יריב לבסקי משרבט רעיונות ומחשבות בנושאי שיווק דיגיטלי, טכנולוגיה ושיווק
יום שלישי, 28 בדצמבר 2010
2011 עומדת להיות שנה שיא לאנדרואיד
אנדי רובין מGoogle סיפר לפני כמה ימים שהם מאקטבים כ300,000 מכשירי אנדרואיד ביום! זה מספר שלא נתפס – גידול של כמעט פי עשר במהלך שנה. השנה החלה עם איקטוב של כ30,000 מכשירים ביום. (איקטוב = תחילת הפעלה של לקוח שמשתמש במערכת ההפעלה של אנדרואיד).
בקצב הזה Google עומדת לאקטב כ110 מיליון מכשירים סלולאר מבוססי אנדרואיד השנה. Apple, לשם השוואה, מתכננת למכור 'רק' כ20 מיליון. אנדרואיד, מערכת ההפעלה הפתוחה זמינה לשימוש בידי כל מפעיל ואילו Apple משתמשת במערכת ההפעלה שלה – רק בIPhone.
שילוב של שלב מתקדם בחדירה, מחירי מכשירים שהולכים ויורדים, בשלות טכנולוגית ושינוי בשווקים (מעבר לסמארטפון) יוצרים סיטואציה שבה Google עומדת להיות החברה הסלולארית המשמעותית ביותר תוך מקסימום שנה. צ'יפ חדש של ברודקום (BCM2157 למי שמתעניין) מוזיל את מחיר הטלפון בחנויות לפחות מ100$ (ועדיין יש בצ'יפסט מעבד ARM, בלוטות', GPS, מוכנות למצלמה 5 מגה פיקסל ועוד).
כיום נמכרים 887,000 מחשבים אישיים ביום ו713,000 מכשירים סלולאריים. הפער מצטמצם מרגע לרגע.
זו עומדת להיות שנת הסמארטפונים: עם יותר מ100 מיליון יחידות אנדרואיד ומעל ל20 מיליון יחידות IPhone (לפי תחזיות Apple) יהיו בעוד שנה מהיום למעל ל200 מיליון אנשים מכשירי סמארטפון. הם יגלשו אחרת, יקראו אחרת, ידברו אחרת וישנו את הדרך שבה מדברים בטלפון. שנת 2011 תהיה השנה שבה הסמארטפון יהפוך ממוצר שהוא סמל סטטוס – לקומודיטי. מכירות הסמארטפון יובילו על מכירת מחשבים אישיים. צריכת המידע תשתנה ותעבור למסך קטן הרבה יותר.
Google נמצאת בחזית השינוי הזה ותוך שנה עם מעל ל100 מיליון מכשירי אנדרואיד היא תנהל את המהפיכה הזו בקצב שלה. Apple תמשיך להוביל טכנולוגית אך תצטרך להתרגל להיות מס' 2 בשוק הסמארטפון – מצב שמעולם לא נתקלה בו.
בעיות נוספות לגוגל טי.וי
חדשות מהיום: יצרנית ממיר Revue שמתאים לGoogle tv, לוג'יטק, מקפיאה את היצור עד פברואר 2011.
אלו לא העיכובים הראשונים והבעיות בהשקה של Google T.V. אבל אלו עוד עיכובים שמתווספים לעיוכב בהשקה שהייתה מתוכננת בCES ולהחלטה של Intel שלא להשתמש במותג Google T.V. בקמפיין מודעות שלה (לאחר שהשתמשה בו באתר האינטרנט כמה ימים קודם לכן).
ההימור שלי? Google לקחה החלטה נכונה והבינה שיש כאן המון בעיות עוד לפני ההשקה ולא רצתה לחזור על מקרה הWAVE – המון באז ואפס הצלחה. יש סיכוי גדול מאוד שGoogle תמתין לגירסא 3.0 של אנדרואיד ותשתמש בו לטלויזיה, מהלך נכון מצידה (למה לא תיכננו זאת מראש?)
דחייה תעניק לGoogle עוד זמן לנהל מו"מ עם האולפנים הגדולים בהוליווד בנושא רכש תכנים; הGoogle T.V. לא תוכנן להיות עם פתרון תוכן כלשהו. עם זאת אני לא בטוח שזה משהו שייפתר במהירות רבה. כתבתי כאן
מה לדעתי Google צריכה לעשות עכשיו, אני מניח שהיא יודעת את זה גם בלי לקרוא את הבלוג שלי...
אלו לא העיכובים הראשונים והבעיות בהשקה של Google T.V. אבל אלו עוד עיכובים שמתווספים לעיוכב בהשקה שהייתה מתוכננת בCES ולהחלטה של Intel שלא להשתמש במותג Google T.V. בקמפיין מודעות שלה (לאחר שהשתמשה בו באתר האינטרנט כמה ימים קודם לכן).
ההימור שלי? Google לקחה החלטה נכונה והבינה שיש כאן המון בעיות עוד לפני ההשקה ולא רצתה לחזור על מקרה הWAVE – המון באז ואפס הצלחה. יש סיכוי גדול מאוד שGoogle תמתין לגירסא 3.0 של אנדרואיד ותשתמש בו לטלויזיה, מהלך נכון מצידה (למה לא תיכננו זאת מראש?)
דחייה תעניק לGoogle עוד זמן לנהל מו"מ עם האולפנים הגדולים בהוליווד בנושא רכש תכנים; הGoogle T.V. לא תוכנן להיות עם פתרון תוכן כלשהו. עם זאת אני לא בטוח שזה משהו שייפתר במהירות רבה. כתבתי כאן
מה לדעתי Google צריכה לעשות עכשיו, אני מניח שהיא יודעת את זה גם בלי לקרוא את הבלוג שלי...
תוויות:
טלויזיה,
יריב לבסקי,
תוכן,
Apple,
APPLE T.V.,
Google,
Google TV
יום שלישי, 21 בדצמבר 2010
הקרב על הטלויזיה: נצחון קטן לאפל ומהלומה קטנה לגוגל
עוד אנקדוטה בקרב על הטלויזיה שרק התחיל לא מזמן (את דעתי אתם מכירים: Apple פיתחה מוצר פחות מהפכני שיצליח וGoogle פיתחה מוצר מהפכני שלא יצליח):
בעוד Apple צופה שהשבוע תימכר היחידה המילון של Apple T.V. (לשם השוואה: Roku שקיימת כבר שנתיים מכרה עד כה קצת פחות ממיליון ואילו Apple השיקה את הטלויזיה לפני כמה חודשים); Google חוטפת מהלומה לא צפוייה: קמפיין של אינטל לטלויזיות עם שבבי אינטל שמפורסם ברכבת התחתית לא מזכיר את Google T.V. במילה למרות שהכותרת היא Smart TV.
אינטל, שותפה ראשית של Google במיזם Google tv קצת מתרחקת ממה שקורה בימים אלה לפרוייקט השאפתני שקיבל דחייה לפני יומיים. באתר הקמפיין דווקא יש איזכור עצום של ל Google TV
הישג לApple, מכה מתחת לחגורה לGoogle.
כמו תמיד, 'שניים רבים השלישי לוקח' - איזו חברה זכתה שהלוגו שלה ייכנס למודעות הקמפיין? Boxee הישראלית!
כפי שחזיתי - הולו מודה שיש לה בעייה
מי שעוכב באופן קבוע וודאי קרא כמה פעמים שרשמתי שלHulu, אתר הWEBTV יש בעייה במודל העסקי.
כתבתי את זה כאן כבר בסוף אוגוסט, כאן בסוף אוקטובר וכאן באמצע נובמבר.
אז אכן Hulu בבעייה: החברה הודיעה שהיא דוחה את ההנפקה המתוכננת בשל בעייה של זכויות יוצרים, והסבירה שזכויות היוצרים לשידורי וידאו אינם ארוכי טווח מספיק (כך פורסם בWSJ).
זו לא סיבה לדחות IPO. אפשר גם לחדש חוזים קדימה ל3 ו4 שנים..דרך אגב, אפילו COMCAST חברת הכבלים הגדולה בארה"ב (והנחסרת בבורסה) מחזיקה הסכמים בעלי טווח בינוני בעיקר (2-4 שנים).
הבעייה של Hulu רחבה מזה: בעייה של מודל עסקי. החברה החלה בחינם, והשיקה שרותי פרימיום שלא נתנו מספיק תורה בעבור התשלום. אם מלכתחילה Hulu הייתה משיקה רק תוכן בתשלום לא הייתה בעייה. אולי היו פחות מנויים, אבל הם היו מכניסים כסף.
אתר הWEBTV הבא חייב ללכת על מודל עסקי מגובש יותר: תוכן בתשלום.
יום שני, 20 בדצמבר 2010
זה שאינך רואה
אותי זה לא ממש הפתיע, ואפילו הערכתי כאן לפני יותר מחודשיים שהפתרון של GOOGLE הוא בעייתי.
ואכן, GOOGLE מסרה ממש לפני כמה שעות / יום-יומיים שהיא מעכבת את הצגת מכשירי הטלויזיה החדשים בCES, כך דווח גם בNYT.
החברה פנתה לחברות שאמורות להציג את המכשירים (היצרניות כמו LG וSHARP) וביקשה לדחות את הצגת המכשירים. CES, למי שלא זוכר, מתרחשת בתחילת ינואר. הודעה בהתראה כה קצרה מאשררת ההנחה שיש בעייה גדולה בפתרון שGOOGLE מציגה.
להלן תקציר הפרקים הקודמים: במקום שבו חברות רבות נכשלו, APPLE וGOOGLE ממשיכות לנסות: בעוד הפתרון של APPLE (יחסית) פשוט ולא מנסה לעשות מהפיכה אלא להיכנס במקביל לממיר / DVD, הרי GOOGLE דווקא מנסה לבצע שינוי ראדיקלי ולהפוך את הטלויזיה בסלון לסוג של מחשב.
הפתרון של GOOGLE מבחינת אספקת התוכן אינו סגור הרמטית - הם בונים על FREE CONTENT ואילו APPLE שלא סגרה כלום עם האולפנים פשוט מאפשרת הורדות של אפליקציות לAPPLE T.V. וכך אפשר להשתמש בNETFLIX בכדי לראות תכנים.
אני חייב לאמר שבעוד שהשמועות מדברות על מכירות חלשות בשל בעיות מחיר, אני חושב שהבעייה היא מוצרית / תכנית: הסרבול בשימוש בGOOGLE T.V. מול החלופות והיעדר פתרון ראוי לתכנים הוא מה שמשאיר את הGOOGLE T.V. מאחור.
אבל עדיין לא מאוחר מדי: GOOGLE, כך מסתבר (לפי TECHCRUNCH) מנסה להרחיב את שרות הסטרימינג שלה ולשדרג אותו שיהיה משמעותי יותר. אז זיהוי בעיית היעדר התכנים - הוא נכון, אבל הפתרון כאן שגוי לדעתי: חזית מול NETFLIX תיצור איחוד אינטרסים בין APPLE וNETFLIX (מה שקיים כיום - אבל יחזק את המצב עוד יותר). מבלי להיכנס לאפיון פתרון התוכן שבונה GOOGLE.
ואגב, GOOGLE חייבת לזכור את המשפט האלמותי שמשתמשים בו בחיל האוויר: 'זה שאינך רואה הוא שיפילך'. הקרב של GOOGLE על שוק הטלויזיה העתידי חייב לבחון היטב את שוק קונסולות המשחקים: GOOGLE TV עולה 300$ וזה מחיר דומה מאוד לקונסולה XBOX של מייקרוסופט. אה, ודרך הXBOX אפשר גם לראות סרטים; איזה פתרון לדעתכם עדיף? כנראה שקונסולה. שימו לב, קונסולות המשחקים קרובות מאי פעם להפוך לפתרון אספקת / הזרמת סרטים. תקראו את המחקר הזה של נילסן ותיזכרו גם שזו זירה שלAPPLE אין שום נוכחות. מייקרוסופט, מצד שני, מאוד חזקה עם מעל ל50 מיליון קונסולות XBOX בשוק שיכולות להפוך מהר מאוד לפתרון טלויזיה. כמה מהר? שימו לב שכ25% מבעלי הקונסולות כבר צופה בתכנים - וזה בלי כמעט פעולות קידום ושיווק למיניהן..
אז מה צריכה GOOGLE לעשות בכדי לנצח את הקרב הבא על הטלויזיה?
בראשונה, GOOGLE צריכה לוותר על האגו ולפנות לNETFLIX שתבנה לה שרות שיתאים לGOOGLE T.V. עדיין יש עוד זמן. אבל היא צריכה להיזהר מלהקצין את הבעייה שלה וליצור בריתות חדשות שיפריעו לה להתקדם הלאה.
כמו כן היא חייבת להעביר את זירת התחרות אל קונסולות המשחקים, מקום בו 'תתפוס' את מתחרתה הגדולה (APPLE) - לא מוכנה. היא יכולה גם לנסות ולרכוש את נינטנדו, יצרנית הWII.
(זה גם מה שהייתי מנסה לעשות בתור APPLE שכמעט ולא רוכשת חברות).
מה GOOGLE תעשה? נצטרך להמתין ולראות..
תוויות:
הקונסולות הן הדבר הבא,
יריב לבסקי,
Google TV,
Microsoft,
NINTENDO,
WII,
XBOX
יום רביעי, 15 בדצמבר 2010
הנה עוד כמה מחשבות / תובנות על הגיוס ועל השווי שניתן לטוויטר בגיוס
באחד האתרים הוזכר שהשווי לפיו בוצע הגיוס – 3.7 מיליארד דולר הוא כמעט כפול מהשווי של הNYT (העיתון ,לא האתר..). השווי של הNYT הוערך לאחרונה בכ2 מיליארד דולר.
האם זה הגיוני שTwitter שווה כמעט פי 2?
אני אחד המאמינים בניו-מדיה, אבל לTwitter כמעט אין הכנסות, כמעט אין בידול (רוב הרשתות מציעות היום עדכוני Status) ואין נכסים משמעותיים מלבד מותג.
למעשה, החבר'ה בTwitter לדעתי לא השכילו לעשות מה שחברות קטנות יותר הצליחו וליצור אחיזה של ממש בנישה מסויימת עם יתרון יחסי: Groupon, Foursquare הן דוגמאות לחברות כאלה.
Fred Wilson , VC בניו יורק היה אחד המשקיעים הקודמים בTwitter עם קרן USV. הבוקר הוא כתב משהו כמו – 'אני עדיף להיות ממוקד בהשקעות מאשר ממוקד באקוויטי'. וזה אומר שהוא מעדיף לדלל את האחזקות הקודמות של USV בשווי גבוה של החברה מאשר להמשיך ולהשקיע. כלומר, הוא לא מאמין בשווי לפיו Twitter גייסה והוא חושב שעם הכסף הזה הוא יצליח לעשות תשואה גדולה יותר בחברות אחרות.
Twitter הוקמה ב2006, לא מזמן. אבל במונחי אינטרנט וSocial – זה נצח.. מעל ל4 שנים החברה לא מצליחה לבנות מודל עסקי ראוי או לתפוס נישה מסויימת. היא זוכה למודעות גבוהה בזכות היותה חלוצה בתחום עדכוני הסטאטוס. אבל לא תמיד משתלם להיות ראשון.
מי שעוד נפגעה מהמלך היא Google: היו זמנים (לפני כמה חודשים) שדובר על רכישה של רוב האחזקות תמורת 1 מיליארד דולר; עכשיו Google תצטרך לעשות זאת לפי שווי של לפחות 6 מיליארד (כי המשקיעים הנוכחיים ירצו להרוויח..). ואני לא בטוח שזו עסקה שתשתלם לGoogle ולכן כנראה שלא תתרחש. כך החברה מפסידה עוד מהלך לנסות לחסום את הענק החדש שעומד להדיח אותה: Facebook.
טוב ציפור ביד
כלל מס' 1 בגיוס כספים: גייס כסף כשאתה לא צריך אותו (כי כשבאמת תצטרך, הוא יעלה לך הרבה יותר..)
Twitter, רוכבת על השוורים בבורסה, על איש השנה של TIME שהקים רשת חברתית (צוקרברג), על הטרנד הדיגיטלי והאופטימיות שאוחזת בכולם: החברה גייסה ממש עכשיו 200 מיליון דולר פי שווי של 3.7 מיליארד דולר.
האם זה שווי גבוה מדי לחברה שכמעט ואין לה הכנסות? אולי דווקא השווי נמוך?
כל מי שמשחק בAngry birds יודע כבר מזמן מה שTwitter הוכיחה: טוב ציפור אחת ביד משתיים על העץ..Twitter גייסה כי היא הצליחה לגייס בשווי הזה.
איש השנה של טיים - כבוד עצום למרק צוקרברג
יח"צ שלילי הוא גם יח"צ ולדעתי הסרט 'הרשת החברתית' קידם מאוד את המותג שנקרא מארק צוקרברג.
Facebook הוא מותג-על שכבר מזמן חרג מרשת חברתית אלא מסמל הרבה יותר: Facebook מסמל דור שלם.
Time בחר במארק צוקרברג, בן 26 בלבד (נולד ב1984, השנה שבה הומצא הMAC) לאיש השנה של 2010. זה חדשות מעולות לעולם (ולנו) שלא ארדואן ולא אחמיניג'אד נבחרו אלא מישהו שבאמת יזם, המציא והשפיע על כל העולם המודרני.
מגיע לו, ומגיע לנו שמישהו כזה זכה: לא אחראי על רצח אנשים, לא מעל בכספים, לא הפיל בורסות ובנקים, לא מאיים בנשק גרעיני וגם לא מדליף מסמכים סודיים.
נשמע מוכר: אפל מדגימה את יכולותיה
יש כאן הדגמה של פלפטורמת הפרסום iAd, להזכיר לכולנו - הטענה היא שזו מערכת סגורה (Appleכמובן..) של פרסום והלינקים לא מוצאים החוצה אל האינטרנט תוך שימשו בדפדפן.
הסרט הוא Tron" הלהיט החדש מבית דיסני.
נראה טוב, לא?
יום שישי, 10 בדצמבר 2010
חשיפה: הטלפון של סוני פליסטיישן
אתר engadget מפרסם קטע וידאו בו נראה מכשיר הZeus Z1, מכשיר הסלולאר החדש (טלפון) של Sony Playstation. נראה מגניב, אבל לדעתי Sony איחרו את הרכבת - לא ברור אם יש להם יתרון מול iPhone, אנדרואיד וSamsung. רוב הטלפונים מציעים חוויית משחק מדהימה כבר היום.
">
">
וידאו: סיכום 2010 לפי מילות החיפוש
החבר'ה בGOOGLE הכינו קטע וידאו נחמד של סיכום שנת 2010 לפי מילות החיפוש שלנו.
גינדי, מאחוריכם: סיטיוויל שובר שיאים!
המשחק החברתי האחרון של זינגה, סיטיוויל, הוא ההצלחה הגדולה ביותר של החברה עד כה: מאז השקת המשחק לפני כשבוע נרשמו אליו כ-1.7 מיליון איש! ביום הראשון נרשמו כ-290,000 משתמשים. (לשם השוואה, לפרונטירוויל נרשמו רק 1.2 מיליון משתמשים בשבוע הראשון ו-100,000 ביום הראשון).
מה זה סיטיוויל? סיטיוויל הוא משחק בניית ערים המאפשר למשתמשים להקים בנייני מגורים, גורדי שחקים, בתי עסקים, כבישים, פארקים, שדות, נמלים, בתי ספר ועוד. ביום הראשון נבנו 2.7 מיליון בתי מגורים, 500,000 מאפיות ומיליון כבישים. המשחק פותח ע"י Zynga, חברת המשחקים החברתיים שהביאה את פארםוויל הידוע.
הנתון הזה הופך את סיטיוויל לעיר המתפתחת ביותר בעולם..
יום חמישי, 9 בדצמבר 2010
מי היה סאל דה-ברונו
סאל דה-ברונו אהב מאוד בייסבול; הוא נולד בשנת 1925 להורים שעזבו את איטליה והיגרו לארץ ההזדמנויות, ארה"ב.
אני לא מכיר את סאל, ושמעתי עליו רק דרך אתר 1000Memories שמאפשר לאנשים להנציח את יקיריהם על ידי יצירת דף אישי והעלאת תמונות, קטעי וידאו ורישום זכרונות של מישהו שנפטר.
אם נעזוב רגע את כל הציניות, הרי שזו אחת הדרכים הכי מעניינות בעיניי שהאינטרנט יכול לבצע שינוי של ממש. רוצים דוגמא? תארו לכם שהיו 6 מיליון יהודים שהיה להם עמוד באינטרנט (מלבד הפרוייקטים של יד ושם). הנצחה היא לעולמים, וזה אחד מהרצונות שלנו - שיזכרו אותנו גם ביום אחרי שנלך.
לדעתי לא ירחק היום שעל מצבות יירשם URL, כרטיס פייסבוק או ברקוד כך שכל מי שבא לבקר בבית הקברות יכול לצלם את הברקוד או להיכנס לאתר ולראות זכרונות..
אני לא מכיר את סאל, ושמעתי עליו רק דרך אתר 1000Memories שמאפשר לאנשים להנציח את יקיריהם על ידי יצירת דף אישי והעלאת תמונות, קטעי וידאו ורישום זכרונות של מישהו שנפטר.
אם נעזוב רגע את כל הציניות, הרי שזו אחת הדרכים הכי מעניינות בעיניי שהאינטרנט יכול לבצע שינוי של ממש. רוצים דוגמא? תארו לכם שהיו 6 מיליון יהודים שהיה להם עמוד באינטרנט (מלבד הפרוייקטים של יד ושם). הנצחה היא לעולמים, וזה אחד מהרצונות שלנו - שיזכרו אותנו גם ביום אחרי שנלך.
לדעתי לא ירחק היום שעל מצבות יירשם URL, כרטיס פייסבוק או ברקוד כך שכל מי שבא לבקר בבית הקברות יכול לצלם את הברקוד או להיכנס לאתר ולראות זכרונות..
אמזון רוצה להשיק שרות זהה לנטפליקס
אתר הWSJ מספר שAMAZON מעוניינת להשיק שרות זהה לNETFLIX, כלומר שרות מנוי חודשי של סטרימינג של סרטים וסדרות.
קשה לי לראות איך AMAZON מצליחה לתמחר את השרות ברמות שקרובות אלו של NETFLIX שממנפת את היקף העסקאות הקיימות שלה עם האולפנים הגדולים בהוליווד.
לNETFLIX, כזכור, יש עסק נוסף מלבד הסטרימינג: השכרת DVD. עדיין, עם כל הירידה בפעילות של העולם הפיזי, לNETFLIX יש כח קנייה גדול מאוד שאין כמעט לאף חברה אחרת כמוה (אולי מלבד בלוקבסטר).
AMAZON צריכה גם לקחת בחשבון שאפילו APPLE שתיכננה להשיק כזה שרות נאלצה לוותר על התכניות שלה; כאשר ניגשה למו"מ עם האולפנים היא גילתה שהם לא מוכנים להוריד מחירים ולפגוע בלקוחות אחרים שלהם (כמו חברות הכבלים).
אם AMAZON רוצה להצליח היא תצטרך לבנות שרות אחר ולבנדל אותו עם שרותים אחרים בהם יש לה יתרון תחרותי: עולם הספרים הפיזי / דיגיטלי. אני בספק אם תצליח לבנות שרות מבונדל שכזה שיהיה רלוונטי ללקוח.
יום שישי, 3 בדצמבר 2010
מה באמת גרם לאמזון לסגור את השאלטר של ויקיליקס?
Amazon מורידה את השרתים של Wikileaks (נסו, אבל נכון לרגעים אלה האתר לא פעיל) והפסיקה לארח את האתר.
קודם כל תודו, שכל הסיפור עם Wikileaks נשמע כמו עוד סרט עם ויל סמית'. מישהו מדליף בשם הצדק, לפחות כך הוא חושב, סודות כמוסים של המדינאים, הפוליטיקאים, המבצעים הצבאיים והחברות הגדולות בעולם. ועדיין, האתר באוויר.
זה מדהים אותי שבעידן של היום, השילוב של חופש הביטוי וזכות הציבור לדעת עם Cloud Computing יכולים ליצור מפלצת שכזו ראשי מדינות חוששים ממה יתפרסם שם הלאה.
השמועות גורסות שג'ו ליברמן האמריקאי הצליח לשכנע את ג'ף בזוס (Amazon) לסגור את האתר, גם לאחר שהילרי קלינטון טענה שזוהי התקפה על מדיניות החוץ של ארה"ב. נו באמת.
ולא שאני בעד הדלפות שכאלה, אבל אם יש אתר חתרני עולמי שמוציא את ישראל טוב – צריך להשאיר את האתר הזה באוויר.אולי נמצא ISP ישראלי שירים את הכפפה?..
מה שיפה שAmazon לא מתבלבלת ומפרטת בדיוק (מחשש לתביעות?) את הסיבות שהיא סגרה את האתר – הפרה בוטה של המדיניות של Amazon. רוצים דוגמא? Amazon מציינת שלקוחותיה לא יכולים להפר זכויות יוצרים, וכמובן שפירסום מסמכים מקוריים מודלפים - הם הפרה שכזו. כמו כן, פירסם האתר שמות של אנשים פרטיים וזוהי הפרה של זכויות אדם... (כך נרשם שם).
אני חושב שזו הפעם היחידה שמנהלי החברה הודו ליועץ המשפטי שלהם שאיפשר להם 'לרדת יפה מהעץ' וסיפק להם תירוץ הולם למה לסגור את האתר. זה מזכיר למה תמיד טוב לרשום אותיות קטנות בהסכמים..
הKinect בדרך להפוך לנצחון אסטרטגי
הKInect נמכר כרגע בקצב של 100,000 יחידות ליום ועד כה נמכרו כבר 2.5 מיליון מכשירים. זה קצב מצויין בעיניי, ויכול להביא את Microsoft ליעד שהיא הציבה לעצמה (או לפחות כך הצהירה ) – 5 מיליון מכשירים עד סוף השנה.
הKinect, מעבר להיותו אביזר שמשדרג את יכולות המשחק, בעיניי גם אסטרטגי לMicrosoft. שיפור החווייה יכול להאיץ את מכירת הXBOX ולהפיץ יותר קונסולות שבעתיד יכולות לשמש גם כפלטפרומה לשרותים נוספים (טלויזיה?). וחוץ מזה, כבר מזמן שMicrosoft לא חוותה הצלחה פנומנלית ואין לי ספק שאם הKinect ימכור פי 2 מהMove של Sony שלא לדבר על מכירה של יותר יחידות מהiPad של Apple והפיכתו לGadget הנמכר ביותר בכריסטמס – השגים אלה חשובים למורל של מנהלי Microsoft הרבה יותר. שנים שלא ניצחו שם את Apple בשום מהלך כמעט, והישג כזה יכול לגרום לסטיב באלמר קצת לחייך...
הKinect, מעבר להיותו אביזר שמשדרג את יכולות המשחק, בעיניי גם אסטרטגי לMicrosoft. שיפור החווייה יכול להאיץ את מכירת הXBOX ולהפיץ יותר קונסולות שבעתיד יכולות לשמש גם כפלטפרומה לשרותים נוספים (טלויזיה?). וחוץ מזה, כבר מזמן שMicrosoft לא חוותה הצלחה פנומנלית ואין לי ספק שאם הKinect ימכור פי 2 מהMove של Sony שלא לדבר על מכירה של יותר יחידות מהiPad של Apple והפיכתו לGadget הנמכר ביותר בכריסטמס – השגים אלה חשובים למורל של מנהלי Microsoft הרבה יותר. שנים שלא ניצחו שם את Apple בשום מהלך כמעט, והישג כזה יכול לגרום לסטיב באלמר קצת לחייך...
למראית הדג'ה וו
"צמרמורת, סחרחורת
היה או לא היה
כה מתוקה האשליה - נוסטלגיה
את היית לי...
למראית ה-דז'ה וו
למראית ה-דז'ה וו"
(שלום חנוך, למראית הדג'ה וו)
Microsoft החלה בשיחות עם יצרניות טלויזיה אודות השקת שרות טלויזיה חדשני שהיא מתכננת.
ברויטרס טוענים שבMicrosoft רואים את שוק הטלויזיה מתעורר עם שחקנים כמו HULU, NETFLIX, GOOGLE וAPPLE ומבינים שאי אפשר להשאיר את הזירה הזו למתחרים.
דג'ה וו?
היה – או לא היה?
צדק שלום חנוך כשאמר נוסטלגיה.
Microsoft כבר ניסתה לבצע כניסה מרשימה אל שוק הטלויזיה בכמה הזדמנויות שונות:
בשנת 1997 החברה רכשה חברה בשם WEBTV ושילמה מעל 400 מיליון דולר רק בשביל לגלות שהצרכנים לא מוכנים לשלם רק בשביל לגלוש ולקבל מיילים לטלויזיה.
מיזם Microsoft TV היה פלטפורמה לחברות כבלים שפיתחה Microsoft בשנות ה90' אך גם הוא לא הצליח.
Ultimate TV שהיה בעצם מכשיר DVR מאוד חכם אך לא זכה להתעניינות הצרכנים ונגנז שנה לאחר השקתו בשנת 2001.
עם השקת הMedia Center (בסביבות 2006-2007). הפתרון התבסס על מערכת הפעלה VISTA ונכשל, בלי קשר לכשלון של מערכת ההפעלה (שנחשבת לאחד הכשלונות הכי גדולים, אם לא הגדול ביותר של חברת Microsoft). המוצר הקדים את זמנו, מאוד, וניסה לספק פתרון של HTPC (HOME TEATHER PC) כלור מחשב שמותקנת עליו מערכת VISTA ואמור להתחבר לטלויזיה בסלון. היו גם מכשירים כמו DVD שהותקנה עליהם מראש המערכת ולא דרשו התעסקות כה מורכבת, אבל עדיין – המושג PLUG AND PLAY היה רחוק שנות אור מהמערכת שMicrosoft הציעה אז. גם לא היה שום פתרון תוכן שמתקרב לרמת בשלות – ואם אין תוכן, מה יעשה הצרכן? הרי NETFLIX, HULU או כל WEBTV לא היו קיימים אז ואפילו YOUTUBE לא היה משמעותי (אם בכלל היה קיים).
ובכל זאת, Microsoft ניסתה מהלכים משמעותיים דבר שלעתים גם אם לא מצליח, מקדם טכנולוגיות ומהלכים שמשפיעים על השוק.
האם Microsoft צריכה להרים ידיים?
לא, ממש לא.
כל השחקניות הגדולות נמצאות שם ואין מצב ש Microsoft יכולה להרשות לעצמה להתעלם משוק זה.
אבל Microsoft חייבת לעבוד אחרת, ולא ללכת בדרכן של החברות שכבר נמצאות שם.
אני ממש לא מצליח להבין איך החברה עדיין לא מינפה את הXBOX שלה שנמצא בעשרות מיליוני בתים בארה"ב, כלומר החומרה כבר בבית הלקוח. כל מה שצריך לעשות זה לפתח פלטפורמה שתשב על הXBOX ולא לייצר מוצר חדש. הXBOX הוא היתרון היחסי של Microsoft והיא חייבת לנצל אותו. אני מוכן להמר ש Microsoft תנסה להיכנס לשוק הטלויזיה עם הXBOX, למרות שהוא מתאים לקהלים אחרים ולא תמיד נמצא בסלון. הXBOX הוא היתרון היחסי שלה והקלף האחרון שנותר לה במירוץ אל הסלון הביתי שלנו.
נטפליקס מעוררת דיון ער על 'ניטראליות ברשת'
חזית חדשה נפתחה לנטפליקס – מול ספקיות האינטרנט בארה"ב. סטרימינג של וידאו דורש נפח תעבורה עצום והספקיות אינן מרוצות. הסיבה שהן אינן מרוצות פשוטה: המודל העסקי שלהם מאוד מסוכן. בעוד הן גובות מחיר אחיד מהצרכן (ללא קשר לכמות המידע), העלויות שלהן משתנות וגדלות ככל שנפח התעבורה גדל. ספקית האינטרנט וחברת הכבלים הגדולה בארצות הברית, קומקאסט, פנתה לחברת הטלקום ורשת הפצת התוכן Level 3 בדרישה שתשלם "עמלת השתתפות" בעלויות התעבורה של וידאו מקוון. Level 3 היא CDN (כמו AKAMAI) ומכיוון ששוק הCDN מתאפיין בירידות מחירים, סביר להניח שLevel 3 לא תשתתף בשום עלות שכזו. האם COMCAST יכולה לחסום / לפגוע בלקוחותיה מצפייה בNETFLIX?
נטפליקס ציינה שבחג המולד הקרוב עלויות תשתית הסטרימינג שלה יעלו על עלויות המשלוח של מעטפות ה-DVD המבוילות שלה! זו מהפיכה של ממש, כי כולנו תמיד התרגלנו לחשוב שעלויות הDATA נמוכות משמעותית מעלויות המשלוח. NETFLIX הגיעה לכמות כזו של צריכת תוכן עד שהדבר כבר אינו נכון לגביה. אגב, אחת החברות שנהנות מכך היא AMAZON מכיוון שלפני מספר ימים נטפליקס העבירה את שירותי האירוח לשירותי הענן של אמזון.
בשנים האחרונות, הביקוש לתעבורה גבוה משמעותית מההיצע, ולמען האמת לא בטוח שבכלל יש גבול לביקוש (כמובן תלוי במגבלת המחיר לצרכן). נפח התעבורה העולמית בשנה שעברה גדל ב-50% ל-39 טרה-ביט לשניה אבל המחיר הממוצע לספקיות ירד בפחות מ-10%. זו בעייה של ממש במודל העסקי שלהן, ומתישהו הן יהיו חייבות לחייב את הלקוח לפי הצריכה, ממש כמו בשרותי VOICE.
אגב נטפליקס, החברה עברה את קו 10 מיליארד דולר בהכנסות. מניות החברה עלו ב-290% מתחילת השנה. החברה עברה את קו ה-5 מיליארד דולר באפריל.
נתונים על ניו מדיה
זה לא חדש וכבר מזמן לא מפתיע שהניו מדיה (אינטרנט, מייל, רשתות חברתיות) עברו בהכנסותיהם את המדיה המסורתית.
יש כאן מצגת עם כמה נתונים - שיעזרו לסדר את הראש.
יש כאן מצגת עם כמה נתונים - שיעזרו לסדר את הראש.
יום רביעי, 24 בנובמבר 2010
מכה קשה לגוגל
אתר הNYP מספר היום שGoogle חוטפת מכה קשה – שרות Google Music שמציע אחסון (בענן) של שירים ואפשרות לשמוע אותם מכל מכשיר – נדחה וכנראה לא ישוק בזמן לדצמבר, כלומר לחג המולד.
הבעייה העיקרית של Google היא בחתימה על ההסכמים מול מפיקי המוסיקה – הLabels שחוששים מאוד מנושא הפיראטיות ולא קיבלו פתרון לסוגייה של כיצד אותו שרות יבדיל בין תוכן אמיתי שנרכש ובין תוכן פיראטי.
ומי ממשיך להנות בינתיים? Apple עם שרות iTunes שבינתיים, נתונים ראשונים על מכירת תקליטי החיפושיות מדהימים בעיניי: מעל ל2,000,000 מכירות של שירים ומעל ל450,000 מכירות של תקליטים וכל זה בשבוע אחד!
מדהים.
יכול להיות שאוהבי החיפושיות רוצים לקבל דיגיטלית את מה שהם מחזיקים בפורמטים אחרים (תקליטים וCD), אבל יכול להיות גם שיש דור חדש של מעריצי החיפושיות שאין להם עותקים של האלבומים והם שמחים לרכוש אותם.
אבל ניתוח נוסף מגלה שמדובר בדור הישן: האלבום הכי נמכר הוא Abbey Road והשיר הכי נמכר: Sun king. זה שיר שפחות מוכר לקהל הרחב ומגיע באותו אלבום מיד אחרי YOU NEVER GIVE ME YOUR MONEY.
מצחיק, אבל זו בעייה שנראה לי שAPPLE פחות סובלים ממנה בימים אלה, לא?...
הבעייה העיקרית של Google היא בחתימה על ההסכמים מול מפיקי המוסיקה – הLabels שחוששים מאוד מנושא הפיראטיות ולא קיבלו פתרון לסוגייה של כיצד אותו שרות יבדיל בין תוכן אמיתי שנרכש ובין תוכן פיראטי.
ומי ממשיך להנות בינתיים? Apple עם שרות iTunes שבינתיים, נתונים ראשונים על מכירת תקליטי החיפושיות מדהימים בעיניי: מעל ל2,000,000 מכירות של שירים ומעל ל450,000 מכירות של תקליטים וכל זה בשבוע אחד!
מדהים.
יכול להיות שאוהבי החיפושיות רוצים לקבל דיגיטלית את מה שהם מחזיקים בפורמטים אחרים (תקליטים וCD), אבל יכול להיות גם שיש דור חדש של מעריצי החיפושיות שאין להם עותקים של האלבומים והם שמחים לרכוש אותם.
אבל ניתוח נוסף מגלה שמדובר בדור הישן: האלבום הכי נמכר הוא Abbey Road והשיר הכי נמכר: Sun king. זה שיר שפחות מוכר לקהל הרחב ומגיע באותו אלבום מיד אחרי YOU NEVER GIVE ME YOUR MONEY.
מצחיק, אבל זו בעייה שנראה לי שAPPLE פחות סובלים ממנה בימים אלה, לא?...
יום שלישי, 23 בנובמבר 2010
שרותי הטלויזיה הדיגיטליים: קרב מחירים
עם, או בלי קשר להודעה של Hulu על כך שמתכננת לבצע הורדת מחיר של המנוי החודשי ל8$, הודיעה חברת Netflix שהמחיר של שרות הסטרימינג שלה הוא 8$.
השרות החדש זהה לשרות של ה8.99$ אך שונה בדבר אחד: אין אפשרות למשלוח פיזי של סרטים. כלומר, צפה 'ככל יכולתך' בסדרות וסרטים (בעיקר סרטים) תמורת המחיר הלא גבוה של 8$.
נאם שוק פתרונות הצפייה הדיגיטליים (אמזון, נטפליקס, הולו ובלוקבסטר וכו') – כבר רווי והגיע למצב שצריך לצאת במלחמת מחירים ע"מ להגיע לצמיחה בנתחי שוק? התשובה היא לא.
אבל הגידול הוא כ"כ מיידי ונאמנות הלקוחות יחסית גבוהה, כך שהחברות חושבות (וכנראה בצדק) שחשוב לקחת את נתחי השוק כרגע. הבעייה אליה נכנסו בHulu בעצם מאלצת את Netflix להתמודד בזירת המחיר ולהשוות את המחירים – אבל מייצרת יתרון עצום לNetflix: יש ל כבר 15,000,000 מנויי דיגיטל. כמה יש לHulu? לא ממש ברור..אבל לא בטוח שאפילו כמה עשרות אלפים.
כל שגיאה שעושה אחת המתחרות, Netflix מצליחה למנף לטובתה. ואמנם היא הודיעה לפני כמה שעות שלא תתמוך בAirplay של Apple (לא מפתיע – אחרת יהיו לה בעיות עם האולפנים); אבל יש לזכור ששרות הסטרימינג של Netflix אפשרי דרך Apple T.V..
כל הקלפים נמצאים בידו של מכנ"ל Netflix – החל מהפיזי (משלוחי סרטים), דרך IPTV (עם Apple T.V.) וכמובן הסלולאר (האפליקצייה שלו). ככל שעובר הזמן נדמה שהמודל שהם מציעים הוא האידיאלי ללקוח – לא משנה מאיזה מכשיר קצה – תוכל לצפות בתכנים שלנו בעבור 8$.. סכום זעום ששווה לסכום של השכרת 2-3 סרטים; המחיר האידיאלי מושך לקוחות רבים בינתיים...
תוויות:
יריב לבסקי,
Amazon,
Apple,
APPLE T.V.,
Hulu,
Netflix
יום שני, 22 בנובמבר 2010
מה יותר טוב מלהיות מלך השכונה?
...להיות מלכת הסלון, וזה התואר שApple מנסה לזכות בו.
עדכון התוכנה שהושק ב23.11.2010 (גירסא 4.2) לiPad ולiPhone הוא חלק מהתפיסה של אותה מערכת סגורה של Apple. עדכון התוכנה מאפשר להזרים (לשדר אלחוטית) מידע מהמכשירים הללו – אל הApple T.V. אשר נמצא בסלון.
העברת המידע מתרחשת דרך שרות הAirplay של Apple.
מעניין יהיה לראות האם רשתות כמו NBC ושרותים כמו HULU PLUS ישתפו פעולה עם Apple ויאפשרו שהאפליקציות שלהם יזרימו מידע אל מכשיר הApple T.V. ומשם – לטלויזיה. אם כן, תהיה זו מכה מתחת לחגורה, כי אותן חברות סגרו את היכולת לצפות בתכנים שלהם מהGoogle T.V. ולכן קשה לי לראות דבר כזה קורה.
כל המהלך הזה של הAirplay - בעצם מאפשר לApple T.V. חיבור מושלם עם המכשירים הקיימים של Apple. וסוגר סופית את האקו-סיסטם של סטיב ג'ובס - בסלון.
השלב הבא, נותר רק לנחש, הוא תחום הGaming. ואז באמת יהיה לתת לApple את התואר של 'מלכת הסלון'..
יום רביעי, 17 בנובמבר 2010
הולו מודה שהיא בבעייה
כתבתי כאן כמה פעמים לאחרונה על הבעייה של הולו שהחלה לאחר שהיא השיקה מודל תוכן בתשלום.
כנראה שאכן יש בעייה שנובעת מכמות מצטרפים נמוכה לשרות ה HULU PLUS; ממחיר של 10$ למחיר של 7.99$
הבעייה החלה שHULU התחילה בתוכן חינמי ורק אח"כ החלה לנסות לגבות כסף; ההבדל בין התוכן שהיא הציעה חינם לזה שבתשלום לא הצדיק את הפער בסכומים (מכלום - ל10$). אם HULU היו מתחילים מלגבות 10$ על כל התוכן שקיים היום - אף אחד לא היה מרגיש שהוא משלם יותר מדי, אבל עצם ההתחלה כשרות חינמי - מפריעה להם לגבות כסף.
אני לא חושב שהורדה של 2$ תשנה משמעותית את כמות המנויים; ואם יש משהו יותר גרוע מלהוריד את המחיר כי אתה לא מגייס מנויים - זה להוריד פעמיים את המחיר.
אם HULU יורידו את המחיר של HULU PLUS שוב - זו תהיה טעות.
עדיף היה להם להוריד עכשיו ל5$/6$ מאשר להודות שוב בפומבי שהם לא מצליחים לגייס מנויים..
כנראה שאכן יש בעייה שנובעת מכמות מצטרפים נמוכה לשרות ה HULU PLUS; ממחיר של 10$ למחיר של 7.99$
הבעייה החלה שHULU התחילה בתוכן חינמי ורק אח"כ החלה לנסות לגבות כסף; ההבדל בין התוכן שהיא הציעה חינם לזה שבתשלום לא הצדיק את הפער בסכומים (מכלום - ל10$). אם HULU היו מתחילים מלגבות 10$ על כל התוכן שקיים היום - אף אחד לא היה מרגיש שהוא משלם יותר מדי, אבל עצם ההתחלה כשרות חינמי - מפריעה להם לגבות כסף.
אני לא חושב שהורדה של 2$ תשנה משמעותית את כמות המנויים; ואם יש משהו יותר גרוע מלהוריד את המחיר כי אתה לא מגייס מנויים - זה להוריד פעמיים את המחיר.
אם HULU יורידו את המחיר של HULU PLUS שוב - זו תהיה טעות.
עדיף היה להם להוריד עכשיו ל5$/6$ מאשר להודות שוב בפומבי שהם לא מצליחים לגייס מנויים..
יום שלישי, 16 בנובמבר 2010
מצגת מעניינת
נתקלתי במצגת של מארי מיקר מ-Morgan Stanley.
מצגת מעניינת - לפעמים אנחנו לא שמים לב למהפיכות שקורות מתחת לאף שלנו.
מצגת מעניינת - לפעמים אנחנו לא שמים לב למהפיכות שקורות מתחת לאף שלנו.
אפל והחיפושית - למה זה לקח כל כך הרבה זמן
בניגוד למה שנכתב בחלק מהמקומות, הסכסוך לא היה על הסדרת הזכויות אלא על זכויות יוצרים ושימשו במילה Apple.
לחיפושיות הייתה טענה שאין אפשרות לApple להשתמש בלוגו של תפוח בiTunes בשל העובדה שתקליטי החיפושיות הופקו על ידי חברת Apple records. וכידוע, בזכויות יוצרים כל עוד לא מדובר באותה הקטיגורייה - אין מניעה לשימוש בשם המסחרי. והחיפושיות טענו שמכיוון שiTunes והחיפושיות שניהם מתעשיית המוסיקה - Apple צריכה לשלם לה פיצויים.
בית המספט פסק אחרת, ובשנת 2006 אישר לApple להשתמש בלוגו של התפוח בלוגו של iTunes.
וזה עוד לקח להם עוד 4 וחצי שנים להסדיר את זה.
בשביל הרבה אנשים בעולם הרגע הזה היסטורי, המיזוג בין חדש (Apple) לנצחי (Beatles).
זה מרגש ומראה על הכבוד הרב והרלוונטיות שיש ללהקה מליברפול שהקליטה מוסיקה לפני כמעט חצי מאה. סרג'נט פפר היה הLP הראשון שהוקלט בארבעה ערוצים (למיטב ידיעתי) ויש סוג של סגירת מעגל שעכשיו 2 התפוחים יוכלו להתחבר ביחד.
יום ראשון, 14 בנובמבר 2010
פנדורה - לאמנות?
חברת art.sy (אל תנסו להיכנס – זה למוזמנים בלבד) מנסה לעשות לאמנות מה שפנדורה עשתה למוסיקה: לתת המלצות לפי טעם אישי.
הרעיון הוא לבנות זירה / מקום שבו ניתן לראות אמנות, לסמן העדפות ולפי זה לקבל העדפות לאמנות נוספת לפי הבחירות הקודמות שלנו. כמו בג'יני הישראלית, גם כאן משתמשים במילה 'גנום' וטוענים שפיתחו את הגנום האמנותי ובזכותו ניתן לבנות מנוע של העדפות.
מנכ"ל הסטרטאפ הזה הוא בן 24 בלבד, מה שלא מנע ממנו לגייס רשימת משקיעים / שותפים גדולה ומכובדת: אריק שמידט מנכ"ל Google משקיע אישית, וונדי מורדוך (חובבת אמנות בעצמה ואשתו של רופרט..), ג'ים ברייר (שותף בקרן הון סיכון גדולה), Jack Dorsey משקיע (הקים את טוויטר..)ועוד אנשים טכנולוגיה, VC ואמנות רבים.
חדשות טובות לאפל (והפעם מכיוונה של אמזון)
אמזון השיקה רשימת Bestsellers שנמכרו בקטיגוריית האלקטרוניקה.
מקום 1 (גם 2+3) – מכשירי Kindle שונים (לא ממש מפתיע, תודו)
כרגע במקום ה13: Apple T.V., קצת מפתיע בהתחשב הזמן הקצר שהמכשיר נמכר דרך אמזון.
אם כבר מזכירים את Apple והישגים במשפט אחד, שווה להזכיר את האלבום החדש של הGorrilaz. מה שמעניין בו (מלבד המוסיקה) היא העובדה שהוא הוקלט תוך כדי מסע הופעות – על גבי הiPad!
זה הופך את העניין למסקרן ביותר: עד כמה איכות הצליל תהיה גבוהה?..
מקום 1 (גם 2+3) – מכשירי Kindle שונים (לא ממש מפתיע, תודו)
כרגע במקום ה13: Apple T.V., קצת מפתיע בהתחשב הזמן הקצר שהמכשיר נמכר דרך אמזון.
אם כבר מזכירים את Apple והישגים במשפט אחד, שווה להזכיר את האלבום החדש של הGorrilaz. מה שמעניין בו (מלבד המוסיקה) היא העובדה שהוא הוקלט תוך כדי מסע הופעות – על גבי הiPad!
זה הופך את העניין למסקרן ביותר: עד כמה איכות הצליל תהיה גבוהה?..
אפל מתחילה לייצר מכונות כתיבה!
כששמעתי שFacebook הולכת להשיק שירות אימיילים חדש, ניסיתי להבין מה הסיבה.
כל האינטרנט רועש וגועש ומסביר כיצד המייל החדש של Facebook 'יהרוג' את הGMAIL.
ואולי זה באמת יקרה.
הדור הצעיר, פחות ופחות משתמש במיילים. ילדים בני 9-10 נמצאים כל היום ברשתות החברתיות שלהם ולא ממש מבינים למה הם צריכים לפתוח תיבה ולקבל הודעות מייל. המנוע של המגמה הזו היא Facebook ששינתה את הדרך שהדור הצעיר צורך את המידע שלו.
אז נכון, השימוש במייל של AOL נמצא בירידה כמו גם של Yahoo!, וgmail וHOTMAIL כמעט ולא צומחים יחסית. הצמיחה העצומה מגיעה מFacebook.
אז למה Facebook צריכה להמציא מייל?
יכול להיות שב Facebook ישנו את החווייה של השימוש במייל – לחלוטין. עדיין, אם הם חושבים שיש להם מגבלה בצמיחה בקרב לקוחות חדשים / קיימים שעדיין משתמשים במייל ורק שירות מייל של Facebook יכול לפתור את הבעייה – אז בסדר. אבל רגע, המייל כרגע יתנהל מחשבון ה Facebook כלומר עדיין יהיה עליי לפתוח חשבון שכזה.
אני מאוד מקווה שאני לא 'יאכל את הכובע' אבל אני לא מבין למה Facebook משיקים טכנולוגיה שמתאימה ללפני חמש ועשר שנים. כששמעתי על זה חיפשתי מקבילה והדבר שעלה בראשי הוא שזה כמו שApple תרצה לכבוש נתחי שוק חדשים אז היא תשיק מכונות כתיבה. זו השוואה קיצונית, אבל מסבירה טוב (לדעתי) את הנקודה: אתה לא זוכה בקרב של היום עם הנשק של אתמול.
יום רביעי, 10 בנובמבר 2010
ווינדוס 7 סלולאר – מכירות מאוד חלשות בפתיחה
למרות קמפיין של כ100 מיליון דולר שהשקיעה Microsoft בפרסום לפי פרסום אתר Thestreer.com, נמכרו רק 40,000 יחידות ביום ההשקה (ביום שני השבוע).
אלו נתונים מאוד-מאוד מאכזבים עבור Microsoft; רק בשביל ההשוואה למכישיר הiPhone היו כ600,000 הזמנות לפני המכירה והוא נמכר בקצב ממוצע של 110,000 יח' ליום במהלך החודשים האחרונים; טלפונים מבוססי אנדרואיד נמכרים כמעט בקצב כפול – Google מדווחת על כ200,000 הפעלות (אקטיבציות) של מכשירים חדשים ביום.
אבל למרות הפתיחה המאוד לא מרשימה, אני חייב לציין כי דווקא נראה שיש סיכוי טוב למכשיר להצליח – יש באזז מאוד חיובי אודותיו באינטרנט בקרב משתמשים ומפתחים (כבר פרטתי על כך)
אלו נתונים מאוד-מאוד מאכזבים עבור Microsoft; רק בשביל ההשוואה למכישיר הiPhone היו כ600,000 הזמנות לפני המכירה והוא נמכר בקצב ממוצע של 110,000 יח' ליום במהלך החודשים האחרונים; טלפונים מבוססי אנדרואיד נמכרים כמעט בקצב כפול – Google מדווחת על כ200,000 הפעלות (אקטיבציות) של מכשירים חדשים ביום.
אבל למרות הפתיחה המאוד לא מרשימה, אני חייב לציין כי דווקא נראה שיש סיכוי טוב למכשיר להצליח – יש באזז מאוד חיובי אודותיו באינטרנט בקרב משתמשים ומפתחים (כבר פרטתי על כך)
יום שישי, 5 בנובמבר 2010
בפיקסאר לא מתביישים..
Pixar שבבעלות Walt Disney פתחה בקמפיין במטרתו לשכנע חברי אקדמיה (ואת הקהל הרחב) שהסרט 'צעצוע של סיפור 3' הוא הסרט שראוי לזכות באוסקר הסרט הטוב.
PIXAR החלה לפרסם מודעות בימים האחרונים (צרפצי את המודעה הראשונה).
נכון, "צעצוע של סיפור 3" נחשב לסרט האנימציה המצליח ביותר בכל הזמנים: הסרט הרוויח יותר ממיליארד דולר בקופות אבל מעולם סרט אנימציה לא זכה באוסקר הסרט הטוב.
סחתיין לPIXAR - בעיניי צריך הרבה ביצים בשביל לצאת במהלך כזה..זה מהלך לא ממש אופייני של PIXAR שאמנן מתמחה בשיווק אבל ממצבת עצמה בד"כ כבוטיק לאנימציה (סרט אחד בכל כמה שנים) והם נחשבים 'לסנובים של התעשייה'.
האם מייקרוסופט היא הפיניקס של חברות הטכנולוגיה?
האגדה היוונית אודות הפניקס המופלא מספרת שישנו עוף אחד יחיד ומיוחד, גדול וצבעוני שחי במדבר הלוהט. הפיניקס חי 1000 שנה וכשהוא מרגיש עייף זקן וחלש הוא משליך את עצמו אל האש ונשרף ומתוך האפר הוא צומח ועולה מחדש רענן וצעיר.
נוטים לראות בפניקס סמל של תקווה וליכולת להחזיק מעמד.
תראו מה קורה לאחרונה עם Microsoft:
1. פתרון הKinect לXBOX הוא פריצת דרך טכנולוגית, גם אם לא בהכרח בשל מספיק לשיווק המוני (מישהו כינה אותו 'חצי אפוי'). זהו נסיו משמעותי של Microsoft ליצור חוויית משחק שונה ולבדל את הקונסולה שלה מהאחרות. בפעם האחרונה שיצרן קונסולה עשה זאת הייתה זאת Wii שיצרה פער אדיר משאר המתחרות.
2. החיבור של Bing ושל Facebook מציג תוצאות חיפוש מהרשת החברתית במנוע של Microsoft.
3. Windows 7 מקבלת ביקורות מצויינות ויש סיכוי גדול שהמכירות בקרב משתמשים וארגונים גדולים יגיעו למספרים שלא ראינו כבר כמה שנים
4. מערכת ההפעלה הסלולארית Windows Phone 7 כנראה מצליחה להכניס את Microsoft לשוק הסלולאר (סופסוף) לאחר כמה נסיונות.
צריך לציין גם שBing מצליח 'לנגוס' קצת בנתח שוק של Google. אבל זו יותר אסטרטגיית Mee-too ופחות חידושים טכנולוגיים ופריצות דרך משמעותיות. אם הרבעון האחרון יהיה חזק במכירות Kinect כמו שMicrosoft מתכננת, יש סיכוי מצב שהרוח בקרב המשקיעים שם ישתפר לאחר סוג של דריכה במקום (פול גז בניוטרל) ושורה של כשלונות (ויסטה, חוסר מערכת הפעלה משמעותית בסלולאר, ירידה בנתח שוק האקספלורר, חוסר מענה לGoogle apps, פרוייקט הטאבלט שנגנז).
תוויות:
יריב לבסקי,
Microsoft,
Microsoft-Apple Marketing War
הבעייה הישראלית של אפל
הטכנולוגיה שמאחורי ה Kintec של Microsoft היא מהפכנית.
הKintec הוא אביזר שמתחבר לXBOX של Microsoft (קונסולת המשחקים) ומאפשר לשחק ללא שלט / ג'ויסטיק. הטכנולוגיה מזהה את תנועות הגוף ויודעת מה הבנאדם שמשחק – מנסה לעשות.
הפתרון מתאפשר גם בזכות טכנולוגייה ישראלית של Primesense, שמזהה תנועות והופכת אותן לפקודות משחק.
לפני כמעט שנתיים, בתחילת 2009 רכשה מיקרוסופט את הקניין הרוחני של 3DV הישראלית, שפיתחה מצלמה לזיהוי תנועה במרחב הפיזי והפיכתה לפקודה במרחב הווירטואלי.
רמת שיתוף הפעולה בין 2 הטכנולוגיות של החברות הישראליות וMicrosoft לא ברורה במלואה, אבל סביר להניח שלא ניתן היה להשיק את הKintec ללא הטכנולוגיות האלה. חייבים גם לציין שהKintec אינו רק מבוסס על הטכנולוגיות האלה אלא זוהי יחידה מורכבת הכוללת גם מיקרופונים, מנועים, תוכנה מתקדמת והרבה קניין רוחני של חברות נוספות עימן עובדת מיקרוסופט בתחום התוכנה.
חג המולד הוא רגע השיא של מכירות האלקטרוניקה הבידורית; זה אמור להיות החודש הכי חזק של מכירות iPad במהלך השנה. עם השקת הטכנולוגיה של Kintec אני לא בטוח כמה ילדים יעדיפו IPad על Kintec. יש סיכוי גבוה מאוד שהמכירות של קונסולת הXBOX עם הKintec תהיה הלהיט של חג המולד, ולא הiPad: Microsoft העלתה את תחזית המכירות מ3 מיליון ל5 מיליון יחידות ברבעון האחרון של השנה.
בעיניי יהיה מעניין לראות בהמשך הדרך כיצד Apple נערכת להתמודדות עם מצב שבו חברה אחרת מצליחה להשיק טכנולוגיה פורצת דרך (Disruptive). השימוש בXBOX של Microsoft יכול גם להיות בעל ערך רב בקרב העתידי על עתיד הטלויזיה, אבל אפרט על כך בהזדמנות אחרת.
יום חמישי, 4 בנובמבר 2010
מהפך?
משהו טוב קורה לMicrosoft – בזכות השקת מערכת ההפעלה החדשה לסלולאר, Windows phone 7 נראה שMicrosoft חוזרת למשחק והופכת שוב רלוונטית.
הביקורות על מערכת ההפעלה הן מצויינות, וMicrosoft הופכת (לראשונה) להיות שחקן רלוונטי גם בסלולאר. סקר בקרב מפתחי אפליקציות מגלה שכמות הפיתוחים המתוכננים ב2011 לWindows phone 7 זהה לזו של iPhone ואנדרואיד. להערכתי הנתון הזה רלוונטי מסיבה אחת – זה מדד שמראה מה חושבים מפתחי האפליקציות על מערכות ההפעלה – הם לא יפתחו אפליקציות למערכת שהם חושבים שתיכשל בשוק. ולכן, העובדה שהכמות שמתוכננת זהה בין 3 הפלטפורמות אומרת שהמומחים (מפתחי האפליקציות) מאוד מחזיקים ממערכת ההפעלה החדשה של Microsoft.
אלו חדשות מעולות לMicrosoft.
אגב, אם נוסיף לנתונים הללו את מה שאנחנו כבר יודעים מזמן - שיותר מכשירים מבוססי אנדרואיד נמכרים מאשר מכשירי iPhone - יש כאן תחילה של שינוי מגמה. הנתונים האלה אומרים שApple תמשיך לשלוט בשוק הסלולאר עוד שנה, אולי שנה וחצי אבל אז היא כבר לא תהיה שחקן דומיננטי כמו היום. כאשר כמות המכשירים בשוק של iPhone תהיה זהה לזו שמבוססים אנדרואיד ואולי אפילו Windows. זה נושא שיעמוד בפני עצמו - אבל Apple לא תהיה אותה חברה אם היא לא תהיה מס' 1 בנתח שוק הסמארטפון.
יום רביעי, 27 באוקטובר 2010
המרוויחה הגדולה (בינתיים) – נטפליקס!
זוכרים את הביטוי 'שניים רבים, השלישי לוקח..'? זה הביטוי שמתאר כרגע את מה שקורה בקרב הטלויזיה, בין Google וApple.
Google T.V. , המיזם השאפתני של Google עדיין לא הושק רשמית – אבל ביקורות רבות החלו להישמע על המודל העסקי, חוסר הפשטות וכמות התוכן שמוגש ללקוח. על כל אלה אפרט בהזדמנות אחרת.
Apple T.V., מיזם הטלויזיה של Apple שאני מעריך שיזכה להצלחה מסויימת, כלומר לא הצלחה מסחררת, הושק בחנויות ונמכר במחיר של 99$.
הפתרון של Apple T.V. מבוסס גם על צפייה דרך Netflix במודל השכרה (כלומר לא הורדה) של סרטים במחיר חודשי קבוע (9$); גם הפתרון של Google T.V. מאפשר צפייה דרך Netflix.
Netflix, שמאפשרת צפיה בסטרימינג, משלמת כסף רב ומראש לאולפנים הגדולים בהוליווד, בעבור תכנים שהיא רוכשת מהם. Google איננה משלמת מראש אלא רק בדיעבד, כפונקציה של ההכנסות מהפרסום (הרי היא לא גובה כסף בעבור צפייה בתכנים).
נדמה שNetflix היא הזוכה הגדולה בינתיים; יש אנשים שמכנים את AppleT.V. כסטרימר של הNetflix שלהם. גם אם כן, זו עדיין עסקה לא רעה בעבור Apple ועסקה מעולה עבור Netflix.
Netflix יודעת לנצל את השינויים הטכנולוגיים: מחברה שניהלה מלאי של סרטי DVD והייתה שולחת אותם בדואר ללקוחותיה – היא פיתחה מנוע סטרימינג מצויין שנתמך בכל מכשירי הקצה החשובים שקיימים כיום. ממש לא מפתיע אותי שמספר המנויים על שרותי הסטרימינג שלה הוכפל בשנה האחרונה.
Netflix היא אחת הדוגמאות הטובות לשינוי מודל עסקי מהעולם הישן – לעולם החדש; יש סיכוי מעולה שככל שGoogle TV ו-Apple TV ימכרו יותר – יותר צופים ישתמשו בNetflix..
Google T.V. , המיזם השאפתני של Google עדיין לא הושק רשמית – אבל ביקורות רבות החלו להישמע על המודל העסקי, חוסר הפשטות וכמות התוכן שמוגש ללקוח. על כל אלה אפרט בהזדמנות אחרת.
Apple T.V., מיזם הטלויזיה של Apple שאני מעריך שיזכה להצלחה מסויימת, כלומר לא הצלחה מסחררת, הושק בחנויות ונמכר במחיר של 99$.
הפתרון של Apple T.V. מבוסס גם על צפייה דרך Netflix במודל השכרה (כלומר לא הורדה) של סרטים במחיר חודשי קבוע (9$); גם הפתרון של Google T.V. מאפשר צפייה דרך Netflix.
Netflix, שמאפשרת צפיה בסטרימינג, משלמת כסף רב ומראש לאולפנים הגדולים בהוליווד, בעבור תכנים שהיא רוכשת מהם. Google איננה משלמת מראש אלא רק בדיעבד, כפונקציה של ההכנסות מהפרסום (הרי היא לא גובה כסף בעבור צפייה בתכנים).
נדמה שNetflix היא הזוכה הגדולה בינתיים; יש אנשים שמכנים את AppleT.V. כסטרימר של הNetflix שלהם. גם אם כן, זו עדיין עסקה לא רעה בעבור Apple ועסקה מעולה עבור Netflix.
Netflix יודעת לנצל את השינויים הטכנולוגיים: מחברה שניהלה מלאי של סרטי DVD והייתה שולחת אותם בדואר ללקוחותיה – היא פיתחה מנוע סטרימינג מצויין שנתמך בכל מכשירי הקצה החשובים שקיימים כיום. ממש לא מפתיע אותי שמספר המנויים על שרותי הסטרימינג שלה הוכפל בשנה האחרונה.
Netflix היא אחת הדוגמאות הטובות לשינוי מודל עסקי מהעולם הישן – לעולם החדש; יש סיכוי מעולה שככל שGoogle TV ו-Apple TV ימכרו יותר – יותר צופים ישתמשו בNetflix..
לפני חודש וחצי שאלתי האם הולו בבעייה..
והתשובה היא – כנראה שכן...
בסוף אוגוסט שאלתי האם HULU בבעייה?
כתבתי: "השוואה מסודרת שנערכה בין אפשרות ה'חינם' לאפשרות ה'פרימיום' מלמדת אותנו על מה אפשר לקבל 'יותר' בעבור הסכום הזה, ולהערכתי ה'יותר' הזה לא בטוח שיספיק..".
אז כנראה שצדקתי.
אבל במה טעיתי? באפשרויות של HULU לפתור את הבעייה הזו: הפתרונות שאני הצעתי היום להגדיל את כמות התוכן בHulu plus או להקטין משמעותית את כמות התוכן בHulu, המודל החינמי.
מסתבר שבHULU חשבו על פתרון שלישי – אם השרות Hulu Plus לא מציע מספיק תוכן, הפתרון שבו הם בחרו היה - להוריד את המחיר... שמועות מדברות על כך שמחיר השרות יירד מ9.9$ ל5$ בלבד...וכך לדעתי בחרו בHULU בפתרון הגרוע ביותר – ועליהם לגייס פי 2 כמות מנויים על מנת להגיע לאותם צפי הכנסות שציפו מתשלום דמי מנוי (כי מחיר השרות ירד פי 2 ולכן כמות המנויים צריכה לגדול פי 2). אבל אם השרות אינו טוב מספיק בשביל שישלמו עבורו 9.9$, לא בטוח שגם ישלמו עבורו 5$.
זו טעות של בניית שווי ותפיסת מחיר; להערכתי הטעות הזו יכולה לעלות לHULU במחיר מאוד יקר – ירידת השווי לפני ההנפקה.
יום שלישי, 26 באוקטובר 2010
הקאמבק של אפל
אתר BusinessInsider הקדיש מאמר שלם לקאמבק המפואר של Apple, מכמעט פשיטת רגל ועד להיותה החברה השנייה בגודלה בנאסד"ק.
חומר מעניין שמרכז את כל מה שידענו כבר על החברה, אבל עריכה כזו לאורך ציר זמן של 13 שנים מזכירה (Aוב) את ההישגים הבלתי נתפסים של החברה הזאת.
תהנו
ואם אתם כבר ברצף קריאה, שימו לב לכתבה על איך סטיב ג'ובס בנה אימפריה והפסיד אותה ביום אחד...
פיי-פאל משיקה שרות מיקרו פיימנט חדש
ולמה זה חשוב?
כי Facebook יטמיעו את השרות כפלטפורמת תשלום ברשת החברתית - בעבור משחקים ואפליקציות.
אם מניית eBay זינקה הודות לביצועי Pay Pal, אפשר להעריך כי העתיד יהיה טוב יותר: שוק הרכישות ברשתות חברתיות הוא עצום, מספיק להזכיר שההערכות היו שלZinga היו מחזור של מאות מיליוני דולרים רק בFacebook (מטקסס הולדם, פארםוויל וכו').
כי Facebook יטמיעו את השרות כפלטפורמת תשלום ברשת החברתית - בעבור משחקים ואפליקציות.
אם מניית eBay זינקה הודות לביצועי Pay Pal, אפשר להעריך כי העתיד יהיה טוב יותר: שוק הרכישות ברשתות חברתיות הוא עצום, מספיק להזכיר שההערכות היו שלZinga היו מחזור של מאות מיליוני דולרים רק בFacebook (מטקסס הולדם, פארםוויל וכו').
יום חמישי, 21 באוקטובר 2010
Google T.V.
הסלון הוא מרכז ביתנו ואין לנו רצון להסתבך שם בנסיון נואש לצפות בטלויזיה.
יש סיכוי גדול (מאוד) שGOOGLE T.V. הוא פתרון מעולה לחדר העבודה; לא בטוח שהוא מתאים לסלון.
בסלון, רף הסבלנות שלנו נמוך מאוד.
לכל מי שדיבר איתי לאחרונה על GOOGLE T.V. מול APPLE T.V. הסברתי את הנקודה הזו: APPLE בחרה בפתרון פשוט, לא רבולוציה אלא אבולציה פשוטה. לפעמים זו גאונות לבחור בפתרון הפשוט.
GOOGLE בחרה בפתרון מאוד מורכב ויכול להיות שבכך היא חרצה את גורלה: אף אחד לא רוצה להסתבך בסלון. יש לנו כבר פתרון מעולה ונח (כבלים ולוויין) עם חוויית שימוש נוחה מאין כמוה (מדליקים וצופים..).
אי אפשר לנצח את זה עם פתרוןמסובך יותר לשימוש.
תקראו את הכתבה של דני סאליבן ותבינו למה GOOGLE T.V. זה שרות מתוחכם אבל יכול להיות שמתאים רק לEARLY ADOPTERS..
מתי גוגל תשיק את הגירסא הבאה של האנדרואיד?
יש שמועות חמות מאוד על זה שGoogle עומדת להשיק את הגירסא הבאה של מערכת ההפעלה שלה, האנדרואיד. שם הקוד כרגע הוא "ג'ינג'רברד" – Gingerbread.
זו גירסא מתקדמת יותר של האנדרואיד שכנראה תציג שיפורים בתחום הUI, יכול הGaming, התאמה גבוהה יותר לTablets (כמו הגלאקסי של סמסונג) ואחד הפיצ'רים החזקים יותר – הזרמה (Stream) של מוסיקה ישירות לטלפון. Google עובדת מזמן על פתרון (Cloud) לתחום המוזיקה ומנסה לגשר על הפערים העצומים מול Apple וiTunes.
זה חלק מהקרב המתמשך בין Google וApple: קרב על מכשירי סלולאר, מערכות הפעלה לסלולאר, פתרונות של מוסיקה. ואולי, אם Google תחבר בין הג'ינג'רבירד לGoogle T.V. היא תצליח סופסוף לייצר מערכת סגורה יותר של כמה שרותים יחדיו.
אבל Apple נמצאת כמה צעדים לפניה ובנתה את המערכת הסגורה המושלמת, שבה כל חלק מדבר עם חלק אחר. מעין סופר אקוסיסטם שקשה לי להאמין שGoogle תצליח או אפילו תנסה לחקות.
האנדרואיד נוחל הצלחה גדולה כמערכת הפעלה כבר היום; מה שלא בטוח מתורגם בשורת הרווח של Google להבדיל מApple שמוכרת את הברזלים, השרות, דמי המנוי, חיוב לפי שיר או סרט ואה, נראה לי שהבנתם.
Google צומחת בנתח שוק של מערכות הפעלה אבל לא מצליחה לתרגם את זה לכסף; Apple ממנפת את מערכת ההפעלה שלה למכירות טלפונים שהופכות למכירות תוכן במודל סגור.
אותי מסקרן לראות את פתרון הStream של Google ומה המודל מאחוריו: האם Google יישמה את מה שלמדה מApple ותנסה להציג מודל עסקי מגובש יותר בתחום המוסיקה.
זו גירסא מתקדמת יותר של האנדרואיד שכנראה תציג שיפורים בתחום הUI, יכול הGaming, התאמה גבוהה יותר לTablets (כמו הגלאקסי של סמסונג) ואחד הפיצ'רים החזקים יותר – הזרמה (Stream) של מוסיקה ישירות לטלפון. Google עובדת מזמן על פתרון (Cloud) לתחום המוזיקה ומנסה לגשר על הפערים העצומים מול Apple וiTunes.
זה חלק מהקרב המתמשך בין Google וApple: קרב על מכשירי סלולאר, מערכות הפעלה לסלולאר, פתרונות של מוסיקה. ואולי, אם Google תחבר בין הג'ינג'רבירד לGoogle T.V. היא תצליח סופסוף לייצר מערכת סגורה יותר של כמה שרותים יחדיו.
אבל Apple נמצאת כמה צעדים לפניה ובנתה את המערכת הסגורה המושלמת, שבה כל חלק מדבר עם חלק אחר. מעין סופר אקוסיסטם שקשה לי להאמין שGoogle תצליח או אפילו תנסה לחקות.
האנדרואיד נוחל הצלחה גדולה כמערכת הפעלה כבר היום; מה שלא בטוח מתורגם בשורת הרווח של Google להבדיל מApple שמוכרת את הברזלים, השרות, דמי המנוי, חיוב לפי שיר או סרט ואה, נראה לי שהבנתם.
Google צומחת בנתח שוק של מערכות הפעלה אבל לא מצליחה לתרגם את זה לכסף; Apple ממנפת את מערכת ההפעלה שלה למכירות טלפונים שהופכות למכירות תוכן במודל סגור.
אותי מסקרן לראות את פתרון הStream של Google ומה המודל מאחוריו: האם Google יישמה את מה שלמדה מApple ותנסה להציג מודל עסקי מגובש יותר בתחום המוסיקה.
תוויות:
יריב לבסקי,
Apple,
Google,
Google-Apple Marketing Wars
אפל מאכזבת ומפתיעה לטובה עם נתוני מכירות האייפד
איך יכול להיות שApple גם מאכזבת אבל גם מפתיעה לטובה?
הנתון שהחברה פירסמה אודות כמות המכירות של הiPad 'אפילו איכזב את סטיב ג'ובס' כך נאמר בכמה מקומות. Apple מכרה 4.2 מיליון מכשירי iPad ברבעון השלישי של השנה (והשני מרגע השקת הiPad) – זה קצת פחות ממה שחשבו האנליסטים שהעריכו שיימכרו 4.8 מיליון מכשירים.
נו, שויין.
ביום פירסום הנתונים הרבעוניים ירדה המנייה בכמה אחוזים (ומאז עלתה קצת מחדש), מאות כתבות נכתבו על הקסם שפג וזה שהiPad לא מוכיח את עצמו. באותו דו"ח רבעוני גם נרשם שרווחי Apple זינקו ב70% והמכירות עלו בכ67%. כמו כן נמכרו ברבעון ה3 המדובר 14 מיליון מכשירי iPhone! הרבה מעל לתחזית ולרבעון הקודם, מכירות הMAC צמחו בצורה יפה גם הם. נתון מדהים נוסף הוא שנתח הMAC מכלל המחשבים הארגוניים (ב Enterprises) צמח במהלך שנתיים מ3.3% ל5.2%, כלומר מעל ל50% צמיחה; 25% מכלל המחשבים שנרכשים בארגונים גדולים כיום הם MAC.
מה? איך יכול להיות? זה הנתון הכי מדהים בעיניי שApple פירסמה עד כה, כי בד"כ החברה חזקה מאוד בהמצאת שווקים חדשים ו'אוקיינוסים כחולים'. אבל נתון שכזה על כמויות המכירות של MAC בארגונים גדולים הוא בגדר 'פצצת זמן' לMicrosoft שנחשבת 'מלכת הEnterprises' ויש לה המון מה להפסיד אם Apple תמשיך במגמה זו..
איך יכול להיות שApple גם מאכזבת אבל גם מפתיעה לטובה?
אם המנייה צונחת אחרי פרסום דו"ח שכזה, עם מנועי צמיחה מרשימים שממשיכים להצמיח את החברה קדימה – סימן שהתרגלנו לצפות לקבל 100% חדשות טובות. הנתונים על הiPad הפתיעו גם אותי (ציפיתי שיימכרו הרבה יותר מכשירים) אבל עדיין – קצת פרופורציה. המנייה צנחה כמעט 7% במסחר המאוחר אבל חזרה קצת לעלות – מעל ל300$. מדהים. אני זוכר עוד כשהיא הייתה פחות מ100$..
האכזבה ממכירות הiPad הזכירו לי שApple חברה אמיתית עם אתגרים - זה רק מחזק את ההישגים שהגיעה עד כה. מעל ל50 מיליון מכירות של MAC זה נתון מדהים בכל קנה מידה, ובכל פעם שApple תמכור קצת פחות ממה שאיזה אנליסט חזה אנחנו צריכים לזכור את הזינוק שעשתה החברה הזו בשנים האחרונות.
תוויות:
יריב לבסקי,
Apple,
iPad,
MAC,
Microsoft,
Microsoft-Apple Marketing War
יום שבת, 9 באוקטובר 2010
האם אפל ממשיכה להכות את השוק?
במקביל להודעה על כך שApple תתחיל לשווק מכשירי iPhone גם רך Verizon (ולא רק AT&T כמו שהיה עד כה), ב18.10.2010 החברה עומדת לסכם רבעון נוסף - רבעון 3 של שנת 2010.
מלבד הסקרנות סביב מכירות הiPad, מאוד מעניין יהיה לראות את נתוני מכירות הiPhone. ברבעון ה1 של 2010 החברה מכרה 8.8 מיליון מכשירים וההערכות האנליסטים הן שApple מכרה כ11.8 מיליון יחידות ברבעון ה3!
מכירות הiPhone הן המשמעותיות ביותר לשרות הרווח של Apple ומהוות 40% מכלל הכנסות החברה; שיפור בביצועי מכירות הiPhone ישפיעו לטובה על הדו"ח של החברה השנייה בגודלה בעולם (שנייה רק לאקסון, חברת הדלק בארה"ב).
אגב, ההערכות הן שהiPad מכר כ5 מיליון יחידות, שיצטרפו ל3.2 מיליון שנמכרו ברבעון הקודם. בעת השקת הiPad התחזית הייתה כ7 מיליון יחידות בשנה, ועתה אין ספק שApple תעבור את המספרים שחזו לה כבר ברבעון ה3, וצריך לקחת בחשבון את הרבעון ה4 שהוא הכי חזק עם מכירות של חג המולד. אם Apple תגיע ברבעון ה4 למכירות של כ5 מיליון iPad, הרי בסה"כ תוך 9 חודשים היא תמכור מעל ל13 מיליון יחידות! לiPhone, רק לצורך השוואה, זה לקח 6 רבעונים להגיע לכזו כמות מכירות - כלומר פי שתיים זמן..
פרסומת מעולה של אייפון
בד"כ אני לא מראה כאן פרסומות אבל הפעם קשה להתאפק: הפרסומת לשרות FaceTime שהוא שרות הוידאו צ'אט של iPhone - פשוט פרסומת מעולה..
פורסקוור ממשיכה לצמוח
Foursquare הודיעה אתמול שעד כה בוצעו דרכה 200 מיליון עדכוני מיקום! כלומר מסוף חודש יולי (אז הודיעו על 100 מיליון עדכונים) – בוצעו בקצת יותר מחודשיים 100 עדכונים, כלומר כמות העדכונים הוכפלה במשך קצת יותר מחודשיים. Facebook Places כנראה לא פגע בהצלחת האפליקצייה, ואולי ההיפך הוא הנכון. בעבר סקרתי כאן את ההתלבטות של Facebook האם לרכוש את Foursquare וההחלטה להתקדם בכיוון אחר ולהשיק שרות עצמאי. זה קצת מצחיק שמרק צוקרברג הודיע ששרות המיקום של Facebook הוא הגדול ביותר בעולם. מצחיקה עוד יותר העובדה שמנכ"ל Foursquare סיפר כאנדקדוטה שיום השקת שרות Facebook Places היה היום עם הכי הרבה Check-In בשרות Foursquare.
אז הנה עוד שתי חברות שמתחרות ראש בראש, ושני מנכ"לים שרבים למי יש גדול יותר..
יום שישי, 24 בספטמבר 2010
פורסקוור מוסיפה אלמנטים נוספים
אתר Aboutfoursquare מגלה שהאפליקצייה בקרוב תיתן לנו שרות נוסף: המלצות על מסעדות לפי הפופולאריות שלהן.
איך זה יעבוד? איסוף נתונים מאוד פשוט והצלבה בין משתמשים ייתן דירוג בזמן אמת של המסעדות הפופולאריות ביותר בהם מבקרים המשתמשים.
כמה פשוט, ככה הרעיון הזה גאוני בעיניי ורק מדגים איך שילוב ביןאפליקציית LOCATION ומכשיר סלולאר הוא בעל ערך.
איך זה יעבוד? איסוף נתונים מאוד פשוט והצלבה בין משתמשים ייתן דירוג בזמן אמת של המסעדות הפופולאריות ביותר בהם מבקרים המשתמשים.
כמה פשוט, ככה הרעיון הזה גאוני בעיניי ורק מדגים איך שילוב ביןאפליקציית LOCATION ומכשיר סלולאר הוא בעל ערך.
#picnic10: Dennis Crowley (FourSquare) over Social Cities from MGvandenBroek on Vimeo.
ממה אפל צריכה להיזהר?
הiPad שמתברר כהצלחה עצומה ומכר כבר מיליוני יחידות: הנתונים על הרבעון הראשון להשקתו היו מיליון יחידות שנמכרו בחודש, כבל אחד מהחודשים. וזה רק מארה"ב. ההערכות הן שבד בבד עם פתיחת שווקים נוספים כמו אירופה, סין ואוסטרליה מכירות הiPad יגיעו בשנת 2011 לכ20 מיליון יחידות בשנה. ווואו.
זה אומר שתוך קצת מעל לשנתיים וחצי מהשקתו הiPad יכול להיות שיהיה אחד המכשירים הכי פופולאריים בעולם עם 50 מיליון משתמשים. לiPhone זה לקח קצת יותר זמן.
אבל השאלה הקלאסית היא האם זה יגדיל את המכירות של Apple?
זה לא טריוויאלי. בעוד מחיר הקנייה הממוצע של MAC הוא 1267$, מחיר הקנייה הממוצע של iPad ושל MAC יחדיו בחודש יוני האחרון היה נמוך יותר - 1031$, כי הiPad יותר זול.
המון אנשים נורא רצו MAC שתמיד נחשב קצת 'מותרות' כי הוא יותר יקר מPC. המחיר שלו הרבה יותר יקר וקהל לקוחות רחב תמיד רצה מוצר של Apple אבללא יכל להרשות לעצמו.
הiPad הוא מעין 'MAC להמונים',מכשיר טוב אמין וזול.הוא מאפשר להם לרכוש מוצר של Apple במחיר שהם יכולים להרשות לעצמם. אבל מה שApple לא יכולה להרשות לעצמה הוא שתהיה 'קניבליזציה' (כלומר פגיעה בנתח השוק) של הiPad על חשבון הMAC. כל עוד קהל לקוחות חדש ירכוש את הiPad הרי שApple צפוייה להגדיל הכנסותיה; אם חלק מהלקוחות יעברו מרכישת MAC לרכישת iPad הדבר עלול לפגוע בהכנסות של Apple.
יש דרכים לנהל סיכון של קניבליזציה וApple אלופה בזה ובניהול מחזור חיי המוצרים שלה. החל מהמשך שיפורים בMAC, דרך שינוי במחירים שלו שיהפכו אותו לנגיש וזול יותר להמונים וכלה בהמשך מסעות שיווק ונסיון ליצור קטיגוריה חדשה עם הiPad. אין ספק שאם יש חברה שיודעת להתנהל באופן הזה זו Apple.
יום חמישי, 23 בספטמבר 2010
רשימת 100 החברות הדיגיטליות המובילות
BusinessInsider פירסם את רשימת 100 החברות הדיגיטליות המובילות.
ב10 המובילות אפשר למצוא לצד חברות מוכרות כמו FACEBOOK ו-ZYNGA גם חברות שפחות מוכרות כמו YANDEX בעלת מנוע החיפוש המוביל ברוסיה, או BETFAIR אתר הימורים ענק שמבוסס בלונדון.
לדעתי הרשימה מאוד מעניינת וארחיב עליה גם בהמשך.
מה מקום ראשון ברשימה? FACEBOOK כמובן...
ב10 המובילות אפשר למצוא לצד חברות מוכרות כמו FACEBOOK ו-ZYNGA גם חברות שפחות מוכרות כמו YANDEX בעלת מנוע החיפוש המוביל ברוסיה, או BETFAIR אתר הימורים ענק שמבוסס בלונדון.
לדעתי הרשימה מאוד מעניינת וארחיב עליה גם בהמשך.
מה מקום ראשון ברשימה? FACEBOOK כמובן...
יום חמישי, 16 בספטמבר 2010
אפל לא מפסיקה לעבוד..
Apple מתכננת לצאת במהלך מאוד מעניין ובעל פוטנציאל עסקי גבוה מאוד עבורה.
כרגע יש שמועות על כך, הן עדיין לא אושרי סופית, אבל אם זה יקרה זה כנראה יהיה אחד המהלכים המסקרנים שיקרו.
Apple עומדת לצאת בתכנית מנוי לעיתונים דיגיטליים דרך הiPad, במודל של גבייה של 30% מההכנסות שיגיעו מהApp-store עבור דמי המנוי והיא כנראה מעוניינת שפלטפורמת הפרסום של אותם עיתונים דיגיטליים תהיה המערכת שלה, הiAds.
ההנחה היא שApple תגזור 40% מההכנסות של מודעות הפרסום בiAds ותעביר את שאר ההכנסות לעיתונים.
אם מהלך כזה יקרה, הוא ישנה את חוקי המשחק בכמה היבטים:
הכח המסחרי - הפרסומי של התוכן הזה יישלט בידי Appleולא יצרני התוכן.
מהלך כזה יחזק מאוד את מכירת הiPad שכן יהיו לו פתרונות רבים לצריכת תוכן (תוכל בקלות לעשות מנוי להמון עיתונים).
Apple תהיה השחקן המוביל בהפצת תוכן עיתונים, בדיוק כפי שעשתה בשוק המוסיקה.
מהלך שכזה, אם יזכה להסכמה מצד העיתונים – ישאיר את כח ההפצה בידי Apple ויצור בעייה בטווח הארוך בהפצת העיתונים. תוך 3-4 שנים הiPad יגיע לסך של כ50,000,000 משתמשים וזו כמות גדולה מאוד של כסף עבור תוכן – שיעבור דרך Apple והיא גם 'תגזור קופון'.
מהלך שכזה יכול לזכות להסכמה מצד העיתונים בגלל סיבה אחת – אין להם ברירה. מכירות העיתונים הרגילים, אם מנוי חודשי או מכירות מודעות – בירידה. עיתונים רבים נסגרים בעולם ואני בטוח שרובם מסתכלים על המהפיכה הדיגיטלית כהזדמנות לשנות את המודלים העסקיים שלהם.
בהקשר אחר, אפשר לראות עד כמה Apple מצליחה בשוק הConsumer הביתי: מכירות המחשבים של Apple, כלומר הMAC מצליחות אפילו בסגמנט שלא היינו מצפים. Apple מוכרת בשיעור זהה לזה שמוכרת Dell בקרב סטודנטים בארה"ב: שניהם עם 38% מהמכירות. זה נתון בלתי ייאמן מכיוון שהMAC כמובן יקר הרבה יותר ממחשבים של Dell. המגמה היא שApple בעלייה כבר כמה רבעונים ולכן אפשר לצפות שברבעון הבא היא תהיה יצרן המחשבים המוביל בקרב הסטודנטים.
לא ייאמן.
יום חמישי, 9 בספטמבר 2010
הקרב על הטלויזיה מתחמם: אפל נגד גוגל
ההכרזה של Apple על ההשקה מחודשת של פתרון הטלויזיה שלה, הApple T.V. הבהירה באופן ברור עד כמה ההבדל בין הפתרון הזה ובין Google T.V. גדול.
Google מנסה להפוך את הטלויזיה לסוג של מחשב, עם ווידג'טים ומערכת הפעלה (של Google כמובן), וכך המחשב הזה יאפשר לנו צריכת תכנים דרך האינטרנט – היישר אל המסך שלנו בסלון.
Apple אוחזת בתפיסה שונה לגמרי: התובנה שלה היא שצרכנים לא מעוניינים במחשבים בסלון שלהם והיא מנסה להתחבר אל האביזרים שכבר נמצאים שם ולהשלים אותם.
זו אולי הפעם היחידה שApple איננה יוצאת מנקודת הנחה שהפתרון שלה עומד לחולל מהפיכה, אלא יותר דוגלת בהתפתחות טכנולוגית לדור הבא – של הסלון שלנו. פחות Revolution, יותר Evolution. המכשיר של Apple היא סוג של Add-on, בנוסף לממיר הטלויזיה ולקונסולת המשחקים שכבר נמצאים שם. אין לApple T.V. חנות אפליקציות, אין דפדפן אינטרנט ואין משחקים. פשוט לחבר את זה לטלויזיה ולקלוט להזרים (Stream) שידורי טלויזיה בסלון. "אנשים לא רוצים מחשב בסלון שלהם" אמר סטיב ג'ובס, "יש להם מחשב בחדר אבל בסלון הם רוצים טלויזיה. הם שמים טלויזיה בסלון בשביל בידור..זה משהו שקשה לחברות המחשבים להבין אבל קל מאוד לצרכנים. הם פשוט מבינים את זה.."
Google מנסה לשנות ולעשות מהפיכה – ולהיות נקודת הגישה, הממשק של הצרכן – אל הטלויזיה. הפתרון שלה ממוקם בין הטלויזיה ובין הממיר ומיועד לייתר את הממיר בכלל. מדובר על מהפיכה גדולה שבה הצרכן יחווה חווייה שונה כאשר הוא בסלון עם נגישות רבה לתכנים ואפשרויות. אבל היא גם מסובכת יותר ופחות קלה להפעלה.
אם Google מנסה להחליף את הממיר שבסלון, Apple מנסה להחליף רק את הDVD. השאלה היא האם הצרכן בכלל מוכן לשינוי, ואם כן – לאיזו רמת שינוי.
Google לוקחת כאן הימור מאוד גדול על הדרך שבה אנחנו צורכים תכנים בסלון שלנו, ומנסה לעשות שינוי של ממש. היא קופצת היישר אל Disruptive technology, כזו שמשנה בצורה מהותית את הדרך שבה אנחנו משתמשים בטכנולוגיה. דווקא Apple, שעשתה זאת עד עכשיו עם כמה מוצרים שלה (MAC, iPod, iPhone ועכשיו ה-iPad) ותמיד ניסתה להביא משהו חדשני שישנה את הדרך שבה אנחנו צורכים ומתנהגים, מתייחסת את הסלון הביתי בצורה מקודשת: היא 'שלה נעליה מעל רגליה' ומבינה שהסלון הוא מקדשו של הצרכן המודרני. וקשה מאוד לשנות את המקדש של הצרכן, הרבה יותר קל להצטרף אל 'אביזרי הדת' שבו (ממיר, טלויזיה, קונסולת משחקים) ולחיות איתם בשלום.
2 הטכנולוגיות יהיו זמינות בקרב, מי מהן תצליח לבצע שינוי בהתנהגות הצרכן?
ההימור שלי – בסלון אנחנו מחפשים נוחות, לא סביבה טכנית. הצרכן לא יוותר בקלות על חוויית ה Lean back ויחליפה בהישענות קדימה ועיסוק רב בחיפוש אחר התוכן. זה מתאים לחדר העבודה, אך לא לסלון.
הגישה של Google בעייתית וקשה לראות אותה מצליחה, הגישה של Apple פשוטה יותר אבל גם לה יש כמה מכשולים בדרך.
לדעתי, Google לא תצליח לעשות Revolution.
Apple כן תצליח לעשות Evolution אבל היא תהיה רק תחילת הדרך של השינוי לצרכן בדרך שהוא חווה את התכנים שלו. הסיכוי שApple T.V. תהפוך למוצר משמעותי כל כך של Apple – אינו גבוה.
ההערכה האישית שלי שApple פשוט מתחילה בקטן ותוך כמה שנים תבצע עוד שדרוג מהותי של הApple T.V.: הפתרון שהיא השיקה היום הוא רק כרטיס הכניסה שלה למקדש שלנו.
תוויות:
יריב לבסקי,
Apple,
Google,
Google TV,
Google-Apple Marketing Wars
יום רביעי, 8 בספטמבר 2010
לרדוף אחרי הגבינה: גוגל ממציאה מחדש את החיפוש (האם יש עדיין טעם בזה?)
לפני כמה ימים השיקה Google שרות חדש שנקרא Google Instant. הארוע לווה ברעש תקשורתי ובהכרזה של סרגיי ברין ש'אנחנו רוצים שGoogle Instant' יהיה החצי השלישי של המוח שלך' (תזכירו לי - כמה חצאים יש בשלם?..)
שרות Google Instant מזרים תוצאות חיפוש כבר בזמן שאנחנו עדיין מקלידים את המילים אותן אנו מבקשים לחפש. זה חוסך זמן רב למי שמחפש והצגה של התוצאות תוך כדי ההקלדה יכולה לחסוך לו להקליד את כל המילה.
אבל האם Google צריכה עדיין להמשיך ולשפר עוד ועוד את עסקי החיפוש?
בשביל לענות על זה, בואו נסתכל קצת על Microsoft. החברה שביססה את מעמדה על מכירה של תוכנות הפעלה ומשרדיות למחשב האישי. בשנים האחרונות Microsoft חווה בעייה: השוק זז ממנה. חלק גדול ממה ששימש המחשב האישי – עובר לאינטרנט כתוצאה משיפורים טכנולוגיים (רוחב פס) ושינויים צרכניים (יותר שימושים בסלולאר). חברת Microsoft עומדת ורואה את תעשיית המחשבים האישיים נחלשת, וטכנולוגיות כמו מכשירי טלפון חכמים (סמארטפון) ומכשירי Tablet – יהפכו את המחשבים האישיים לכמעט לא רלוונטיים בעוד כמה שנים. עדיין, יש חברות שהצליחו לנצל את השינוי הזה לטובתן – Apple לדוגמא. החברה עקפה את Microsoft בשווי השוק שלה לא מזמן – רק ב5 שנים האחרונות. אבל היו אלה השנים שהמגמה התהפכה לרעת המחשב האישי (PC) וApple שייצרה (ועדיין מייצרת) מחשבים אישיים (MAC) זיהתה זאת וניצלה לטובתה את השינויים.
נחזור רגע לGoogle: רוב הכנסות החברה מגיעות מחיפוש. אבל נתח השוק של החברה כבר כמעט ואינו גדל, ולפי Comscore במאי השנה, לראשונה לאחר עשור – הוא אפילו קטן ב0.5%. הצמיחה של Google בעסקי החיפוש יכולה להגיע מיותר חיפושים בעולם או בגידול ממחיר של כל מודעה. גם אם אחד מהם יקרה הרי מדובר בגידול לא משמעותי, שלא מפעילות חדשה.
Google, ואין כאן בכלל ספק, היא חברה רצינית שמבינה את הסיטואציה אליה נקלעה ועובדת ללא הרף על שרותים נוספים. בחודשים האחרונים היא השיקה שרות חדשני שנקרא Google Wave שאמור היה להחליף את השימוש באימייל שלנו (והספיקה מאז להודיע שהשרות נכשל – כל הכבוד על המהירות והישירות של המנהלים שם), שרות VOIP שיאפשר שיחות טלפון מבוססת רשת אינטרנט, היא עובדת (כנראה) על רשת חלופית לFACEBOOK והיא נכנסה לשוק מערכת ההפעלה הסלולאריות עם מערכת האנדרואיד.
Google גם שולטת היטב בכל הטריקים - בהשקת המהלך של Google Instant היא מסיימת את קיומו של כפתור "I'm feeling lucky" שהיה מכניס היישר אל תוצאת חיפוש מסויימת ללא המעבר בעמודי Google שמראים פרסום. ההנחה בשוק היא שמדובר על כ1% מהחיפושים היו מסתיימים בלחיצה על הכפתור הזה ובעצם היו מונעים מGoogle את ההכנסות מפרסום. מהלך 'קטנטן' שתורם כ100 מיליון דולר לשורת הרווח של Google (לא הרבה במונחים שלה).
אז ראינו שGoogle לא מחכה, ומנסה כוחה בשרותים נוספים ובגיוון מקורות ההכנסה שלה. אבל האם יש לGoogle שפן אמיתי שהיא יכולה לשלוף מהכובע על מנת להציל את עצמה מגורל דומה לזה של Microsoft?
אם יש לה אחד כזה, הוא בטח לא בתחום החיפוש. Google Instant יכול לחסוך לגולש הממוצע בבית כמה שניות בכל חיפוש, אבל המחיר שGoogle יכולה לשלם הוא עצום – המיקוד בשוק החיפוש, שוק שהפסיק לצמוח הוא שגוי מבחינתה.
יום חמישי, 2 בספטמבר 2010
מה אפל הכריזה? על קצה המזלג..
Apple השיקה כמה מוצרים ושדרוגים שלשום, כולל אייפוד נאנו עם מסך מגע, שדרוג למערכת ההפעלה של האייפון והאייפד (האחרון יקבל לראשונה מולטי-טסקינג והדפסה). כמו כן הושק מחדש שרות Apple TV עם השכרת סרטים וסדרות והפתעה אחת גדולה: Ping – רשת חברתית למוסיקה (תוצרת Apple).
ג'ובס עדכן שיותר מ-6.5 מיליארד אפליקציות הורדו בסך הכול מהאפסטור, 200 אפליקציות כל שנייה. באפסטור יש יותר מ-250 אלף יישומים, מתוכם כבר 25 אלף לאייפד!
Apple השיקה באותה הזדמנות גם את גרסה 4.1 למערכת ההפעלה iOS., שכוללת תיקוני באגים בחיישני הקרבה ובבלוטות' ופתרון לבעיות הביצועים באייפון 3G.
אין ספק שסדרה חדשה של iPod היא מחוייבת המציאות, מכיוון שכמות המכירות של המכשירים יורדת וההכנסות מהפעילות שקשורה בiPod – נחלשת בהתאמה. אפשר לראות כאן השוואה בין iPhone ובין הiPod מבחינת הכנסות (מיליארדי דולרים). לתקופה מסויימת הiPod היה מנוע הצמיחה של Apple –בשנים 2007 עד 2007. עם השקת הiPhone, המוצר המשיך לשמור על חשיבותו למשך כשנתיים נוספות ומאז ההכנסות ממנו יורדות בעקביות. Apple היא חברה שמנהלת את קווי המוצר שלה במיומנות רבה והיא השיקה מוצרי iPod חדשים בזמן: מעל ל275 מילין אייפודים נמכרו בחרבי העולם מאז השקתו! נתון מדהים ללא ספק. בהתחלה הוא הושק עם מכשיר שמסוגל לאחסן 1,000 שירים (!) במחיר של רק 400$. כיום הוא כולל מסך touch מצלמת HD ואפשרות להתקנת אפליקציות – וכל זה במחית המחיר המקורי. מחזור חיי מוצר קלאסי: לשלם בכל פעם מחדש על הפיתוחים החדשים...
אם נחזור רגעל לApple TV, נגלה שגודלו של הדגם החדש הוא רבע מהדור הראשון של המכשיר. הוא כולל יציאת HDMI להעברת שידורי HD ותמיכה ב-Wi-Fi. בנוסף, המכשיר תומך כעת רק בהשכרת סדרות וסרטים, ללא קנייתם, כאשר כל התוכן מגיע בצורת סטרימינג בלי צורך לאחסן תכנים על המכשיר או לסנכרן אותם. מחיר השכרת סרטים חדשים יעמוד על 4.99 דולר, וסדרות טלוויזיה 99 סנט בלבד.
בין השותפים של אפל נמנים כרגע ABC ופוקס בלבד,לא בטוח שזה מספיק להשקה. אבל המכשיר יתממשק המכשיר עם נטפליקס, יוטיוב ומחירו יהיה 99 דולר בלבד.
יום ראשון, 29 באוגוסט 2010
איך המודל של גרופון עובד?
Learn How Groupon Works! from The Point on Vimeo.
כתבתי כאן לא מעט על אתר GROUPON שממש מצליח בימים אלה בארה"ב; וידאו קצרצר מראה לנו כיצד האתר עובד. כמה פשוט..
מה מתכננת אפל לחשוף בשבוע הבא? ומה היא שכחה לספר לנו בינתיים..
Apple הזמינה עיתונאים למפגש עימה בשבוע הבא. במקרה של ההשקה של הIPAD, היה באזז שברובו היה יוזמה של Apple. הפעם, כך נדמה, אם תהיה השקה כלשהי - היא תהיה משמעותית הרבה פחות.
עדיין, כמו בכל מפגש של Apple עם התקשורת, יש חרושת שמועות שמנסות לנחש מה הבשורות שApple תציג:
• אתר Mac-rumors מעריך שהחברה תחשוף נגן MP3 קטן הרבה יותר: iPod Nano בכמחצית מגודלו הנוכחי של הNano
• Gizmodo טוען שApple עומדת להשיק מעין קונסולה של משחקים שבעצם משתמשת בiPhone על ידי חיבורו לקונסולה מצד אחד ולטלויזיה מצד שני
• רוב אתרי האינטרנט מדברים על השקה מחדש של iTV, פתרון הטלויזיה של Apple ואחד המוצרים היחידים שהחברה השיקה וחווה כשלון
מכל המוצרים הנ"ל דווקא השקה של Nano קטן יכולה להיות מעניינת עם פוטנציאל מכירה של כמה מיליוני יחידות. קונסולת המשחקים נשמע לי הזוי במקצת, מה עוד שהגרפיקה ויכולת העיבוד של iPhone לא מתקרבת לקונסולות המובילות (נינטנדו, PLAYSTATION ו-XBOX). הiTV לצערי ממש לא נשמע מרגש, אני יודע שApple חולמת על שוק התוכן אבל הדרך לתקוף אותו הוא מצד המכשירים החדשים – iPhone ו-iPad ולא דרך קופסא שאף אחד לא יקנה ולא יחבר בסלון.
הקרב של הכניסה לסלון הוא אולי הקרב הכי קשה: הוא השאיר חללים רבים כמו Apple עם ההשקה הקודמת של הiTV, מייקרוסופט שלא הצליחה עם המדיה סנטר וGoogle TV שעדיין מוקדם לשפוט אותו אבל גם לגבי הצלחתו אני קצת סקפטי..
מה שמעניין אותי זה שהפעם אין לאף אחד מושג ברור איזה קלף Apple עומדת לשלוף. אבל זה סימן לכך שלא מדובר בהשקה רצינית. אם היה מדובר בעניין של ממש סטיב ג'ובס לא היה נותן לחרושת השמועות להתנהל – אלא היה מנהל אותה בעצמו. אני מזכיר שלפני השקת הiPad ההתלבטות הייתה מה גודל המסך שלו ואיך הוא נראה, אבל לכולם לא היה ספק שהוא שם..
מעניין לא פחות הוא מה שAPPLE שכחה לספר לנו - לחברה היה חזון שאפתני של מנוי חודשי לצפייה בתכני טלויזיה / וידאו דרך הITUNES. במסגרת חתימת ההסכמים לתוכן זול לצפייה דרך מכשירי הIPAD והIPHONE, היא נאלצה לזנוח (לבינתיים) את החזון הזה מכיוון שהיא לא קיבלה עזרה מהאולפנים בארה"ב שהם בעלי הזכויות לתכנים הללו. האולפנים לא היו מעוניינים לסכן את חברות הכבלים והלוויין (שמספקים להם הכנסה לא רעה בינתיים)ולאפשר לAPPLE מודל שיתחרה בהם. אז בינתיים APPLE זונחת את חלום התחרות בחברות הכבלים ומסתפקת בלנסות להשכיר לנו פרקים של סדרות טלויזיה אהובות ב99 סנט לפרק.
יום שבת, 28 באוגוסט 2010
האם הולו בבעייה?
Hulu, אתר הWEBTV המוביל בארה"ב השיק לפני כמה שבועות שרות פרימיום שבעבורו הוא גובה 9.9$ לחודש.
האתר עובד במודל 'Freemium': שילוב של Free עם תוכן בסיסי ואילו התוכן היקר יותר מגיע בתשלום פרימיום.
השוואה מסודרת שנערכה בין אפשרות ה'חינם' לאפשרות ה'פרימיום' מלמדת אותנו על מה אפשר לקבל 'יותר' בעבור הסכום הזה, ולהערכתי ה'יותר' הזה לא בטוח שיספיק.
שרות Hulu Plus מציע 3,564 (990 סדרות סך הכל) פרקים של סדרות טלויזיה. כ30% נלקחו מתוך הPrime-Time העכשווי בארה"ב של האולפנים הגדולים שמחזיקי את Hulu:Disney, NBC Universal ו-FOX.
אבל רוב הסדרות האלה זמינות גם בHulu – אבל לא עם כל הפרקים במלואם. השאלה היחידה היא האם בעבור 9.9$ הצופה מקבל תמורה? זה אולי לא נשמע הרבה כסף..אבל למי שמתלבט אם לתת כרטיס אשראי או לצפות חינם – זו שאלה גדולה.
כרגע, כפי שנראה לי לפחות, הפער בכמות התוכן בעבור 9.9$ אינו גדול מספיק ולעיתים מושתת על סדרות לא חדשות (70%).
הפתרונות האפשריים הם להגדיל את כמות התוכן בHulu plus או להקטין משמעותית את כמות התוכן בHulu, המודל החינמי. אבל אז יש סכנ השל ממש באובדן של 40 מיליון הצופים (חינם) שמכניסים קצת כסף מפרסום.
דילמה? נראה שאין כאן פתרון קל, אבל יש כאן מקרה קלאסי של חשיבה (או חוסר) לטווח ארוך. Hulu נבנה לצריכת תוכן חינם. אם האתר היה נבנה מראש אחרת הוא היה מציע הרבה פחות תוכן בחינם או לפחות מחלק אותו ל2 קטיגוריות: חינם ובתשלום (שהיא רק כרגע חינם או במבצע) ויוצר מראש 'תפיסת שווי' של הלקוח לחלק התכנים שהוא מקבל. כך או כך, מנהלי HULU יצטרכו להתמודד מהר עם הסוגייה הזו שכן פרסומים שונים מספרים שאתר עומד להנפיק והם חייבים להציג גידול בצפייה חינם (והכנסה מפרסום) או בהכנסה מהתכנים..
עוד הבדל בין גוגל ואפל
האם מפתחי אפליקציות של Google (אנדרואיד) מעדיפים לפתח חינם ואילו אלה של Apple מעדיפים רק בעבור כסף?
זה לא משנה מה הסיבה להבדל – אך יש הבדל גדול בין 2 חנויות האפליקציות הסלולאריות המובילות: iTunes ואנדרואיד.
מחקר חדש מגלה שבעוד ש65% מהאפליקציות בAndroid Market הן חינם, רק 30% בiTunes הן חינם.
כתבתי כאן המון על מדיניות ה'גן הפתוח' של Google שבזכות הקוד הפתוח מאפשרת לכולם להציע אפליקציות בחנות שלה מול ה'גן הסגור' של Apple שבוחנת את האפליקציות, קובעת כללים נוקשים וגובה עבורם כסף. המדיניות הזו, הכל-כך מנוגדת, כנראה מושכת לכל פלטפורמה – טיפוסים שונים. המפתחים שמעוניינים 'לתרום' ולפתח אפליקציה רק בשביל העניין והרצון לראות אחרים משתמשים באפליקציה שלהם מעלים אל Google; ואילו אלה שחושבים על הצד העסקי ועד כמה האפליקציה תשרת מטרה חדשה וישתמשו בה – מעלים לiTunes.
יש כאן הבדל דרמטי ל2 החברות: הכסף שהן גובות מהאפליקציות הוא משמעותי, בעיקר עבור Apple שמצליחה לגבות יותר כסף אבל גם לגרום לכך שהאפליקציות הטובות ששווה לשלם עבורן – מגיעות אליה..
תוויות:
יריב לבסקי,
Apple,
Google,
Google-Apple Marketing Wars
גוגל: משמידה או מייצרת ערך?
בדיוק כמו שכתבתי כאן לפני 9 חודשים ובגלובס, Google ממשיכה להתקדם האלה אל עבר החזון שלה להיות חברת תקשורת.
Google שרכשה את חברת GIZMO5 לפני כמה חודשים השיקה לפני כמה ימים שרות חיוג VOIP מהGMAIL - אתה יכול להקליק על מספר הטלפון של אחד מאנשי הקשר והחיוג יתבצע.
Google וMicrosoft (וגם FACEBOOK) בעלות היכולת להיות ספקי תקשורת חדשניים בעיקר של שרותי VOICE המבוססים על פרוטוקולים של IP, כלומר אינטרנט. עם נכסים כאלה - כל מאגר המשתמשים שלהם – מאוד קל להציע סל פתרונות תקשורת שיופעלו בלחיצת כפתור.
השרות של GOOGLE מתחרה קודם כל בחברות מסורתיות: חברות עסקיות שמוכרות מרכזיות (בעיקר לעסקים קטנים). כמו כן הוא מתחרה ישירות בSkype, חברת הVOIP הגדולה בעולם.
Google לא מסתפקת רק בשרותי שיחה אלא גם מאפשרת לשלוח הודעות טקסט (דמויות SMS) מחשבון GMAIL אחד למשנהו.
אלו חדשות מעולות לGoogle ופחות למתחריה. אבל שנייה לפני שהיא מתחילה לספק חינם שרותים שספקים אחרים גובים עליהם כסף – Google צריכה לחשוב טוב כיצד היא מייצרת ערך לעצמה ולא רק משמידה ערך לאחרים. אם תעניק שרותים אלה בחינם ולא תדע לגבות הכנסה כלשהי - היא אולי תגיע לנתח שוק גבוה מהר מאוד בשרותי VOIP, אבל ההכנסות שלה כחברה לא יצמחו..
יום שבת, 21 באוגוסט 2010
עוד על פייסבוק פלייסס
בדיוק כמו Foursquare, האפליקצייה Facebook Places מאפשרת לך לפתוח אותה מהסלולאר והיא מציעה לך רשימה של מקומות אפשריים בהם אתה נמצא. אם אתה נמצא במקום שאינו מופיע אתה יכול להוסיפו ידנית.
בדיוק כמו Foursquare.
כמו כן אתה יכול לראות היכן חבריך כרגע או מה המקומות האחרונים בהם עשית Check-in.
בדיוק כמו Foursquare.
אז איך Foursquare תתחרה בFacebook, ענק עם 500 מיליון משתמשים? הטענה שלהם היא שהם יתמקדו בלהראות לך היכן החברים האמיתיים שלך (ולא כל מי שמחובר אליך בFacebook) - היא ממש לא מספקת. משתמשי Facebook אמנם רושמים המון חברים פיקטיביים אבל זו בחירה שלהם ואין שום סיבה לחשוב שרישום מחדש רק למערכת הCheck-in היא סוג של יתרון. Foursquare טוענים שהם גם יתמקדו בלהראות לך מקומות חדשים בעיר, כאלה שאתה לא מכיר.
גם האפליקצייה של Facebook יכולה לעשות את זה.
Foursquare תצטרך לגבש אסטרטגיה מאוד-מאוד מדוייקת על מנת להצליח להילחם בFacebook שהצליחה להשיק מוצר מתחרה לפני שFoursquare הפכה להיות הסטנדרט. ברוב המקרים הענקיות לא מצליחות להדביק את שחקני הנישה הקטנים אם אלו הצליחו לעשות עבודה טבה. כאן יש סיכוי גדול מאוד שזה יקרה, וחבל. תחרות בריאה לא הזיקה לאף אחד - ואם Facebook תצליח להשיג את Foursquare הרבה חברות אחרות שבדרך יחשבו פעמיים לפני שהן משיקות מיזם אינטרנטי סלולארי..יש לFacebook יתרון אדיר בכל מה שקשור להעברת מידע בתנועה: כמחצית מהשימושים בiPhone הם ע"י גולשים שמשתמשים בFacebook שלהם, כלומר יש סיכוי שהiPhone לא היה מצליח כל-כך אם Facebook לא הייתה קיימת...(קראו את הכתבה - מרתק)
יום שישי, 20 באוגוסט 2010
הקופונים חוזרים לאופנה
Groupon (שמחק מלים על Group וCoupon) מחוללת מיני מהפיכה כאשר היא מצליחה לשלב בין הקופונים שלב פעם, לאינטרנט המודרני ולרשתות חברתיות.
החברה מציעה למי שנרשם קופונים לרכישה בחנויות ועסקים (בעיקר מקומיים) לאחר הרשמה באתר אינטרנט. חדשני? לא בטוח. עובד? ועוד איך! החברה מוכרת / מחלקת קופונים עם הנחה שבאה לידי ביטוי רק אם יש מספיק אנשים שרוכשים / משתמשים בקופון.
בשבוע האחרון החברה שלחה קופון של 25$ מתנה למי שרוכש מעל ל50$ (גם אני קבלתי במייל - אני רשום לשרות). מסתבר שיותר מ300,000 לקוחות רכשו את הקופון של Groupon. כלומר במונחי מחזור רכישות, החברה הצליחה לייצר 25$ כפול 300,000 שזה 7.5 מיליון דולר. ההנחה בשוק היא שהמודל שלהם הוא ש50% מההנחה הם שומרים לעצמם - כלומר 2.75 מיליון דולר רווח רק מהמהלך הזה: למכור קופון של 50$ לGAP במחיר של 25$.
Groupon זכתה לא מזמן להערכת שווי של 1.2 מיליארד דולר מקרנות הון סיכון, נתון מדהים בעיניי. מיהו הלקוח הממוצע של החברה? רווקה אמריקאית מעל גיל 35 שעובדת במשרה מלאה. (לנתונים המלאים)
יש עכשיו דור חדש של חברות סטרטאפ שמציגות מודלים עסקיים מבוססי הכנסות ולא רק מפרסום, Groupon היא ללא ספק אחת מהן.
יכול להיות שבסיליקון אלי קוראים את הבלוג שלי?
לדעתי לא, אבל ממש מוזר: לפני כמה ימים כתבתי כאן על הפוטנציאל של שילוב של רשת חברתית ענקית ושרותים מבוססים מיקום: "דמיינו לכם משחק מונופול ענקי ברחובות תל אביב שאפשר לרכוש כל בניין, לשלם מס מעבר וכו' – בדיוק כמו במונופול! אתם קולטים את הפוטנציאל???..."
אתמול נודע שזינגה, חברת המשחקים (שיצרה את פארםויל) עובדת כנראה על משחק בניית ערים; אני ממש לא אתפלא אם הוא ישתלב בשרותי הLocation של Facebook - שילוב בין אפליקצייה בסלולאר והחיים האמיתיים.
ובינתיים, גם סלקום השיקה את מטרופולין - אחלה אפליקצייה שניתן לדמות מצב של קנייה ומכירה של נכסים, שוב - לפי המיקום של הלקוח (Location Based).
השבוע FACEBOOK השיקה את אפליקציית המיקום שלה: Places שמאפשר למשתמשים לעדכן היכן הם נמצאים כעת, לראות מי מחבריהם נמצא באותו אזור ולגלות מקומות חדשים ומעניינים. משתמשים גם יכולים לתייג את מיקום חבריהם, בדומה לתיוג תמונות ולמעשה לעשות להם צ'קאין משותף.
כאמור מי שמנהל את כל העסק הזה של PLACES הוא ג'סטין שפר (משלנו?) שהגיע מHOT POTATOE, חברה שרכשה FACEBOOK.
עולם השרותים מבוססי מקום ממשיך להתחמם..
תוויות:
ג'סטין שפר,
יריב לבסקי,
Facebook,
Google,
LOCATION,
Places
יום שני, 16 באוגוסט 2010
שוק התוכן מתעורר: הולו עומד להנפיק
כתבתי כאן המון על HULU:
http://tech-mar.blogspot.com/search/label/Hulu
כולל מה HULU צריכים לעשות בדרך להנפקה בבורסה..
ואכן מסתבר (לפי NYT) שהאתר מתכנן הנפקה בשווי 2 מיליארד דולר!
התזמון הוא מעולה: HULU השיק מודל צפייה בתשלום אך הזמן הקצר שהמודל קיים עדיין לא מאפשר לדעת האם המודל מצליח או לא: ולכן זהו התזמון הנכון כי האתר מציג חזון של מודל עסקי, להבדיל ממצב שבו היה נשען ברובו ככולו על הכנסות מפרסום.
נתון מעניין אחר שגיליתי הוא שהחציון של גיל צופה הטלויזיה בארה"ב - עלה. אם בשנת 1991 החציון של הגיל של הצופים ברשת FOX היא גיל 29, כיום הוא 44! (אם מעניין אתכם כל הנתונים ) אלו חדשות מעולות לרשתות הטלויזיה כי קהל היעד של משתמשי WEBTV כמו HULU הוא קהל צעיר יותר. כלומר HULU פחות יכול להוות קניבליזציה ככל שגיל הצופים עולה..
מדהים, אבל בינתיים מניית NETFLIX (שרות השאלת סרטים שהפך גם לאפליקציית צפייה דרך האינטרנט; למידע נוסף..) - מטפסת מעלה מעלה.
האם זו יכולה להיות תקופתו הפריחה של שוק התוכן בתשלום? אני מאמין שכן, ושהשינויים בטכנולוגיה (אינטרנט מהיר, סמארטפון, חיבורים לקונסולות, YOUTUBE, IPAD וכו') יהוו הזדמנות מעולה לשוק התוכן להמציא עצמו מחדש. ואיך אפשר לסיים בלי APPLE? אם שוק התוכן פורח, רק דמיינו כיצד ייראו ההכנסות של APPLE עוד שנה-שנתיים עם כ20 מיליון מכשירי IPAD ולקוחות שצופים מדי חודש בסרטים וסדרות ומשלמים לAPPLE כסף...
הלהיט החדש ברשת: פארודיה על הסרט של פייסבוק
הסרט אודות מארק צוקרברג ופייסבוק (The social network) שכתבתי קצת על הפרומואים שלו, מקבל פארודיה: טריילר לסרט על טווויטר:
http://www.youtube.com/watch?v=putQn89TQzc&feature=player_embedded#at=71
וזה אומר שישהו יושב ועושה טריילר לסרט שבכלל לא קיים. זה מזכיר לי שפעם היה לי רעיון לכתוב סדרת מאמרים עם ביקורות על ספרים שכלל לא היו קיימים, אבל אז זנחתי את הרעיון כי הוא נשמע לי מטופש מדי.
אז אי שם יש מישהו שכנראה חושב יותר נכון ממני והצליח לגרום למאות אלפי צופים לצפות בטריילר לסרט שכלל לא צולם..
http://www.youtube.com/watch?v=putQn89TQzc&feature=player_embedded#at=71
וזה אומר שישהו יושב ועושה טריילר לסרט שבכלל לא קיים. זה מזכיר לי שפעם היה לי רעיון לכתוב סדרת מאמרים עם ביקורות על ספרים שכלל לא היו קיימים, אבל אז זנחתי את הרעיון כי הוא נשמע לי מטופש מדי.
אז אי שם יש מישהו שכנראה חושב יותר נכון ממני והצליח לגרום למאות אלפי צופים לצפות בטריילר לסרט שכלל לא צולם..
תוויות:
יריב לבסקי,
Facebook,
The social network,
Twitter
יום רביעי, 11 באוגוסט 2010
פייסבוק תהיה הטלויזיה של המחר..
דיברנו על זה בעבר: FACEBOOK ושאר הרשתות החברתיות מחזיקות בפוטנציאל עצום להיות תחליף לטלויזיה בעתיד הלא רחוק. הקהם שלהם שבוי, יושב כמה שעות ביום מול הדפים וזה רק עניין של זמן עד שהם ישדגרו תוכן ויגבו על זה כסף (מצפייה / פרסום).
ובכן, לפני ימים אחדים רשת הטלוויזיה הבריטית Five חתמה על הסכם שיתוף פעולה ראשון מסוגו, לסינדיקציה עם פייסבוק של תוכניות ה-VOD שלה. במסגרת ההסכם, יוטמע נגן הווידאו של הערוץ בתוך פייסבוק – קחו בחשבון שמספר המשתמשים בפייסבוק בבריטניה עומד על 26 מיליון!
אז במה יוכלו הגולשים בבריטניה לצפות בFACEBOOK? סדרות כמו "שכנים" האוסטרלית ו-CSI מיאמי, לא רק טריילרים אלא פרקים שלמים. וכמובן שפורסמו הערכות זהות למה שציינתי בפתיחה – שFACEBOOK מתכננת להתרחב לכיוון תוכן מקצועי בתחום הבידור.
אז מה האינטרס של FIVE הבריטית? זו מקווה למשוך באמצעות פייסבוק גולשים לאזור ה-VOD שלה, ולייצר HIPE ובאזזז ועוד כל מיני מלים כאלה..
פייסבוק מבצעים מהלך ונכנסים לתחום הלוקיישן לאחר שפיספסו רכישה של פורסקוור
מה יותר זול – לקנות חברה מוכנה או להקים עסק חדש?
זו שאלה קלאסית, ונדמה שלFACEBOOK יש תשובה מקורית: לקנות חברה בשביל להקים עסק חדש.
כאשר FACEBOOK הבינה שעליה לתת מענה מיידי לתחרות מצד FOURSQUARE (הזכרתי את החברה כמה פעמים בעבר: שרות LOCATION BASED שאתה מבצע רישום לפי מקומות שאליהם אתה מגיע), היא רצתה לפתור את הבעייה בצורה הפשוטה – לרכוש את המתחרה.
לאחר שהתפרסם שמו"מ בין FACEBOOK וFOURSQUARE 'נפל' על 30,000,000$ (FACEBOOK הייתה מוכנה לשלם 120M$ ואילו החבר'ה של FOURSQUARE רצו 150M$). המו"מ התפוצץ.
מה FACEBOOK עשתה? רכשה את HOT POTATOE, ובזול (10 מיליון דולר בלבד) ועומדת לסגור את החברה ולהעביר את מי שניהל אותה (ג'סטין שפר) להיות אחראי על שרות הlocation של FACEBOOK. וכך, הרכישה של FACEBOOK הופכת לסוג של 'HEADHUNTING':
השאלה העיקרית – מה תעשה FACEBOOK – האם תתחרה בשרות FOURSQUARE או תתממשק אליו. אני מניח שהיא תבחר לחבור אליו ולהציע שרות על בסיסו ולא לייצר תחרות ישירה עם כל המשתמשים בשרות FOURSQUARE.
FOURSQUARE בינתיים גייסה כסף מקרנות הון סיכון בשווי של 95 מיליון דולר, נמוך יותר ממה שFACEBOOK הציעה. האם היה נכון לבעלי החברה 'להתפשר' על סכום של 120M$ ולהימכר לFACEBOOK? כנראה זה לא רק הכסף אלא הזהות – FACEBOOK היה מאפיל על מפעל חייהם וזה מוקדם להם מדי לוותר על החלום שלהם. זה מוכיח שיש להם זוג בי_ _ _ (לכל אחד..) אבל לאו דווקא פרגמטיות: יכול להיות שתחרות מצד FACEBOOK תמוטט את FOURSQUARE לחלוטין.
מה FACEBOOK יכולה לעשות עם שרות LOCATION? מה לא, בעצם. חיבור בין מיקום של אנשים, חברים, עסקים, הצעות עסקיות ורומנטיות וכו'. גם פלטפורמת המשחקים מקבל תשדרוג משמעותי כאשר היא עוברת לעולם האמיתי המבוסס LOCATION: דמיינו לכם משחק מונופול ענקי ברחובות תל אביב שאפשר לרכוש כל בניין, לשלם מס מעבר וכו' – בדיוק כמו במונופול! אתם קולטים את הפוטנציאל???...
הולך להיות ממש מעניין בתחום של הLOCATION, וזה שFACEBOOK החליטה להביא מישהו ייעודי לזה ('עם קבלות') אומר שהיא לוקחת ברצינות את העסק הזה.
ונשאר רק לשאול: איפה GOOGLE בכל העניין הזה?
זו שאלה קלאסית, ונדמה שלFACEBOOK יש תשובה מקורית: לקנות חברה בשביל להקים עסק חדש.
כאשר FACEBOOK הבינה שעליה לתת מענה מיידי לתחרות מצד FOURSQUARE (הזכרתי את החברה כמה פעמים בעבר: שרות LOCATION BASED שאתה מבצע רישום לפי מקומות שאליהם אתה מגיע), היא רצתה לפתור את הבעייה בצורה הפשוטה – לרכוש את המתחרה.
לאחר שהתפרסם שמו"מ בין FACEBOOK וFOURSQUARE 'נפל' על 30,000,000$ (FACEBOOK הייתה מוכנה לשלם 120M$ ואילו החבר'ה של FOURSQUARE רצו 150M$). המו"מ התפוצץ.
מה FACEBOOK עשתה? רכשה את HOT POTATOE, ובזול (10 מיליון דולר בלבד) ועומדת לסגור את החברה ולהעביר את מי שניהל אותה (ג'סטין שפר) להיות אחראי על שרות הlocation של FACEBOOK. וכך, הרכישה של FACEBOOK הופכת לסוג של 'HEADHUNTING':
השאלה העיקרית – מה תעשה FACEBOOK – האם תתחרה בשרות FOURSQUARE או תתממשק אליו. אני מניח שהיא תבחר לחבור אליו ולהציע שרות על בסיסו ולא לייצר תחרות ישירה עם כל המשתמשים בשרות FOURSQUARE.
FOURSQUARE בינתיים גייסה כסף מקרנות הון סיכון בשווי של 95 מיליון דולר, נמוך יותר ממה שFACEBOOK הציעה. האם היה נכון לבעלי החברה 'להתפשר' על סכום של 120M$ ולהימכר לFACEBOOK? כנראה זה לא רק הכסף אלא הזהות – FACEBOOK היה מאפיל על מפעל חייהם וזה מוקדם להם מדי לוותר על החלום שלהם. זה מוכיח שיש להם זוג בי_ _ _ (לכל אחד..) אבל לאו דווקא פרגמטיות: יכול להיות שתחרות מצד FACEBOOK תמוטט את FOURSQUARE לחלוטין.
מה FACEBOOK יכולה לעשות עם שרות LOCATION? מה לא, בעצם. חיבור בין מיקום של אנשים, חברים, עסקים, הצעות עסקיות ורומנטיות וכו'. גם פלטפורמת המשחקים מקבל תשדרוג משמעותי כאשר היא עוברת לעולם האמיתי המבוסס LOCATION: דמיינו לכם משחק מונופול ענקי ברחובות תל אביב שאפשר לרכוש כל בניין, לשלם מס מעבר וכו' – בדיוק כמו במונופול! אתם קולטים את הפוטנציאל???...
הולך להיות ממש מעניין בתחום של הLOCATION, וזה שFACEBOOK החליטה להביא מישהו ייעודי לזה ('עם קבלות') אומר שהיא לוקחת ברצינות את העסק הזה.
ונשאר רק לשאול: איפה GOOGLE בכל העניין הזה?
תוויות:
יריב לבסקי,
Facebook,
Foursquare,
Google,
LOCATION
אופני אפל? זה סיפור מוזר..
חברת Apple, כך מסתבר, הגישה בקשה לפטנט בתחום האופניים: אתר Patent-Apple חשף את הבקשה המוזרה הזו (מוזרה לפחות בעיניי).
מדובר באופניים שמשלבות מערכת דומה לזו של Nike Plus ושמודדת דופק, CADENCE, זמן, מרחק וזוית רכיבה (עלייה / ירידה). המערכת הזו יכולה לתקשר עם מערכות דומות אחרות כך שבאימון קבוצתי יתקבלו פרמטרים משותפים.
למה זה מוזר בעיניי? כי אופני ספורט זה תחום שApple לא תתמחה בו, ומי שחובב של כל המדידות הללו הן רוכבי אופניים מקצוענים. ורוכבי אופניים שכאלה, ירכשו את המותגים המובילים. עד כמה שהמערכת הזו תדע למדוד ולתעד (ביצועי רוכב, מסלולים) – לא יהיה כאן משהו שאין בGARMIN משודרג.
אני חייב לאמר שזה סיפור מאוד מוזר בעיניי..
הירשם ל-
רשומות (Atom)