת, מעט מאוד שרותים ב3 שנים האחרונות הצליחו לייצר הצלחה שכזו – בעיניי זה רק Twitter, HULU וFoursquare שהצליחו, כל אחד בתחום שלו – לייצר חווייה חדשנית ולהגיע גם לעשרות משתמשים. מה שGoogle צריכה לעשות זה פשוט להשקיע ולרכוש בכל פעם את החברות האלה, (דבר שהיא עושה בד"כ) ולשלב אותם בשרותים שלה. אפילו למתג את הדור הבא של השרותים על מנת שלא תיתפס רק כמנוע חיפוש.
בכל אופן, הקרב ממשיך להתלהט בזירה וכמו תמיד, נכונה האימרה 'שניים רבים – השלישי לוקח'. Apple יכולה לשבת ולראות כיצד מאמצי השיווק של Google מתמקדים בקרב (שכנראה) אבוד מראש. Apple כבר מצאה והצליחה לחדש בשנים האחרונות – מחברת מחשבים (MAC) לחברת הפצה של מוסיקה (iTunes) וחברה שמייצרת נגני אודיו (iPod) לחברה שמייצרת מכשירי סלולאר (iPhone) ועכשיו חברה ממציאה נישה חדשה – (iPad). גם עכשיו, המאמצים של Google בקרב מול Facebook מצויינים לApple ויעזרו לה להגדיל את הפער ממתחרותיה בדרך להיות חברת הטכנולוגיה מספר 1.
יריב לבסקי,
משנה למנכ"ל דורי מדיה ספייק
תוויות:
יריב לבסקי,
Apple,
Foursquare,
Google,
Google-Apple Marketing Wars
מדוע דיסני רוכשת את טאפולוס - חברת משחקים לאייפון?
Disney רוכשת את חברת Tapulous, החברה שפיתחה את סידרת משחקי ""Tap Tap revenge. המשחק הינו כנראה אחד מהמשחקים הכי פופולאריים לiPhone וכ20 מיליון לקוחות הורידו את האפליקצייה שלו – אל מכשיר הiPhone שלהם.
מה לDisney ולאפליקציות של iPhone? הרבה, כך מסתבר.
האולפנים הגדולים יודעים כבר מזמן שמסכי הסלולאר מהווים את השוק החדש, ה'אוקיינוס הכחול' שלהם – עם מכשירי סלולאר מתקדמים שמסוגלים להקרין סרט שלם איכותי. ממש מסך קולנוע אישי.
חברת Disney, שנחשבת לאולפן שגדל גם דרך רכישות ומיזוגים של חברות (לדוגמא הם רכשו את PIXAR, MARVEL ועוד). Disney איננה רק אולפן הפקות, אלא תאגיד שפועל בשוק הבידור.
וכיום, מה יותר טוב מרכישה של חברה שלכ30 מיליון לקוחות יש אפליקצייה שלה במכשיר הiPhone שלהם?
נקודה נוספת למחשבה היא שבעל המניות הגדול בDisney הוא מאמין גדול בiPhone: סטיב ג'ובס הוא בעל המניות הפרטי הגדול ביותר של Disney מתוקף המיזוג של PIXAR (שנערכה כעסקת חילופי מניות וג'ובס החזיק 51% מPIXAR בזמן העסקה). חברה כמו Tapulous היא פלטפורמה להפצה, מכיוון ששדרוגים שלה יכולים להגיע ישירות אל כל מי שהוריד את התוכנה (דרך הapp store).
אבל בעיניי יש כאן הזדמנות מעולה לבצע 'קיצור דרך' בכניסה אל השוק החדש שצומח: הiPad. חברת Disney מבינה שהiPad הוא העתיד של פלטפורמת צפייה חדשה, ובמקום לנהל דיונים על איך עושים אפליקציות ומה המודל הנכון – היא פשוט רוכשת את אחת החברות שיודעות לבצע את זה הכי טוב והכי מהר.
Disney מבצעת רכישה של ערוץ הפצה מעולה, ידע ונסיון בפיתוח והפצת אפליקציות ומעל ל30 מיליון משתמשים שיכולים לבצע שידרוג בכל רגע נתון. מעניין יהיה לראות מה יהיו הצעדים הבאים בעולם הAPPS של החברה, ומה יעשו המתחרות שינסו להתמודד עם Disney בשוק הסלולארי.
הירשם ל-
רשומות (Atom)